PORT CHARLOTTE ISLAY BARLEY 2011

Port Charlotte Islay Barley 2012

70 cl
789:-

Av de råvaror som är tillåtet att använda inom whiskyindustrin är korn den överlägset viktigaste. Kornet bidrar i hög grad till den karaktär som whiskyn slutligen får. Det är få områden som studeras lika noga som kornets egenskaper. Länge har man sökt efter högre och högre effektivitet, men på senare år har aspekter som smakämnen, ursprung och växtplats fått allt större betydelse i forskningen. I dag vet vi att växtplatsen påverkar de smaker som kornet utvecklar. Mycket av Islaywhiskyns speciella karaktär beror på det unika ö-klimatet, men hur mycket och med vad är naturens hemlighet. Det är dock inte långsökt att tänka sig att det speciella klimat med råkalla havsvindar, tunga saltiga regnskyar och doften av hav, tång, salt och sjöliv bidrar till kornets smaker.

Port Charlotte, eller Lochindaal Distillery, som det också kallades, var ursprungligen ett destilleri som låg i hjärtat av det lilla samhället med samma namn. Det grundades 1829 och stängdes samma år det fyllde 100. Byggnaderna är i dag verkstad och vandrarhem, och de gamla lagerhusen används av Bruichladdich.

Med Port Charlotte gör Bruichladdich det möjligt att uppleva Islaywhisky såsom den var i en tid när kornet inte importerades från fastlandet eller övriga delar av världen. Kornet som används till Islay Barley kommer från tre lokala gårdar på Islay. Det skördades hösten 2011 och destillerades i början av 2012.

Doften är mycket balanserad med toner av rostade ekfat, karamelliserat socker och milda frukter. Där finns också apelsinchoklad och rökt mynta med söta lite varma havstoner. Smaken är djup med en torr rökighet som främsta kännetecken. Där finns också en påtaglig fruktighet med citronpeppar och mörka skogsbär. I eftersmaken är röken kvardröjande och klingar långsamt av i en skål av söta frukter.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sädesfält för korn i skottland

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 479:- (70 cl)

Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie (Sk)

Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

vy över port charlotte på ön islay

Islay – den lilla Skotska ön med den stora whiskyn

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 405:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 549:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 539:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close