en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande sockersötma. Mycket mjuk, förbluffande lång, mängder med söta och fruktiga toner, som mango, persika och gräddkola. I eftersmaken kommer lakrits och en stillsam ekton.

Matusalem Gran Reserva 23 är flaggskeppet i den berömda rangen av högklassig kubansk rom. Att rom kan bli så gammal är ytterst sällsynt, nästan lika sällsynt som att någon får uppleva sin 969:e födelsedag, som den bibliske patriarken Metusalem sägs ha gjort. Vad är väl ett lämpligare namn på en ofattbart fullmogen ålderman i romvärlden?

Att rom i regel inte kan bli särskilt gammal beror på klimatet. Rom som lagras i Karibien drabbas oundvikligen av en betydande avdunstning, så kallad angels share. Många romproducenter står inför en besvärlig balansgång mellan tiden som romen egentligen behöver på fat och tiden som är praktiskt möjlig. Bröderna Camp som grundade Matusalem 1872 löste detta på ett genialt sätt.

När de kom till Kuba hade de med sig kunskap och metoder från de spanska vingårdarna i Jerez, där vin och brandy lagrades i solerasystem. Tillsammans med affärspartnern Evaristo Alvarez började de soleralagra vilket möjliggjorde att lagringstiden kunde förlängas åtskilligt med en mjukare och mer fullmogen rom som resultat. Att rom kan lagras så länge utan tempererade lagerhus och klimatanläggningar är ytterst ovanligt.

Sedan den kubanska revolutionen har Matusalem inte kunnat produceras på Kuba. I stället sker tillverkningen i Dominikanska republiken på ön Hispaniola utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som på Kuba för över 140 år sedan.

Matusalem Gran Reserva Solera 23 är en sensationellt mjuk rom med en genomsnittlig ålder av hela 23 år. Det ingår alltså rom som är betydligt äldre än så i denna ytterst exklusiva men angenämt prissatta levande antikvitet.

Matusalem Gran Reserva Solera 23 är en rom som ska drickas som den är, i provningsglas och med stor andakt. Smaken trollar fram hela Karibien. Det är en storslagen dryckesupplevelse.

Visste du att:

  • Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola där Columbus introducerade sockerrören 1492
  • Den bibliske Metusalem var farfar till Gubben Noach.
  • De klassiska kubanska drinkarna Mojito, Daiquiri och Cuba Libré är ”otänkbara” utan Matusalem
  • Matusalem tillverkas enligt ett familjerecept som ärvts från far till son sedan 1872
  • Castroregimen beslagtog familjens fabrik och tvingade familjen i exil

Matusalem Gran Reserva Solera 23 är en rom för livsnjutare. För dryckesintresserade som vill uppleva en sensationellt gammal rom som fått ett storslaget internationellt bemötande. Samtidigt som det är en rom för sofistikerade smaklökar är den också lättillgänglig och insmickrande. En rom att njuta av för många.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

rom matusalem man med flaska

Ron Matusalem ägs i dag av familjen Alvarez, som grundade företaget 1872 tillsammans med bröderna Camp. Samtliga av företagets masterblenders är släktingar till grundarna. Alvarez och familjen Camp var länge nära sammankopplade genom att son respektive dotter var gifta med varandra. Efter revolutionen etablerades verksamheten i USA. 1995 tog sonson-sonen till grundaren Evriasto Alvarez, läkaren Claudio Alvarez Salazar,…

en flaska rom matusalem platino

Matusalem Platino (Do)

Milda frukter, melon, päron, äppel i en lång behaglig blommighet. En mjuk blommig smak med en fruktig...
Pris: 299:- (70 cl)
en flaska matusalem 7

Matusalem Solera 7 Blender (Do)

En behaglig sötma i doften av kokos, vanilj och citrus, med tydliga ekfatstoner. Mjuk, söt och kvardröjande...
Pris: 299:- (70 cl)

Inspiration

lär dig allt om rom med en hand som häller rom och flaskor

Allt om rom – från Kapten Haddock till Ernest Hemingway

ett glas med drinken fidel castro

Fidel Castro

mai tai drink med ananas och shaker på bord

Mai Tai

en glas med drinken Junglebird

Junglebird

Relaterad sprit

Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 769:- (70 cl)
mount gay black barrel flaska rom

Mount Gay Black Barrel (Ba)

Den höga andelen potstilldestillat gör Black Barrel till en mycket mjuk och avrundad rom. Slutlagringen på de hårt...
Pris: 499:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close