Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig, cognacslik med mörka bär, plommon och kanderad mandel.

Det spanska uttrycket ”Esto es mas viejo que Metusalem” – äldre än Metusalem – har sitt ursprung i 5:e Moseboken. Där berättas om gubben Noaks farfar, Patriarken Metusalems aktningsvärda ålder på 969 år. Riktigt så gammal är inte Matusalem Gran Reserva, ”The cognac of Rhums” men med sin genomsnittsålder på 15 är det en gamling i romvärlden väl värd samma respekt som den bibliska hedersmannen.

Det var de spanska bröderna Benjamin och Eduardo Camp som 1872 grundade ett romdestilleri på Cuba. De ville tillverka världens mest mogna och mest utvecklade rom. Bröderna hade med sig kunskap och metoder från spansk brandytillverkning och förverkligade sina planer tillsammans med affärspartnern Evaristo Alvarez. Före bröderna Camp hade egentligen ingen brytt sig om hur rom producerades eller lagrades. Spanjorerna började mycket noggrant välja råvaror och komponerade ett recept, som sedan dess ärvts muntligt som en väl förborgad hemlighet inom familjen. Med förebild från de spanska vingårdarna införde man också ett klassiskt solerasystem där olika årgångar blandas med varandra efter ett speciellt mönster där det understa tappningslagret är det äldsta och där nytillverkad rom tillförs det översta lagret. Metoden ger en mycket jämn kvalitet och möjliggör hög lagringsålder. Bröderna Camp och Evaristo Alveraz blev mycket framgångsrika och deras rom såldes i stora mängder till törstiga amerikanska turister. Den kommunistiska revolutionen 1959–1960 förändrade dock allt, familjen tvingades i exil och Matusalem glömdes mer eller mindre bort.

2002 relanserades Matusalem. I dag sker produktionen i Dominikanska republiken utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som för över 140 år sedan.

Matusalem Gran Reserva är en trippeldestillerad melassrom som lagrats i solerasystem i genomsnitt 15 år, i bladningen ingår betydlig äldre rom liksom yngre. Grand Reserva är en premiumrom som med fördel kan drickas som den är eller användas som en exklusiv drinkingrediens.

Matusalem Gran Reserva är en söt smakrik rom med många välmogna inslag och fruktiga vinösa smaker. Smaken är mjuk och följsam och har i hög utsträckning påverkats av den långa tiden på ekfat.

Visste du att:

  • Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola där Columbus introducerade sockerrören 1492
  • Matusalem var den helt dominerande romen på Cuba under landets ”guldålder” fram till revolutionen
  • De klassiska kubanska drinkarna Mojito, Daiquiri och Cuba Libré är ”otänkbara” utan Matusalem
  • Matusalem tillverkas enligt ett familjerecept som ärvts från far till son sedan 1872
  • Castroregimen beslagtog familjens fabrik för att tillverka ”Santiago Rum”

Matusalem Gran Reserva kan erbjudas kunder som vill prova en exklusiv rom i världsklass. Den söta smakrikedomen gör den utmärkt till mörka chokladdesserter men också som ett välsmakande sällskap till kaffet eller som ingrediens i bättre cocktails och long drinks.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

rom matusalem man med flaska

Ron Matusalem ägs i dag av familjen Alvarez, som grundade företaget 1872 tillsammans med bröderna Camp. Samtliga av företagets masterblenders är släktingar till grundarna. Alvarez och familjen Camp var länge nära sammankopplade genom att son respektive dotter var gifta med varandra. Efter revolutionen etablerades verksamheten i USA. 1995 tog sonson-sonen till grundaren Evriasto Alvarez, läkaren Claudio Alvarez Salazar,…

en flaska rom matusalem platino

Matusalem Platino (Do)

Milda frukter, melon, päron, äppel i en lång behaglig blommighet. En mjuk blommig smak med en fruktig...
Pris: 299:- (70 cl)
en flaska matusalem 7

Matusalem Solera 7 Blender (Do)

En behaglig sötma i doften av kokos, vanilj och citrus, med tydliga ekfatstoner. Mjuk, söt och kvardröjande...
Pris: 299:- (70 cl)

Inspiration

lär dig allt om rom med en hand som häller rom och flaskor

Allt om rom – från Kapten Haddock till Ernest Hemingway

mai tai drink med ananas och shaker på bord

Mai Tai

Relaterad sprit

en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 999:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 769:- (70 cl)
mount gay black barrel flaska rom

Mount Gay Black Barrel (Ba)

Den höga andelen potstilldestillat gör Black Barrel till en mycket mjuk och avrundad rom. Slutlagringen på de hårt...
Pris: 499:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close