en flaska rom matusalem platino

Matusalem Platino

Milda frukter, melon, päron, äppel i en lång behaglig blommighet. En mjuk blommig smak med en fruktig sockerrörssötma, överraskande torr och kvardröjande.

Gubben Noach var som bekant en hedersman, men frågan är om inte gubbens farfar, Methusalem, som enligt 5 Moseboken blev mäktiga 969 år, är värd än mer heder. Vid Methusalems död blev till och med vår herre så bedrövad att han höll inne med syndafloden i sju dagar för att visa sin respekt. Den rom som bär Methusalems namn ska onekligen drickas med vördnad.

Det var de spanska bröderna Benjamin och Eduardo Camp som 1872 grundade ett romdestilleri på Cuba. De ville tillverka världens mest mogna och mest utvecklade rom, vad kunde då vara ett bättre namn på destilleriet än just Matusalem? Bröderna hade med sig kunskap och metoder från spansk brandytillverkning och förverkligade sina planer tillsammans med affärspartnern Evaristo Alvarez. Före bröderna Camp hade egentligen ingen brytt sig om hur rom producerades. Spanjorerna började mycket noggrant välja råvaror och komponerade ett recept, som fortfarande ärvs muntligt inom familjen. Man införde också ett klassiskt solerasystem där ung och gammal rom lagrades tillsammans innan den såldes till främst törstiga amerikanska turister. Den kommunistiska revolutionen 1959–1960 förändrade allt, familjen tvingades i exil och Matusalem glömdes mer eller mindre bort.

2002 relanserades Matusalem. I dag sker produktionen i Dominikanska republiken utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som för över 140 år sedan.

Matusalem Platino är en trippeldestillerad ljus rom som efter processen har filtrerats och raffinerats ännu en gång för att få sin unika, rena och mjuka smak. Matusalem är en av världens ”mjukaste” romsorter, avsedd för drinkar men kan också med fördel drickas ren.

Matusalem Platino är en kristallklar blommig rom med många fruktiga inslag. Ljus rom dricks sällan ren eller on the rocks, men den sensationella mjuka stilen gör Platino till en smakupplevelse precis som den är.

Visste du att:

  • Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola där Columbus introducerade sockerrören 1492
  • Matusalem var den helt dominerande romen på Cuba under landets ”guldålder” fram till revolutionen
  • De klassiska kubanska drinkarna Mojito, Daiquiri och Cuba Libré är ”otänkbara” utan Matusalem
  • Matusalem tillverkas enligt ett familjerecept som ärvts från far till son sedan 1872
  • Castroregimen beslagtog familjens fabrik för att tillverka ”Santiago Rum”

Matusalem Platino serveras kunder som vill prova en av världens mildaste romsorter. Platino kan med fördel serveras som den är, även om den i första hand är utvecklad för cocktails och long drinks.  Ett måste för kvalitetsmedvetna barer och restauranger.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

rom matusalem man med flaska

Ron Matusalem ägs i dag av familjen Alvarez, som grundade företaget 1872 tillsammans med bröderna Camp. Samtliga av företagets masterblenders är släktingar till grundarna. Alvarez och familjen Camp var länge nära sammankopplade genom att son respektive dotter var gifta med varandra. Efter revolutionen etablerades verksamheten i USA. 1995 tog sonson-sonen till grundaren Evriasto Alvarez, läkaren Claudio Alvarez Salazar,…

en flaska matusalem 7

Matusalem Solera 7 Blender (Do)

En behaglig sötma i doften av kokos, vanilj och citrus, med tydliga ekfatstoner. Mjuk, söt och kvardröjande...
Pris: 291:- (70 cl)
en flaska rom matusalem 10

Ron Matusalem Clásico Solera 10 Blender (Do)

En tydlig doft av vanilj med söta kokostoner och kola över en mjuk ekig fatton. En behaglig nästan bourbonlik smak...
Pris: 441:- (70 cl)

Inspiration

ett glas med drinken mojito

Mojito

mai tai drink med ananas och shaker på bord

Mai Tai

pina_colada_drink

Piña colada

Sprit rum tunna

Allt om rom – från Kapten Haddock till Ernest Hemingway

Relaterad sprit

en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 997:- (70 cl)
Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 501:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1401:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 721:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close