Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Octomore är en ung legend i whiskyvärlden. Bland de många whiskyvänner som älskar rökig whisky och i synnerhet Islay-whisky är Octomore minst sagt kult. Den svarta granatformade flaskan har blivit en ikon för samlare världen över, och när Bruichladdich Distillery lanserar en ny omgång av sin superrökare ringlar köerna långa utanför butikerna. Nu är det dags för den 13:e årgången i serien, först ut är Octomore 13:1.
Octomore 13:1 är en veritabel rökbomb, och designad för att vara det. Men doften är mer än rykande torv. Octomore har en mångfacetterad palett av aromer. Självklart väller röken in som dimman från Islay, men där finns också vanilj, kokos, kola och andra söta toner. Smaken är intensivt rökig. Bakom den första attacken av torv, pyrande ljung och fenoler döljer sig lager av kompletterande smaker. Där finns hav, sälta, jod, men också en behaglig fruktighet, gröna äpplen, charkuterier och kanderad mandel. Eftersmaken påminner om glödande björkved som långsamt falnar i en stillsam rökpuff.
Octomore är en whisky för de mest besjälade rökentusiasterna. Det är en whisky med hår på bröstet och som inte lämnar någon oberörd. Det är ingen whisky man dricker mängder av, smaken är så intensiv att ett glas kan räcka att sippa på under en hel kväll. Det är också en whisky som kan addera massor av smak i matlagning och grillning. Någon enstaka cl i stekpannan, i glacen eller till flambering tillför mängder med läcker röksmak. Prova till exempel att marinera små kuber av Västerbottensost i Octomore under några timmar, smakkombinationen blir magisk.
Malt: Skotsk kornmalt, Concerto
PPM: 137,3
Destillerad 2016
Buteljerad: 2022
Ålder: 5 år
Fat: First filled amerikanska ekfat, bourbon och Tennessee
En whiskys rökighet mäts i ppm (parts per million) fenoler. Den kemiska ämnesgruppen fenoler kommer ursprungligen från de aromatiska doftämnen som finns i de blommor och växtdelar som förmultnat till torv. När kornet torkas över den pyrande torven tränger fenolerna in i axet och ger den röksmak som är så karaktäristisk för Islays Whisky. När Octomore lanserades 2008 var det många whiskyvänner som tappade hakan. Rökig whisky med sådan ppm-nivå hade aldrig tidigare skådats. Innan Jim McEwan började experimentera med extremt hårt rökt malt vid 2000-talets början hade ingen hört talas om högre ppm-halter än omkring 50. Nu kom det plötsligt en Islay whisky med långt mer än dubbelt så mycket fenoler. Entusiasterna jublade och en legend var född.
Octomore är varumärket för Bruichladdichs extremt rökiga whisky. Octomore produceras i små mängder och destilleras endast under en kort period årligen. Man följer samma princip varje år. Man använder lokalt odlat Islaykorn, eller skotsk korn, som man ser till att torvtorka till så hög ppm-halt som möjligt, nivåerna varierar för varje batch. Den hårt rökta råspriten lagras sedan under fem år på amerikanska ekfat som innehållit bourbon eller Tennessee-whisky. Octomore 13:1 har nått skyhöga 137,1 ppm. Den skotska malten kommer från fastlandet och whiskyn har lagrats på en kombination av bourbon- och tennessee-whiskyfat. Under 2021 drogs whiskyn om till nya amerikanska ekfat för att ge ännu mer sötma och vaniljkaraktär.
Bruichladdich byggdes mitt under den skotska whiskyns första storhetstid. Destilleriet stod klart 1881 vid strandkanten till havsviken Loch Indaal på Islay. Vid den tiden fanns resterna av ett nedlagt gårdsdestilleri på Octomore farm en bit upp på ön. Whiskyn som gjordes där var känd för att vara extra rökig. Bruichladdich kom att få en orolig tillvaro. Destilleriet hade länge svårt med lönsamheten och var stängt och lagt i malpåse under långa tider, innan nya ägare satsade på nytt och misslyckades igen. Det var inte förrän 2001 som lyckan vände då bolaget Murray McDavid och vinhandlaren Mark Rainer köpte det då nedlagda destilleriet. Som destillerichef rekryterades toppnamnet Jim McEwan. Under McEwans ledning utvecklades Bruichladdich till att bli Skottlands kanske mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder. 2012 sålde ägargruppen Bruichladdich till franska Rémy Cointreau som sedan dess renodlat produktionen i de tre produktlinjerna Bruichladdich, Port Charlotte och Octomore. I dag är även ginmärket The Botanist en stor försäljningssuccé.
Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.