en flaska rom appleton

Appleton Rare Casks 12 Yo

Appleton har en mjuk och söt doft, mättad med muscovadosocker och citrustoner. I smaken kommer en finstämd nötighet, exotiska frukter, kokos och citrushonung.

Jamaica, den paradisiska ön i Karibien, är kanske den plats i Västindien där de främsta av världens lagrade romsorter produceras. Inget annat land är lika känt för sin mörka rom, och inget annat destilleri har ett så imponerande lager av äldre rom som Appleton Estate i Nassau Valley. Appleton Estate Rare Blend 12 yo är ett exempel på detta.

Många menar att ekfatslagrad, eller mörk rom, är en jamaicansk uppfinning. Det är mycket möjligt att Appletons Estates första godsherre, Francis Dickson, var en av dem som upptäckte ekens hemligheter. Dickson hade fått Appleton som tack för sina insatser när spanjorerna drevs från ön 1655. Det dröjde inte länge förrän engelsmännen fick smak för rom och för att kunna skeppa den klara sockerrörsspriten över havet fyllde man den på ekfat, resten är dryckeshistoria. I dag är mörk ekfatslagrad rom närmast synonymt med rom från Jamaica och i vissa länder kallas mörk rom rätt och slätt Jamaica-rom.

Appleton Estate är ett av världens äldsta romdestillerier. Man vet att familjen Dickson brände rom så tidigt som 1749, men troligen hade man redan då ärvt kunskapen. Appleton Estate är beläget på den centrala delen av ön, i Nassau Valley, strax utanför St Elizabeth. Den mycket stora sockerrörsplantagen är inbäddad i ett speciellt mikroklimat där tillgången till rent källvatten och en kalkrik jordmån ger unika förutsättningar för odling och destillering.

Appleton 12 yo är betydligt äldre än 12 år. I blandningen ingår rom upp till till 18 års ålder. Man har använt både rom från traditionella potstills och från kolonnpannor. Master Blender dr Joy Spence har velat skapa en rom som ska drickas som den är snarare än blandas i drinkar. Därför har den fått tydliga inslag av mandel, apelsinskal och honung. Rare Blend 12 Yo är tänkt att njutas med en god cigarr eller en kvalitetschoklad.

Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . ”The treat their rums with respect”.

Ärliga grejer med andra ord.

Visste du att:

  • Det är komplicerat att lagra rom längre tid eftersom avdunstningen är så hög i Karibien, Appleton är ett undantag
  • Området som kallas Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills, men använder även kolonndestillering
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom
  • Dr Joy Spence är världens främsta kvinnliga Master Blender inom romindustrin

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

APPLETONESTATE.COM

APPLETON ESTATE FACEBOOK

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

appleton estate

Appleton Estate

Mer om producenten

Appleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest…

Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
en flaska rom appleton

Appleton Signature Blend (Ja)

Appleton Estate Signature Blend är en traditionell Jamaicarom. Färgen är mörk honung med inslag av koppar: Doften...
Pris: 399:- (70 cl)

Inspiration

Jamaican Honey Soother

Jamaican Honey Soother

En klassisk Daiquiri slår det mesta en varm dag... om man så heter Petterson eller Hemingway. Lika svår som den är att stava till - lika enkel är den att blanda. Testa!

Estate Daiquiri

Relaterad sprit

Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 999:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 769:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close