en flaska octomore 2,3

Octomore 12:3 – 5 YO

70 cl
2279:-

Få destillerier är lika lokala som Bruichladdich. På Bruichladdich är man övertygad om att Islay, ursprunget, traditionen och historien har en stor betydelse för smaken på whiskyn man tillverkar. I äldre tider skeppades inget korn till Islay från fastlandet, det odlades utanför knuten, där de saltstänkta havsregnen fallit över jordar och ljunghedar i miljontals år. Octomore 12:3 kommer från dessa Islay-jordar.

Färg: glänsande koppar. Doft: Lätta sherrytoner, fikon, russin och dadlar tillsammans med en kraftig läderaktig barbecue-rök. Där finns även citrustoner, blommighet, kaprifol, apelsinblommor och gräddkola. Mjölkchoklad och vanilj ger också djup till aromerna. Med luftning kommer rökig malt, tång och linfröolja. Smak. Först pepprig kryddkrasse, mörk choklad, tung jordig torvrök och sherryfrukt. Därefter väller röken in, mer torkad frukt, maltsötma och rostad ek som så småningom mynnar ut i gräddkola, tobak och nybakade kex inbäddade i en massiv torvrök. Eftersmak: Grillkol, sot och torkade fikon. Sälta, citron och mörk choklad.

För vem
Octomore 12:3 är en whisky för den som vill prova en Old School Islaywhisky. Kraftfullt rökig med fruktiga inslag. Octomore görs i små vintageserier och är eftertraktade samlarbuteljeringar, i synnerhet de batcher som görs av korn från Octomore Farm. Den höga alkoholhalten gör att smakerna kommer allra bäst till sin rätt om whiskyn vattnas ned med någon tesked vatten vid serveringen.

Korta fakta

Malt: Skotsk kornmalt, Concerto
PPM: 118,1
Destillerad 2015
Buteljerad: 2021
Ålder: 5 år
Fat: First filled amerikanska ekfat

När Jim McEwan började producera sin innovativa whisky på Bruichladdich i början av 2000-talet var det från historien han hämtade inspiration. Han ville göra en Islaywhisky, såsom whiskyn från Islay smakade förr. Genom att studera äldre metoder och kunde han utgå från att whiskyn inte var lika homogen som i dag, att den gjordes med lokala råvaror, destillerades långsamt, att den var betydligt mera rökig än dagens och att rökhalten varierade från gång till gång. Octomore 12:3 är gjord enligt denna filosofi.

Octomore 12:3 är en ”single field whisky” Kornet har vuxit på Church Field på Octomore Farm alldeles intill Bruichladdich där grannen James Brown vakar över sina kornfält. Whiskyn har som i gamla tider destillerats mycket sakta och droppvis runnit ur de smala och trånga pannhalsarna. 75 % av den intensivt rökiga malten har sedan lagrats på amerikanska bourbonfat och 25 % på Pedro Ximenez Solera-fat från bodega Fernando de Castilla i spanska Jerez. Whiskyn har fått mogna under fem år alldeles vid havsstranden. En mer terroirpräglad Islaywhisky är svår att tänka sig.

Kort om Bruichladdich

Bruichladdich byggdes när den skotska whiskyn blomstrade som mest. 1881 stod destilleriet klart vid strandkanten till havsviken Loch Indaal på Islay. Den nya blendwhiskyn hade skapat en gyllene marknad för whiskyentreprenörer som storsatsade i otaliga destilleriprojekt. Alltför många skulle det visa sig. I början av 1900-talet uppstod överproduktion och Bruichladdich fick stängas. Under hela 1900-talet hade Bruichladdich en stökig tillvaro med åtskilliga nystarter och ägarbyten. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det då nedlagda destilleriet och en ny framgångsperiod inleddes. Under destillerichefen Jim McEwans ledning utvecklades Bruichladdich till att bli Skottlands kanske mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder. 2012 sålde ägargruppen Bruichladdich till franska Rémy Cointreau som sedan dess renodlat produktionen i de tre produktlinjerna Bruichladdich, Port Charlotte och Octomore. I dag är även ginmärket The Botanist en stor försäljningssuccé.

  • Octomore är världens hårdast rökta singelmaltwhisky
  • Bruichladdich uttallas ungefär [brookladdick]
  • Whiskyn är buteljerad vid sin fatstyrka
  • Octomore är en kultwhisky med mycket hög samlarpotential
  • Octomore 12:3 är varken kylfiltrerad eller färgad
  • Octomore 12:3 har lagrats i ett gammalt ”dunnage warehouse” i Port Charlotte, vid havsviken Loch Indaal
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sädesfält för korn i skottland

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 479:- (70 cl)

Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie (Sk)

Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

vy över port charlotte på ön islay

Islay – den lilla Skotska ön med den stora whiskyn

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Relaterad sprit

Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 405:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 549:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 539:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close