mount gay pot still rom flaska

Mount Gay Pot Still Rum

70 cl
1899:-

Mount Gay Pot Still Rum har en varm doft av nygräddade småkakor, toner av kaffe, kola och mogen frukt. Smaken är söt och fyllig, vaniljgrädde, mjölkchoklad och lätta stråk av rostad ek. Eftersmaken är kryddig, torkad frukt, kakao som försvinner bort i en silkesmjuk avslutning.

MASTER BLENDER COLLECTION
Årets limited edition av Mount Gay Pot Still har tagits fram av Master Blendern, Trudiann Branker. Den är gjord av rom som destillerats i dubbla kopparpannor, så som Mount Gay ursprungligen gjorde rom under cirka 200 år. Mount Gay Pot Still Rum är en hyllning till detta ålderdomliga och traditionella sätt att tillverka rom i kopparpannor. Potstilldestillering är en betydligt mer otymplig metod. Pannorna måste rengöras efter varje körning och utfallet är betydligt mindre. Dock ger potstilldestillering, precis som för singelmalten, en rikare smakbild med blommiga och fruktiga aromer.

Mount Gay Pot Still Rum har efter destilleringen lagrats under tio år i det tropiska klimatet på Barbados. Tropiklagring innebär en hög avdunstning, men också ett stort smakutbyte mellan ek och omgivning.

När de första sjöfararna äntligen siktade Barbados var det säkerligen med en suck av lättnad. Havet gav och tog och många skepp gick under med man och last. Andra sattes i brand av pirater och många unga sjömän återvände aldrig. När 17- och 1800-talens sjöfarare äntligen fick känna fast mark under fötterna gick de säkert raka vägen till hamnkrogarna. Visserligen var brännvinsransonerna ombord frikostiga, men månaderna till sjöss var långa, man seglade vilse och någon tidtabell var inte att tänka på, så sprit var hårdvaluta när man gick i land. Det var jungfrulig mark för romdestillerier.

Under 1600-talets första decennier koloniserade britter Barbados och började anlägga sockerplantager. Britterna tog med sig sitt sätt att destillera. Vid den tiden brann eldar under tusentals whiskypannor i England, Skottland och Wales. Det traditionella sättet att göra whisky i potstills blev sättet att göra rom på Barbados. I dag har denna gamla destilleringsmetod i hög utsträckning ersatts av moderna innovationer. På Mount Gay använde man sig uteslutande av potstills ända fram till 1900-talets början då modernare kolonnteknik installerades.

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

MOUNTGAYRUM.COM

FACEBOOK

INSTAGRAM

Läs mer
Mount Gay

Mount Gay Rum

Mer om producenten

Mount Gay Distillery kan mycket väl vara världens äldsta romdestilleri. Vid slutet av 1600-talet destillerades rom vid i stort sett alla sockerrörsplantager på Barbados. Mount Gay hette ursprungligen Mount Gilboa Plantation. Namnet Mount Gay fick destilleriet 1801 efter Sir John Gay Alleyne som var talesman för plantageägarna och en betydelsefull person i kampen mot slaveriet. Mot slutet av sitt liv hade han fått ansvaret för…

Mount Gay 1703 Master Selection 2019

Mount Gay Master Select 2019 (Ba)

Mount Gay Master Select lanserades första gången 2009. Sedan dess har den buteljerats i en årlig vintageutgåva. Det...
Pris: 2159:- (70 cl)
en flaska Mount Gay – The Port Cask Expression

Mount Gay The Port Cask Expression (Ba)

Intresset för rom har ökat dramatiskt. Allt fler upptäcker att det som tidigare mest varit en drinkingrediens rymmer...
Pris: 1529:- (70 cl)

Relaterad sprit

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 899:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1299:- (70 cl)
Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 719:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close