mount gay black barrel flaska rom

Mount Gay Black Barrel

Den höga andelen potstilldestillat gör Black Barrel till en mycket mjuk och avrundad rom. Slutlagringen på de hårt kolade faten tillför kryddighet, vanilj och karaktär. Dessa fats kolskikt bidrar också till att ytterligare mjukgöra smaken genom att ta bort orenheter ur råspriten. Doften är fruktig med en tydlig ek, persika och mogna päron. I smaken kommer mer vanilj, örter, en klassisk romsötma och en lång russinton i avslutningen.

Mount Gay Black Barrel är en rom för de som vill uppleva vad innovativt fatarbete innebär för utvecklingen av en rom. Den milda, men ändå kraftfulla smaken gör denna högklassiga och traditionellt destillerade rom till en behaglig upplevelse oavsett om man väljer att dricka den solitärt, till en söt dessert eller till kaffet. Det är också en rom som passar utmärkt för traditionella romdrinkar. Det är också sjöfarardrycken framför andra i hela världen.

Mount Gay har kallats ”The grandfather of all Rhum Dynasties”, det är onekligen en ärofylld titel, vars sanningshalt förvisso kan diskuteras, men något äldre verksamt destilleri än denna urgamla romfabrik från soldränkta Barbados finns veterligen inte. Mount Gay Black Barrel är en jubileumsutgåva som celebrerar detta fascinerande destilleris 310 år (minst) on stream.

Barbados är en viktig plats i romhistorien. Det var nämligen hit, till den östligaste av de karibiska öarna, som vindar och strömmar förde de första europeiska handelsskeppen. De långväga sjöfararna firade gärna sin landkänning på de lokala krogarna och värdshusen i Bridgetown. Där serverades Mount Gay. De törstande sjömännen tog de brännande dropparna till sina hjärtan och såväl fat som flaskor lastades ombord och fördes tillbaka till Europa.

Mount Gay är inte bara världens äldsta existerande rommärke, det är också en internationell succé som säljs i långt över 100 länder och som dricks av alla från James Bond till Meryl Streep. Barbados är en av seglingskonstens stora Atlanthamnar och har alltid förknippats med hårda sailors som går ”big sea”. Mount Gay har därför blivit seglarromen framför andra. Mount Gay Black Barrel är en omtalad utgåva, en så kallad small batch, som är tillverkad på ett traditionellt hantverksmässigt sätt med klassisk dubbeldestillering i potstills, för att därefter dubbellagras, först på rostade ekfat och slutligen på mycket hårt kolade amerikanska bourbonfat.

Man vet att det kokades sockerrörssprit vid det som senare skulle få namnet Mount Gay Distillery redan i början av 1700-talet. Invånarna kallade denna distinkta råsprit ”Kill-Devil”. Namnet Mount Gay fick destilleriet 1801 då Sir John Gay Alleyne gått ur tiden. Sir John Gay var en av Barbados stora samhällsbyggare. Han gjorde betydande insatser för utbildningen på ön, för avskaffandet av slaveriet och inte minst för plantageägarna och romtillverkningen. På inrådan av destilleriets ägare, Johan Sober(!?), vars rom John Gay mycket framgångsrikt börjat sälja, hedrades John Gay vid sin bortgång genom att destilleriet antog hans namn.

  • Första noteringarna om romtillverkning vid Mount Gay är från 1703
  • Mount Gay hette ursprungligen Mount Gilboa Plantation
  • Sir John Gay Alleyne var företrädare för plantageägarna och en stark röst mot slaveriet
  • Destilleriet är beläget på den norra delen av ön, där de främsta sockerrörsplantagerna ligger
  • Mount Gay är en ”sailor rhum” varumärket sponsrar långt över 100 regattor över hela världen
  • Black Barrel är dubbellagrad på två ektyper, vilket är ovanligt i romvärlden och medför en unik smak och stil

 

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

MOUNTGAYRUM.COM

FACEBOOK

INSTAGRAM

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mount Gay

Mount Gay Rum

Mer om producenten

Mount Gay Distillery kan mycket väl vara världens äldsta romdestilleri. Vid slutet av 1600-talet destillerades rom vid i stort sett alla sockerrörsplantager på Barbados. Mount Gay hette ursprungligen Mount Gilboa Plantation. Namnet Mount Gay fick destilleriet 1801 efter Sir John Gay Alleyne som var talesman för plantageägarna och en betydelsefull person i kampen mot slaveriet. Mot slutet av sitt liv hade han fått ansvaret för…

mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 769:- (70 cl)

Relaterad sprit

Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 999:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 769:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close