en flaska rom appleton

Appleton Signature Blend

Appleton Estate Signature Blend är en traditionell Jamaicarom. Färgen är mörk honung med inslag av koppar: Doften är söt, lätt kryddig med torkade aprikoser, apelsinskal, persika och brunt farinsocker. Smaken är silkesmjuk och honungslen med toner av marsipan, kanderade mandlar och gräddig vanilj.

Rom är förmodligen världens mest kända och spridda spritsort. Det finns inte en bar världen där rom av god kvalitet inte är en av de allra viktigaste byggstenarna till berömda drinkar som Mojito, Daiquiri, Pina Colada och många andra. Ett av de äldsta och mest berömda romdestillerierna är Appleton Estate på Jamaica.

Rom är en av få drycker man kan följa tillbaka till dess allra första början. Under sin andra resa 1493 tog Christopher Columbus med sig sockerrör från Kanarieöarna och introducerade dem på Hispaniola i Västindien. Platsen visade vara optimal för odling av sockerrör och bruket att odla socker spred sig snabbt i den karibiska övärlden, inte minst till närbelägna Jamaica.

Jamaica är en kulturell smältdegel av människor, kulturer, karaktärer och smaker. Öns historia har stundtals varit dramatisk och i den slavberoende ekonomin blev landet tidigt en av världens ledande sockerkolonier. 1655 drev engelsmännen bort de sista spanjorerna från Jamaica. En av de hårdföra engelsmännen var Frances Dickinson. Som tack för sina insatser under erövringen förlänade man honom Appleton Estate. Ingen vet när familjen Dickson började destillera rom, men troligen hade man flera generationers erfarenhet när romtillverkning vid gården dokumenterades för första gången 1749. Man vet i alla fall med säkerhet att rom har destillerats på gården oavbrutet sedan dess.

Appleton Estate Signature Blend är en kraftfull rom med mycket karaktär och en mångfacetterad smakrikedom. I receptet ingår rom i 15 olika åldrar som väljs ut, fat för fat, av dr Joy Spence, som sedan 20 år är världens främsta kvinnliga masterblender i romindustrin.

Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . ”The treat their rums with respect”.

Ärliga grejer med andra ord.

Visste du att:

  • Rom från Jamaica brukar beskrivas som själva urtypen för mörk rom
  • Appleton Estate i Nassau Valley har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
  • Området kallas Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom.

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

APPLETONESTATE.COM

APPLETON ESTATE FACEBOOK

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

appleton estate

Appleton Estate

Mer om producenten

Appleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest…

Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
en flaska rom appleton

Appleton Rare Casks 12 Yo (Ja)

Doften är syrligt söt, mättad med muscovadosocker och citrustoner. I smaken kommer en finstämd nötighet, exotiska...
Pris: 699:- (70 cl)

Inspiration

En klassisk Daiquiri slår det mesta en varm dag... om man så heter Petterson eller Hemingway. Lika svår som den är att stava till - lika enkel är den att blanda. Testa!

Estate Daiquiri

Jamaican Honey Soother

Jamaican Honey Soother

Relaterad sprit

en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 999:- (70 cl)
Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 769:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close