Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Appleton Estate har en doft med framträdande tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken är sötare, har en oljig, närmast tjock textur med en stillsam vanilj, demerara-socker och en elegant åldrad ek. Kort sagt en rom i världsklass.
Gammal rom är egentligen en paradox. Att långlagra rom på ekfat i tropiska Västinden, där änglarna dryper av törst är minst sagt förlustbringande. I vissa fall kan bortemot tio procent och mer avdunsta ur faten årligen. Appleton Estate är den romproducent i världen som utmanar naturlagarna allra mest. Inget annat destilleri har så mycket gammal rom i lager. Deras 21 yo är ett imponerande exempel på detta – en rom som nästan inte borde finnas.
Appleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest berömda romsorter.
Gårdens tidigaste historia förirrar sig långt tillbaka till pirat-tiden, man vet att engelsmännen slutligen drev bort spanjorerna i mitten av 1600-talet och att Appleton Estate då tillföll en av erövrarna Frances Dickson som tack för hans duglighet i krig. Man kan belägga en obruten romproduktion på gården ända tillbaka till 1749.
Den 21-åriga utgåvan är Appletons Estates flaggskepp. Den blandas av ytterst gamla romfat där det yngsta ingående fatet är minst 21 år gammalt. Faten väljs ut av doktor Joy Spence, som är en legendarisk kvinna i romvärlden, den första kvinnliga masterblendern och den person som haft det högsta resultatet någonsin på sin doktorsavhandling i kemi vid university of West India. När Joy Spence valt ut faten som ska ingå i 21-åringen, blandas de varsamt och får gifta sig samman under två år före buteljeringen.
Appleton Estate 21 yo är en delikat och mäktig rom med massor av söt fruktighet, kokos och karamell.
Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . ”The treat their rums with respect”.
Ärliga grejer med andra ord.
Visste du att:
Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.
Läs merAppleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.