en flaska octomore

Octomore 9.3 Aged 5 Years

Octomore är en dröm för alla whiskyentusiaster som strävar efter en komplex och elegant whisky med höga PPM-nivåer. Denna 5-åriga utgåva, Octomore 9.3, bjuder på hela 133 ppm i rökighet.

Octomore var ett litet gårdsdestilleri på Octomore Farm, som låg strax bakom den lilla byn Port Charlotte på Islay. Destilleriet var i drift under en kort period mellan 1816 och 1840. Än i dag står en del av farmens byggnader kvar och vissa av dem har gjorts om till semesterboende. Det lilla destilleriet hade rykte om sig att tillverka en sjusärdeles rökig maltwhisky. När whiskylegendaren Jim McEwan sensationellt värvades in till nystarten av Bruichladdich 2001 så började han omedelbart experimentera med rökiga recept. Han ansåg att det var principiellt fel att ett Islaydestilleri inte tillverkade rökig whisky och han studerade de källor som fanns om gamla Islaydestillerier.

2008 lanserade Jim McEwan sin första utgåva av Octomore rökt till 80 ppm. Whiskyn blev mycket snabbt kultförklarad och skapade en bolmande rökvåg över whiskyvärlden. Sedan 2008 har Bruichladdich lanserat olika utgåvor av Octomore varje år, och för varje batch har ambitionen varit att mälta fram så mycket röksmak som naturen överhuvudtaget är mäktig. I sina bästa stunder har naturen nått över 200 ppm (parts per million fenoler). 7.1 är en av de allra rökigaste utgåvorna, med sina 208 ppm kör den över allt annat från Islay som en bulldozer i en skogsbrand, trots detta har whiskyn betydligt fler bottnar än så.

Octomore har intensiva röktoner, men där finns även stänk av hav, kola, citronmeliss och fuktig piptobak som sakta stiger tillsammans med den allt mäktigare röken. Smaken är intensiv, rök, mint, kola, vanilj och en torvighet som är brutal men ändå len och inbäddad i en oljig textur. Det friska bourbonfatet av amerikansk ek bjuder också på vanilj och fruktiga toner tillsammans med en lång sotrökig eftersmak.

133 ppm

Distillerad 2012 av 100% Islay Barley.

Lagring:
25% ”first fill” Bourbon
25% ”third fill” virgin oak
20% ”second fill” Riversaltes
20% ”second fill” Syrah
10% ”second fill” Bourbon.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sädesfält för korn i skottland

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska octomore
Nyhet

Octomore 13:1 (Sk)

Octomore är en ung legend i whiskyvärlden. Bland de många whiskyvänner som älskar rökig whisky och i synnerhet...
Pris: 1624:- (70 cl)
en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 489:- (70 cl)

Inspiration

vy över port charlotte på ön islay

Islay – den lilla Skotska ön med den stora whiskyn

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Produktion av whisky

Whiskytermer

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close