Octomore 11:1 5 YO

Octomore-11.1 flaska

Octomore 11:1 5 YO

Stor doft av honung, maltsötma, ljung, smörkex och söt torvrök. Med tid och lite vatten kommer jordiga toner och citrus. Smaken är fyllig av torv, rök, torr ek, och balanserad citrus. Krämig eftersmak med rök och fenoler som dröjer sig kvar länge.

Octomore är världens mest rökiga och torvstinna whisky. När Bruichladdich lanserade den första utgåvan 2008 slog den mer eller mindre knock out på den röksugna whiskypubliken. Aldrig tidigare hade en whisky mättats med så mycket torv, rök och tjära. Experimentet blev en succé. Nu är det dags för den 11 årgången: Octomore 11:1.

Rökighet
Betyg (21 röster)
4
Skriv ut
Storlek
70 cl
Alkohol
59,4 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Bruichladdich

För att kornet ska kunna malas till gröpe, så att sockerarterna ska kunna lakas ur och jäsas, måste axen torkas. Det sker genom att det fuktiga kornet behandlas med värme. I dag görs det i regel med varmluft som blåses genom kornbädden. I äldre tider gjordes det dock med hjälp av varm rök från pyrande torv. Numera förekommer sådan torkning bara undantagsvis. När röken tränger genom kornbädden för den med sig mängder av tjäroljor och eteriska smakämnen från torvens multnade växtdelar. Dessa ämnen sätter sig i kornet och ger whiskyn de smaker vi känner igen som torv och rök. Rent kemiskt är det flera hundratals olika ämnen, som kallas fenoler. Fenolhalten mäts i ppm, parts per million, och har blivit ett mått på whiskys rökighet. Så höga ppm-nivåer som Octomore har inget annat whiskymärke varit i närheten av. En rejält rökig whisky brukar ligga runt 50 ppm, Octomore har kommit upp till över 250.

Octomore 11:1 har lagrats på fat som tidigare har innehållit bourbonwhiskey från Jack Daniels, Jim Beam och Heaven Hill. Faten har använts en gång i USA innan de fraktades till Islay och fylldes med Bruichladdichs råsprit. Malten som användes kom från 2013 års skörd av skotskodlat Concerto- och Propinokorn. När PPM halten kontrollerades hamnade den på 139.6 ppm, vilket är ungefär samma som den allra första utgåvan av Octomore från 2008.

Octomore 11.1 är en distinkt rökig whisky, Master Distiller Adam Hannet, beskriver de små faten och den långsamma jäsningen som avgörande för den kvalitet och balans som denna intensivt torviga whisky har.

  • Octomore har tagit sitt namn efter ett litet gårdsdestilleri som låg utanför byn Port Charlotte mellan 1816 och 1840
  • Siffran 11 anger elfte årgången och siffran 1 första utgåvan
  • Bruichladdich tillverkar tre typer av whisky, orökt Bruichladdich, hårt rökt Port Charlotte och mycket hårt rökt Octomore
  • Bruichladdich är mycket måna om att använda lokalt odlat eller skotskt korn
  • Bruichladdich destillerar mycket långsamt och har hela kedjan från mäskning till buteljering vid destilleriet.

Octomore 11.1 är en whisky för rökälskaren. Det är svårt att tänka sig någon mer rökstinn smakupplevelse. Det är också en whisky för den som samlar och letar efter utgåvor som kan förväntas vara efterfrågade under lång tid. Octomore har en stor skara fans och entusiaster. Utgåvan är starkt begränsad och whiskyn bör vattnas ner för största möjliga smakupplevelse.

Kommentarer

Är det 11:e eller 7:e årgången?

”Nu är det dags för den 11 årgången: Octomore 11:1.”

”Siffran 11 anger sjunde årgången och siffran 1 första utgåvan”

Ska såklart vara den elfte årgången. Rättat o klart.

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM