en flaska balvenie twenty five

The Balvenie Twenty Five

Balvenie Twenty Five bjuder på de klassiska och eftertraktade Balveniesmakerna där vanilj, syltad ingefära och flytande ljunghonung blommar ut i doft och smak.

Balvenie Distillery kallar serien för Rare Marriages. Det är en av Skottlands mest prestigefulla whiskyserier – och rara giftermål är sannerligen vad det handlar om. I serien ingår exklusiva fatmöten från Balvenies ålderstunga lagerhus. Först ut i raden av lyckliga äktenskap är The Balvenie Twenty Five.

För vem

Det är en lyxwhisky och ett mästarprov komponerat av gamla fat som få destillerier kan laborera med och ännu färre kan uppbringa. Balvenie Twenty Five är en whisky för högtidsstunder.

Korta fakta

Ursprung: Skottland, Speyside
Serie: Rare Marriages
Ålder: 25 år
Fat: Amerikanska och europeiska ekfat (bourbon och sherry)
Övrigt: Ej kylfiltrerad eller färgad

Konsten att komponera en whisky handlar ofta om att ett plus ett ska bli tre. Unika fat med unika smaker ska möta ett andra fat, som tillsammans uppnår en helhet som är större än delarna var för sig. Den processen kräver en artistisk förmåga, en sensorisk skicklighet och en djup förståelse för hur smaker interagerar med varandra ­– och inte minst –  en väldigt lång erfarenhet. Det är inte ovanligt att destilleribolagens ”chief nose” eller master blender, som är den vanligaste benämningen, har arbetat på sin post under flera decennier. Balvenies David Stewart är ett exempel på detta. Han började sin bana hos familjen Grant redan i början av 1960-talet, då som den blott tredje master blendern i det anrika företaget. Trots att han närmar sig 80 år och har blivit dekorerad med de ädlaste ordnar imperiet kan ge till en yrkesman så är han ännu aktiv och imponerar med sin numera världsberömda sensoriska förmåga. Ingen har samma erfarenhet av konsten att välja fat och förena dem med varandra. Med en poetisk omskrivning kallar skottarna det för marrying.

I Rare Marriages-serien arbetar David Stewart med destilleriets allra äldsta fat. Det rör sig om toppfaten som han har sett en särdeles potential hos och därför låtit dem fortsätta mogna år efter år, efter år. Till Twenty Five har han använt både amerikanska ex-bourbonfat och europeiska sherryfat. De har fått gifta sig samman i en stor så kallad ”marrying tun” under ett antal månader. Resultatet har blivit en smakfull helhet, en whisky i yttersta världsklass med en elegans, mogenhet och karaktär som numera mycket sällan buteljeras i Skottland.

Kort om Balvenie

Balvenie kom att byggas tack vare en förödande explosion på Glenlivet, som var den tidens gigant i Speyside. William Grant som just fått igång Glenfiddich insåg att det skulle uppstå brist på Speysidewhisky och med hjälp av sina söner lät han omgående påbörja en restaurering av Balvenie New House alldeles intill sitt nybyggda destilleri. På rekordtid förvandlade han den fallfärdiga slottsbyggnaden och i maj 1893 destillerades den första spriten på Balvenie. Sedan dess har destilleriet varit i mer eller mindre i obruten drift. Singelmalten från Balvenie har i stor utsträckning använts till familjen Grants blendwhiskysorter, Standfast och sedermera Grant’s. Som singelmalt lanserades den först 1973. Balvenie är alltjämt en del av den familjeägda koncernen där också destillerierna Glenfiddich, Kininvie, Ailsa Bay och Girvan samt varumärken som Grant’s och Tullamore ingår. William Grant’s & Sons är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky.

  • Balvenie anses vara den mest honungslena och vaniljsmakande Speysidewhiskyn
  • Balvenie är det mest traditionella av alla destillerier och har hela kedjan, från egen odling av korn, tunnbindning, golvmältning och buteljering i samma anläggning
  • Balvenies Malt Master David Stewart började som lärling hos familjen Grant redan 1962. I dag har hans livsgärning krönts med imperieorden MBE och en lång rad andra utmärkelser
  • Balvenie har givit namn åt en pannkonstruktion, The Balvenie Ball, som är vanlig över hela världen och som i hög grad bidrar till ett komplext och ovanligt rent destillat.
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 589:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

ett landskap föreställande Speyside

Speyside – bakom varje vägkrök finns ett destilleri

landskap av highland skottland i gryningen

Highland – Skottlands största whiskyregion

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close