mount gay xo

Mount Gay Rum XO

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla av åldrad ek, brunt farinsocker, aprikoser och en djup, rund apelsinchoklad i eftersmaken.

Mount Gay XO är en kraftfull rom som gjort att Barbados åter nämns som ett av de viktigare romländerna i världen. Mount Gay XO har tagit storslam i flera internationella dryckestävlingar. Den har exempelvis tilldelats Gran Gold Awards hela fem gånger i Monde Selection i Bryssel och har ett medaljskåp som pryds av utmärkelser från London, New York, Paris och många andra metropoler.

Till Barbados kom sjömännen som följde i Columbus kölvatten redan tidigt på 1600-talet. Den östligaste av de karibiska öarna var den första kust de siktade efter långa veckor och månader på det farliga och nyckfulla havet. På stränderna växte märkliga ”skäggprydda” träd som fick ge ön sitt namn, ”bearded Isle, eller Los barbados” på portugisiska. Så snart sockerrören, som Columbus hade med sig från Kanarieöarna på sin andra resa, fick fäste upptäcktes att blad- och stjälkresterna som blev över vid sockerutvinningen lätt började självjäsa i värmen – och steget från jäsning till destillering är inte långt.

Inget vet vem som först destillerade sockerrörsmäsk i Karibien. Barbados brukar föreslås som födelseplats, vilket styrks av de rika kontakterna med Skottland och England (Barbados är den mest anglofierade av öarna Karibien) och av det faktum att ordet rom för första gången dyker upp i engelska språket i mitten av 1600-talet. Men så tidigt som 1628 fanns en flaska ombord på regalskeppet Wasa som identifierades som rom vid bärgningen 1961. Det allra äldsta destilleriet på Barbados tros vara det lilla Mount Gilboa Plantation, som 1801 bytte namn till Mount Gay Distillery för att hedra Sir John Gay Alleyne som gav märket dess framgång.

Mount Gay XO blandas av flera olika romsorter i åldrar mellan åtta och femton år. Huvuddelen av faten kommer från dubbeldestillation i traditionella Potstillpannor. Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla av åldrad ek, brunt farinsocker, aprikoser och en djup, rund apelsinchoklad i eftersmaken.

  • Kanske världens äldsta romdestilleri, första noteringarna om romtillverkning är från 1703
  • Barbados-rom blev tidigt alla skickliga sjöfarares rom, många fat kom till Europa som troféer
  • Mount Gays store man, Sir John Gay Alleyne var som politiker en av sin tids främsta talesmän mot slaveriet
  • Destilleriet ligger på den norra delen av ön, där de främsta sockerrörsplantagerna är belägna
  • Mount Gay är alltjämt en ”sailor rhum” bolaget sponsrar långt över 100 regattor över hela världen

Mount Gay XO är en prestigefull rom som i första hand är tänkt att drickas som den är, men som också fungerar som drinkbas i bättre cocktails och longdrinks. Den är typisk Barbados-rom med sin söta och kryddiga stil och passar lika bra till söta efterrätter, som fruktsallader och dylikt, och som ensamt tillbehör till en bit högklassig choklad. Det är också en rom som omhuldas av cigarrökare.

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

MOUNTGAYRUM.COM

FACEBOOK

INSTAGRAM

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mount Gay

Mount Gay Rum

Mer om producenten

Mount Gay Distillery kan mycket väl vara världens äldsta romdestilleri. Vid slutet av 1600-talet destillerades rom vid i stort sett alla sockerrörsplantager på Barbados. Mount Gay hette ursprungligen Mount Gilboa Plantation. Namnet Mount Gay fick destilleriet 1801 efter Sir John Gay Alleyne som var talesman för plantageägarna och en betydelsefull person i kampen mot slaveriet. Mot slutet av sitt liv hade han fått ansvaret för…

mount gay black barrel flaska rom

Mount Gay Black Barrel (Ba)

Den höga andelen potstilldestillat gör Black Barrel till en mycket mjuk och avrundad rom. Slutlagringen på de hårt...
Pris: 499:- (70 cl)

Relaterad sprit

en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 999:- (70 cl)
Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
mount gay black barrel flaska rom

Mount Gay Black Barrel (Ba)

Den höga andelen potstilldestillat gör Black Barrel till en mycket mjuk och avrundad rom. Slutlagringen på de hårt...
Pris: 499:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close