Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Få destillerier är lika lokala som Bruichladdich. På Bruichladdich är man övertygad om att Islay, ursprunget, traditionen och historien har en stor betydelse för smaken på whiskyn man tillverkar. I äldre tider skeppades inget korn till Islay från fastlandet, det odlades utanför knuten, där de saltstänkta havsregnen fallit över jordar och ljunghedar i miljontals år. Octomore 12:3 kommer från dessa Islay-jordar.
Färg: glänsande koppar. Doft: Lätta sherrytoner, fikon, russin och dadlar tillsammans med en kraftig läderaktig barbecue-rök. Där finns även citrustoner, blommighet, kaprifol, apelsinblommor och gräddkola. Mjölkchoklad och vanilj ger också djup till aromerna. Med luftning kommer rökig malt, tång och linfröolja. Smak. Först pepprig kryddkrasse, mörk choklad, tung jordig torvrök och sherryfrukt. Därefter väller röken in, mer torkad frukt, maltsötma och rostad ek som så småningom mynnar ut i gräddkola, tobak och nybakade kex inbäddade i en massiv torvrök. Eftersmak: Grillkol, sot och torkade fikon. Sälta, citron och mörk choklad.
För vem
Octomore 12:3 är en whisky för den som vill prova en Old School Islaywhisky. Kraftfullt rökig med fruktiga inslag. Octomore görs i små vintageserier och är eftertraktade samlarbuteljeringar, i synnerhet de batcher som görs av korn från Octomore Farm. Den höga alkoholhalten gör att smakerna kommer allra bäst till sin rätt om whiskyn vattnas ned med någon tesked vatten vid serveringen.
Korta fakta
Malt: Skotsk kornmalt, Concerto
PPM: 118,1
Destillerad 2015
Buteljerad: 2021
Ålder: 5 år
Fat: First filled amerikanska ekfat
När Jim McEwan började producera sin innovativa whisky på Bruichladdich i början av 2000-talet var det från historien han hämtade inspiration. Han ville göra en Islaywhisky, såsom whiskyn från Islay smakade förr. Genom att studera äldre metoder och kunde han utgå från att whiskyn inte var lika homogen som i dag, att den gjordes med lokala råvaror, destillerades långsamt, att den var betydligt mera rökig än dagens och att rökhalten varierade från gång till gång. Octomore 12:3 är gjord enligt denna filosofi.
Octomore 12:3 är en ”single field whisky” Kornet har vuxit på Church Field på Octomore Farm alldeles intill Bruichladdich där grannen James Brown vakar över sina kornfält. Whiskyn har som i gamla tider destillerats mycket sakta och droppvis runnit ur de smala och trånga pannhalsarna. 75 % av den intensivt rökiga malten har sedan lagrats på amerikanska bourbonfat och 25 % på Pedro Ximenez Solera-fat från bodega Fernando de Castilla i spanska Jerez. Whiskyn har fått mogna under fem år alldeles vid havsstranden. En mer terroirpräglad Islaywhisky är svår att tänka sig.
Kort om Bruichladdich
Bruichladdich byggdes när den skotska whiskyn blomstrade som mest. 1881 stod destilleriet klart vid strandkanten till havsviken Loch Indaal på Islay. Den nya blendwhiskyn hade skapat en gyllene marknad för whiskyentreprenörer som storsatsade i otaliga destilleriprojekt. Alltför många skulle det visa sig. I början av 1900-talet uppstod överproduktion och Bruichladdich fick stängas. Under hela 1900-talet hade Bruichladdich en stökig tillvaro med åtskilliga nystarter och ägarbyten. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det då nedlagda destilleriet och en ny framgångsperiod inleddes. Under destillerichefen Jim McEwans ledning utvecklades Bruichladdich till att bli Skottlands kanske mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder. 2012 sålde ägargruppen Bruichladdich till franska Rémy Cointreau som sedan dess renodlat produktionen i de tre produktlinjerna Bruichladdich, Port Charlotte och Octomore. I dag är även ginmärket The Botanist en stor försäljningssuccé.
Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.