en flaska Mount Gay – The Port Cask Expression

Mount Gay The Port Cask Expression

70 cl
1529:-

Mount Gay Port Cask Expression är en ”small batch”, det vill säga en begränsad utgåva till vilken Trudiann Branker har använt kolonndestillerad rom, som lagrats under fem år på Tawny Port Cask och potstilldestillerad rom och 14 år på amerikanska bourbonfat och därefter slutlagrats under ett år på portvinsfat. Resultatet är en rik och mångfacetterad blandning med doft av vanilj, karamell och mandel och körsbär och i smaken hittas torkad frukt, ek, katrinplommon och mandel. Mount Gay The Port Cask Expression är en cask strength på 55 procent och filtreras utan kyla för att bevara sina rika aromer och naturliga bärnstensfärg.

Intresset för rom har ökat dramatiskt. Allt fler upptäcker att det som tidigare mest varit en drinkingrediens rymmer en hel värld av smaker. I takt med detta har romindustrin blivit mer och mer mån om fatarbete och blending. Innovativa master blenders skapar numera fantastisk rom som bjuder på en ocean av nya smaker. En av dem är Mount Gays Distilleries Trudiann Branker som komponerat en portvinslagrad rom – Mount Gay The Port Cask Expression.

Trudiann Branker är den första kvinnliga master blendern i den västindiska romindustrin. Hon är en ”bajan”, född och uppvuxen på Barbados och väl förtrogen med creolska seder, bruk och språk. Hon talar det gamla bajanspråket som uppstod då afrikanska slavar kom till Barbados och tvingades att tala engelska. Trudiann Branker började som kvalitetsansvarig på Mount Gays blandningslaboratorium 2014. Där insåg man snabbt hennes ambition och passion och hon blev tillfrågad om hon ville jobba sida vid sida med den legendariske master blendern Allen Smith med sikte på att ta över den dag han gick i pension.

Barbados är den östligaste av öarna i Karibien. Det var hit de första europeiska handelsskeppen anlände efter den farofyllda resan över Atlanten. Barbados sattes under engelsk flagg 1625. Något årtionde senare introducerades sockerrören och handeln med socker blev en basnäring. Tidigt startades destillerier vid sockerplantagerna och Mount Gay som grundades 1703 var ett av de första.

Råvara: Sockerrörsjuice och melass
Stil: Mörk rom, brittiska skolan
Destillat: kollon- och Potstilldestillerad
Ålder 5–15 år
Fat: Tawny Port, ex bourbon
Övrigt: Ej kylfiltrerad

Färg: Bärnsten
Doft: Vanilj, kola, mandel och torkade frukter
Smak: Körsbär, torkade frukter, ek, kryddor, plommon och svarta vinbär

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

MOUNTGAYRUM.COM

FACEBOOK

INSTAGRAM

Läs mer
Mount Gay

Mount Gay Rum

Mer om producenten

Mount Gay Distillery kan mycket väl vara världens äldsta romdestilleri. Vid slutet av 1600-talet destillerades rom vid i stort sett alla sockerrörsplantager på Barbados. Mount Gay hette ursprungligen Mount Gilboa Plantation. Namnet Mount Gay fick destilleriet 1801 efter Sir John Gay Alleyne som var talesman för plantageägarna och en betydelsefull person i kampen mot slaveriet. Mot slutet av sitt liv hade han fått ansvaret för…

Mount Gay 1703 Master Selection 2019

Mount Gay Master Select 2019 (Ba)

Mount Gay Master Select lanserades första gången 2009. Sedan dess har den buteljerats i en årlig vintageutgåva. Det...
Pris: 2159:- (70 cl)
mount gay pot still rom flaska

Mount Gay Pot Still Rum (Ba)

Mount Gay Pot Still Rum har en varm doft av nygräddade småkakor, toner av kaffe, kola och mogen frukt. Smaken är söt...
Pris: 1899:- (70 cl)

Inspiration

Sprit rum tunna

Allt om rom – från Kapten Haddock till Ernest Hemingway

Jamaican Honey Soother

Jamaican Honey Soother

Relaterad sprit

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 899:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1299:- (70 cl)
Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 719:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close