Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Produkterna i Bruichladdich Islay-serien är rebellerna på ön. De särskiljer sig med en rökfri profil och är gjorda på korn uteslutande från ön Islay.
Av de råvaror som är tillåtet att använda inom whiskyindustrin är korn den överlägset viktigaste. Kornet bidrar i hög grad till den karaktär som whiskyn slutligen får. Det är få områden som studeras lika noga som kornets egenskaper. Länge har man sökt efter högre och högre effektivitet, men på senare år har aspekter som smakämnen, ursprung och växtplats fått allt större betydelse i forskningen. I dag vet vi att växtplatsen påverkar de smaker som kornet utvecklar. Mycket av Islaywhiskyns speciella karaktär beror på det unika ö-klimatet, men hur mycket och med vad är naturens hemlighet. Det är dock inte långsökt att tänka sig att det speciella klimat med råkalla havsvindar, tunga saltiga regnskyar och doften av hav, tång, salt och sjöliv bidrar till kornets smaker.
Port Charlotte, eller Lochindaal Distillery, som det också kallades, var ursprungligen ett destilleri som låg i hjärtat av det lilla samhället med samma namn. Det grundades 1829 och stängdes samma år det fyllde 100. Byggnaderna är i dag verkstad och vandrarhem, och de gamla lagerhusen används av Bruichladdich.
Med Port Charlotte 2011 gör Bruichladdich det möjligt att uppleva Islaywhisky såsom den var i en tid när kornet inte importerades från fastlandet eller övriga delar av världen. Kornet som används till Islay Barley kommer från tre lokala gårdar på Islay. Det skördades hösten 2010 och destillerades i början av 2011.
Doften är mycket balanserad med toner av rostade ekfat, karamelliserat socker och milda frukter. Där finns också apelsinchoklad och rökt mynta med söta lite varma havstoner. Smaken är djup med en torr rökighet som främsta kännetecken. Där finns också en påtaglig fruktighet med citronpeppar och mörka skogsbär. I eftersmaken är röken kvardröjande och klingar långsamt av i en skål av söta frukter.
Läs merBruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.