Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig, cognacslik med mörka bär, plommon och kanderad mandel.
Det spanska uttrycket ”Esto es mas viejo que Metusalem” – äldre än Metusalem – har sitt ursprung i 5:e Moseboken. Där berättas om gubben Noaks farfar, Patriarken Metusalems aktningsvärda ålder på 969 år. Riktigt så gammal är inte Matusalem Gran Reserva, ”The cognac of Rhums” men med sin genomsnittsålder på 15 är det en gamling i romvärlden väl värd samma respekt som den bibliska hedersmannen.
Det var de spanska bröderna Benjamin och Eduardo Camp som 1872 grundade ett romdestilleri på Cuba. De ville tillverka världens mest mogna och mest utvecklade rom. Bröderna hade med sig kunskap och metoder från spansk brandytillverkning och förverkligade sina planer tillsammans med affärspartnern Evaristo Alvarez. Före bröderna Camp hade egentligen ingen brytt sig om hur rom producerades eller lagrades. Spanjorerna började mycket noggrant välja råvaror och komponerade ett recept, som sedan dess ärvts muntligt som en väl förborgad hemlighet inom familjen. Med förebild från de spanska vingårdarna införde man också ett klassiskt solerasystem där olika årgångar blandas med varandra efter ett speciellt mönster där det understa tappningslagret är det äldsta och där nytillverkad rom tillförs det översta lagret. Metoden ger en mycket jämn kvalitet och möjliggör hög lagringsålder. Bröderna Camp och Evaristo Alveraz blev mycket framgångsrika och deras rom såldes i stora mängder till törstiga amerikanska turister. Den kommunistiska revolutionen 1959–1960 förändrade dock allt, familjen tvingades i exil och Matusalem glömdes mer eller mindre bort.
2002 relanserades Matusalem. I dag sker produktionen i Dominikanska republiken utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som för över 140 år sedan.
Matusalem Gran Reserva är en trippeldestillerad melassrom som lagrats i solerasystem i genomsnitt 15 år, i bladningen ingår betydlig äldre rom liksom yngre. Grand Reserva är en premiumrom som med fördel kan drickas som den är eller användas som en exklusiv drinkingrediens.
Matusalem Gran Reserva är en söt smakrik rom med många välmogna inslag och fruktiga vinösa smaker. Smaken är mjuk och följsam och har i hög utsträckning påverkats av den långa tiden på ekfat.
Visste du att:
Matusalem Gran Reserva kan erbjudas kunder som vill prova en exklusiv rom i världsklass. Den söta smakrikedomen gör den utmärkt till mörka chokladdesserter men också som ett välsmakande sällskap till kaffet eller som ingrediens i bättre cocktails och long drinks.
Läs mer
Ron Matusalem ägs i dag av familjen Alvarez, som grundade företaget 1872 tillsammans med bröderna Camp. Samtliga av företagets masterblenders är släktingar till grundarna. Alvarez och familjen Camp var länge nära sammankopplade genom att son respektive dotter var gifta med varandra. Efter revolutionen etablerades verksamheten i USA. 1995 tog sonson-sonen till grundaren Evriasto Alvarez, läkaren Claudio Alvarez Salazar,…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.