en flaska matusalem 7

Matusalem Solera 7 Blender

En behaglig sötma i doften av kokos, vanilj och citrus, med tydliga ekfatstoner. Mjuk, söt och kvardröjande, cognaslik med fatinslag under en len creme brulee.

Evert Taubes ombesjungna Flickan i Havanna levde ett dekadent liv under Cubas cocktailera då landet var amerikanarnas främsta resmål. Inte minst under förbudstiden blomstrade turismen och barer, restauranger, nattklubbar, spelhus och bordeller fanns i varje gathörn i hamnstäderna. Det som dracks var romdrinkar och romen var Matusalem.

De spanska bröderna Benjamin och Eduardo Camp grundade 1872 ett romdestilleri på Cuba. Namnet tog det från den bibliske patriarken Metusalem som levde i 969 år. De ville tillverka världens mest mogna och mest utvecklade rom och lät patriarken symbolisera den ambitionen. Bröderna hade med sig kunskap och metoder från de spanska vingårdarna i Jerez, där vin och brandy lagrades i solerasystem. Tillsammans med affärspartnern Evaristo Alvarez förverkligades planerna. Före Matusalem hade egentligen ingen brytt sig om hur rom producerades eller lagrades. Spanjorerna började mycket noggrant välja råvaror och komponerade ett recept, som sedan dess ärvts muntligt som en väl förborgad hemlighet inom familjen. Soleralagringen blev snabbt en succé som möjliggjorde att lagringstiden kunde förlängas åtskilligt med en mjukare och mer komplex rom som följd.  Under guldåren hade Matusalem mer än 50 procent av marknaden på Cuba. Den kommunistiska revolutionen 1959–1960 förändrade allt, familjen tvingades i exil och Matusalem glömdes mer eller mindre bort.

Matusalem är alltjämt en cubansk rom i stil och karaktär. Produktionen sker sedan nylanseringen 2002 i Dominikanska republiken på ön Hispaniola utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som för över 140 år sedan.

Matusalem Solera 7 Blender är en mycket prisvärd rom som med fördel kan drickas som den är eller användas som en bättre drinkingrediens. Smaken är elegant med en stillsam bärande sötma.

Visste du att:

  • Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola där Columbus introducerade sockerrören 1492
  • Den bibliske Metusalem var farfar till Gubben Noach.
  • De klassiska kubanska drinkarna Mojito, Daiquiri och Cuba Libré är ”otänkbara” utan Matusalem
  • Matusalem tillverkas enligt ett familjerecept som ärvts från far till son sedan 1872
  • Castroregimen beslagtog familjens fabrik för att tillverka ”Santiago Rum”

Matusalem Solera 7 Blender är utmärkt till kunder som vill prova en vällagrad och mycket prisvärd rom. Det är en sublim efterättsdryck solitärt eller som ingrediens i bättre drinkar.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en glas med drinken Junglebird

Ron Matusalem ägs i dag av familjen Alvarez, som grundade företaget 1872 tillsammans med bröderna Camp. Samtliga av företagets masterblenders är släktingar till grundarna. Alvarez och familjen Camp var länge nära sammankopplade genom att son respektive dotter var gifta med varandra. Efter revolutionen etablerades verksamheten i USA. 1995 tog sonson-sonen till grundaren Evriasto Alvarez, läkaren Claudio Alvarez Salazar,…

en flaska rom matusalem platino

Matusalem Platino (Do)

Milda frukter, melon, päron, äppel i en lång behaglig blommighet. En mjuk blommig smak med en fruktig...
Pris: 299:- (70 cl)
en flaska rom matusalem 10

Ron Matusalem Clásico Solera 10 Blender (Do)

En tydlig doft av vanilj med söta kokostoner och kola över en mjuk ekig fatton. En behaglig nästan bourbonlik smak...
Pris: 439:- (70 cl)

Inspiration

mai tai drink med ananas och shaker på bord

Mai Tai

ett glas med drinken fidel castro

Fidel Castro

Sprit rum tunna

Allt om rom – från Kapten Haddock till Ernest Hemingway

en glas med drinken Junglebird

Junglebird

Relaterad sprit

en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 999:- (70 cl)
Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 769:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close