plantage med sockerrörsplantor för rom

Rom & Cachaca

Rom är den enda spritdryck som man kan följa tillbaka till sitt ursprung. Det var Christoffer Columbus som tog med sig de första sockerrören till Västindien under sin andra resa i november 1493. De introducerades på Hispaniola i ögruppen Stora Antillerna och snart fanns sockerrörsplantager överallt i den karibiska övärlden. Det finns inget regelverk som styr romproduktionen, annat än på de öar som blivit kvar under fransk flagg där tillverkningen är reglerad enligt franska lagar. Det finns två typer av rom; ljus rom (olagrad) och mörk rom (lagrad), samt två produktionsmetoder, Rhum Industrielle och Rhum Agricole. Rhum Industrielle är oftast olagrad och tillverkas i moderna spritpannor med melass/sockerrörsrester som bas, medan Rhum Agricole uteslutande görs på den rena sockerrörsjuicen och oftast destilleras i olika former av enkelpannor. Rom delas dessutom in i flera stilar beroende på var den har sitt ursprung.

En nära släkting till rom är Cachaçan, som är en brasiliansk variant av Rhum Agricole. Cachaça går också under benämningarna ”aguardente de cana” (som översätts till sockerrörsbrännvin), och det mer slangbetonade ”pinga”, som på brasiliansk portugisiska rätt och slätt betyder ”droppe” – ett epitet den fått på grund av sin täta koppling till när brasilianska slavar framställde cachaça på sitt egna vis.

Cachaça framställs med en metod som är snarlik rhum agricole, men får i princip bara tillverkas i Brasilien, är ursprungsbetecknad till densamme och får endast innehålla sockerrörsdestillat. Producenter inkluderar Sagatiba och en välrenommerad och vida uppskattad drink gjord med cachaça som bas är caipirinha, som kan kallas för Brasiliens nationaldrink.