Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Octomore är en dröm för alla whiskyentusiaster som strävar efter en komplex och elegant whisky med höga PPM-nivåer. Denna 5-åriga utgåva, Octomore 9.3, bjuder på hela 133 ppm i rökighet.
Octomore var ett litet gårdsdestilleri på Octomore Farm, som låg strax bakom den lilla byn Port Charlotte på Islay. Destilleriet var i drift under en kort period mellan 1816 och 1840. Än i dag står en del av farmens byggnader kvar och vissa av dem har gjorts om till semesterboende. Det lilla destilleriet hade rykte om sig att tillverka en sjusärdeles rökig maltwhisky. När whiskylegendaren Jim McEwan sensationellt värvades in till nystarten av Bruichladdich 2001 så började han omedelbart experimentera med rökiga recept. Han ansåg att det var principiellt fel att ett Islaydestilleri inte tillverkade rökig whisky och han studerade de källor som fanns om gamla Islaydestillerier.
2008 lanserade Jim McEwan sin första utgåva av Octomore rökt till 80 ppm. Whiskyn blev mycket snabbt kultförklarad och skapade en bolmande rökvåg över whiskyvärlden. Sedan 2008 har Bruichladdich lanserat olika utgåvor av Octomore varje år, och för varje batch har ambitionen varit att mälta fram så mycket röksmak som naturen överhuvudtaget är mäktig. I sina bästa stunder har naturen nått över 200 ppm (parts per million fenoler). 7.1 är en av de allra rökigaste utgåvorna, med sina 208 ppm kör den över allt annat från Islay som en bulldozer i en skogsbrand, trots detta har whiskyn betydligt fler bottnar än så.
Octomore har intensiva röktoner, men där finns även stänk av hav, kola, citronmeliss och fuktig piptobak som sakta stiger tillsammans med den allt mäktigare röken. Smaken är intensiv, rök, mint, kola, vanilj och en torvighet som är brutal men ändå len och inbäddad i en oljig textur. Det friska bourbonfatet av amerikansk ek bjuder också på vanilj och fruktiga toner tillsammans med en lång sotrökig eftersmak.
133 ppm
Distillerad 2012 av 100% Islay Barley.
Lagring:
25% ”first fill” Bourbon
25% ”third fill” virgin oak
20% ”second fill” Riversaltes
20% ”second fill” Syrah
10% ”second fill” Bourbon.
Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.