Wray & Nephew Overproofed

Wray & Nephew Overproofed

Wray & Nephew Overproofed har en kryddig söt, fruktig och frisk doft. Smaken är blommig med en lätt krispighet, där finns citrus och ljus sirap. Trots den höga alkoholhalten är smaken mild med fruktiga inslag av banan och ananas. I eftersmaken finns demerara-socker och en lång kryddighet.

Det finns några få varumärken i dryckesvärlden som helt dominerar sin hemmamarknad. Men frågan är om någon annan dryck har tagit över en hel kategori såsom Wray & Nephew Overproofed Rum har gjort. Med mer än 90 procent av marknaden är denna krutstarka tungviktare mer eller mindre synonym med begreppet rom på Jamaica och på många andra håll i världen.

Jamaica är en kulturell mötesplats där människor, karaktärer, mat och smaker blandas. Öns historia har stundtals varit dramatisk och i den slavberoende ekonomin blev landet tidigt en av världens ledande sockerkolonier. När engelsmännen definitivt körde bort spanjorerna och satte sina bopålar på Jamaica i mitten av 1600-talet blev sockerrörsspriten snart spridd över världen. Jamaica brukar ofta nämnas som det land där romen föddes, men den ärofyllda födelseplatsen gör dock de flesta öar i Karibien anspråk på.

Rom är Jamaicas nationaldryck. Det spelar ingen roll vilken bar eller restaurang i Kingston man går in på och beställer en Mai Tai eller någon annan drink så kommer en flaska Wray & Nephew Overproofed fram bakom bardisken. Det var för övrigt just den romsorten som Victor Bergeron använde när han skapade Mai Tai 1944. Det är också en illa dold hemlighet att just Overproofed är en ”secret ingrediens” i många drinkar. Anledningen är den speciella Jamaicakaraktären och den höga alkoholhalten som tillför och lyfter fram många smaker.

Kort om J Wray & Nephew: 1825 öppnade John Wray ”The Shakespeare Tavern” i Kingston. Öns stora stad hade börjat växa och den engelska administrationen skulle snart göra Kingston till Jamaicas huvudstad. The Shakespeare Tavern blev mycket populär i den expanderande staden och 1860 tog John Wray in sin brorson, Charles James Ward, i bolaget. Sedan John Wray gått ur tiden fortsatte brorsonen att driva företaget vars romsorter snart tilldelades de främsta utmärkelserna i tidens stora tävlingar i Paris och Amsterdam. 1916 förvärvade bolaget Appleton Estate, den äldsta och mest berömda av den karibiska övärldens sockerrörsplantager. Under Charles James Wards ledning växte bolaget till ett av Jamaicas största och stora internationella exportframgångar byggdes upp. I dag är J Wray & Nephew en av den karibiska övärldens största exportörer alla kategorier och bolagets romsorter dricks över hela världen. Bolaget är verksamt inom flera affärsområden bland annat läkemedel och kemi, men kärnverksamheten är sockerrörsodling och destillation.

  • Wray & Nephew Overproofed är världens mest använda spritsort i romdrinkar som Mai Tai och Daiquiri
  • På grund av den höga alkoholhalten får Overproofed inte marknadsföras i många länder
  • Ansvaret för bolagets rom har den berömda Joy Spence, världens första kvinnliga master blender
  • Wray & Nephew Overproofed brukar kallas ”The true spirit of Jamaica”
  • Bolaget äger i dag de tre största sockerrörsodlingarna på Jamaica: Appleton, Holland and New Yarmouth estates
  • Wray & Nephew Overproofed produceras av rom från samtliga bolagets plantager, distilleras i kolonn och lagras på ståltank i omkring ett år före buteljering

Wray & Nephew Overproofed är en omistlig drinkbas i alla drinkar där ljus om ska användas. Det är världens i särklass mest använda vita rom och originalromen i exempelvis Mai Tai. Ett anspråksfullt barskåp bör ha denna högpotenta rom som sätter karaktär på en lång rad berömda drinkar.

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

JWRAYANDNEPHEW.COM

YOUTUBE

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wray & Nephew Overproofed

Wray & Nephew

Mer om producenten

Rom är Jamaicas nationaldryck. Det spelar ingen roll vilken bar eller restaurang i Kingston man går in på och beställer en Mai Tai eller någon annan drink så kommer en flaska Wray & Nephew Overproofed fram bakom bardisken. Det var för övrigt just den romsorten som Victor Bergeron använde när han skapade Mai Tai 1944. Det är också en illa dold hemlighet att just Overproofed är en ”secret ingrediens” i många drinkar….

Inspiration

En klassisk Daiquiri slår det mesta en varm dag... om man så heter Petterson eller Hemingway. Lika svår som den är att stava till - lika enkel är den att blanda. Testa!

Estate Daiquiri

pina_colada_drink

Piña colada

mai tai drink med ananas och shaker på bord

Mai Tai

lär dig allt om rom med en hand som häller rom och flaskor

Allt om rom – från Kapten Haddock till Ernest Hemingway

Relaterad sprit

Matusalem Rom 15 Years Old

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend (Do)

Doften är stor och söt, lite blommig sirapsdoft, apelsin, vanilj och honung. Krämig smak, nästan oljig smak...
Pris: 499:- (70 cl)
en flaska matusalem rom 23

Matusalem Gran Reserva Solera 23 Years (Do)

Doft av honung och vanilj, hasselnötter och rostad kokos, där finns också brända mandlar och en smekande...
Pris: 999:- (70 cl)
Appleton estate

Appleton Estate 21 Yo (Ja)

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken...
Pris: 1599:- (70 cl)
mount gay xo

Mount Gay Rum XO (Ba)

Doften är välbalanserad med en tydlig vanilj, mogen banan och toner av rostad ek. Smaken ger en framträdande känsla...
Pris: 769:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close