mount gay duo-pack rom

Mount Gay Origin series Duo Pack – the Copper Stills

70 cl
899:-

De båda romsorterna är mycket olika. Den kolonndestillerade rommen har toner av choklad, vanilj, sultanrussin, blommor och kryddor. Potstillrommen är tyngre, mörk choklad, kokos, kanderade mandlar, ugnsbakade äpplen, mogen banan och nylagd asfalt.

Mount Gay på Barbados kan mycket väl vara världens äldsta romdestilleri. Det inte Trudiann Branker och hennes kollegor på Mount Gay vet om Karibiens romhistoria vet ingen. Mount Gay Origin Series – The Copper Stills – är en dubbelutgåva som presenterar rom från de två panntyper som används i romtillverkningen.

I Mount Gays barndom gjordes rom i traditionella potstillpannor av koppar. Denna ålderdomliga panntyp körs batchvis och ger en klassisk lite tyngre rom. Potstillpannor är dock komplicerade att sköta och kräver mer tillsyn. Vid början av 1900-talet installerades istället kolonnpannor av koppar. De kunde köras kontinuerligt med mycket större effektivitet. I dag är kolonnpannor helt dominerande i romindustrin, men många destillerier har valt att behålla sina gamla potstills eftersom de båda panntyperna ger helt olika destillat.

De två romsorterna i Mount Gay – The Copper Stills – har identiska recept, samma ingredienser, jäsning och lagring. Dock är den ena av de två 35 cl-buteljeringarna till 100 % potstilldestillerad och den andra till 100 % kolonndestillerad. De olika metoderna ger två helt skilda stilar. Potstillrommen är intensiv och smakrik medan den kolonndestillerade är lättare och mer elegant.

Läs mer
Mount Gay

Mount Gay Rum

Mer om producenten

Mount Gay Distillery kan mycket väl vara världens äldsta romdestilleri. Vid slutet av 1600-talet destillerades rom vid i stort sett alla sockerrörsplantager på Barbados. Mount Gay hette ursprungligen Mount Gilboa Plantation. Namnet Mount Gay fick destilleriet 1801 efter Sir John Gay Alleyne som var talesman för plantageägarna och en betydelsefull person i kampen mot slaveriet. Mot slutet av sitt liv hade han fått ansvaret för…

Mount Gay 1703 Master Selection 2019

Mount Gay Master Select 2019 (Ba)

Mount Gay Master Select lanserades första gången 2009. Sedan dess har den buteljerats i en årlig vintageutgåva. Det...
Pris: 2129:- (70 cl)
mount gay pot still rom flaska

Mount Gay Pot Still Rum (Ba)

Mount Gay Pot Still Rum har en varm doft av nygräddade småkakor, toner av kaffe, kola och mogen frukt. Smaken är söt...
Pris: 1899:- (70 cl)

Inspiration

rum sprit nigab fat

Allt om rom – från Kapten Haddock till Ernest Hemingway

Relaterad sprit

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 899:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1299:- (70 cl)
Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 719:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close