Kininvie Batch 3 23 Years

Kininvie 23 yo är en klassisk Speysidewhisky med typiska dofter av mogna frukter, krämig vanilj och toffee. Där finns också eleganta blommiga toner som utvecklas med tid och vatten. Smaken är mjuk och rund med en nästan silkeslen textur, där finns en ren vanilj, ek, maltsötma, kanel och kryddor ovanpå lager av citrus och apelsinskal i en lång söt eftersmak.

Kininvie är ett av de mer undanskymda destillerierna i Skottland, hemlighetsfullt och dolt. Länge var det bara något det berättades om och omöjligt att få prova. Nu lanseras en 23-årig Kininvie på den svenska marknaden och den skotska destillerikartan får ännu en prick för många whiskyvänner.

Det skulle dröja mer än tio år innan den första droppen Kininvie buteljerades, och då enbart för personalen. Nästa utgåva begränsades till den luxuösa whiskybutiken på Heathrow terminal 5. Först 2013 blev en Kininvie möjlig att köpa i vanliga butiker – om man bodde i Taiwan.

Kininvie invigdes så sent som 1990 i legendariska Dufftown i hjärtat av Speyside. Ägarfamiljen Grant befarade att deras lager av Glenfiddich och Balvenie inte skulle räcka för att upprätthålla försäljningen av blendwhiskyn. Efterfrågan pekade brant uppåt och lagren minskade oroväckande fort. Istället för att tvingas ut på den osäkra spotmarknaden beslutade man att bygga ett nytt destilleri med mycket stor kapacitet vägg i vägg med Balvenie. Från början var tanken att all maltwhisky som producerades vid Kininvie skulle reserveras för William Grants storsäljande blendsorter. Länge talades det om att Kininvie aldrig skulle buteljeras som single malt.

Första single maltwhiskyn från Kininvie gavs ut 2006 under namnet Hazelwood för att hedra William Grants barnbarn Janet Sheed Roberts på hennes 105-årsdag. Två år senare fyllde denna krutgumma 107 vilket firades med en 17-årig Hazelwood. 2007 byggde William Grant ytterligare ett destilleri (Ailsa Bay) och beroendet av Kininvies malt minskade. 2013 lanserades plötsligt en 17-åring för travel retail under namnet Kininvie och två starkt begränsade utgåvor av en 23-åring.

Kininvie 23 yo batch 3 är den första lanseringen för de nationella marknaderna i EU, och några få andra länder. Den har en förpackning som är lika lockande och hemlighetsfull som destilleriet självt, svart, fördold och lågmäld.

Kininvie har länge varit ett av de svåraste destillerierna att upptäcka och prova. Det är därför en ”hidden door” som nu öppnar sig för många whiskyvänner. Det är en klassisk whisky i traditionell Speysidestil, med ovanligt hög ålder vilket ger den en mjuk och silkeslen närmast helt rökfri karaktär. Det är också en whisky med samlarpotential eftersom Kininvie i första hand förser blendmarknaden med single malt och bara sparsamt tillåts buteljeras som maltwhisky.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

William Grant and sons – destilleriet Girvan, med ett landskap bakom.

William Grant & Sons

Mer om producenten

William Grant & Sons är ett av den skotska whiskyindustrins mest anrika dryckesföretag. Än i dag ägs och drivs bolaget av familjen Grant som på många sätt utvecklat och förändrat den skotska dryckesindustrin. William Grant inledde sin bana i whiskyindustrin som bokhållare vid Mortlach Distillery 1839. Han hade en dröm om att starta ett eget destilleri, men med en växande familj (så småningom nio barn) krävdes det…

hendricks gin halvflaska

Hendrick’s Gin 35 cl (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 249:- (35 cl)
en flaska discarded vodka

Discarded Grape Skin Vodka (Sk)

Stor doft av gröna äpplen, litchifrukt och mandel. Smak av Williamspäron, exotiska frukter, guava och stjärnfrukt...
Pris: 359:- (70 cl)

Inspiration

ansiktet av den skotska Robert Burns

Robert Burns – the king of scots

Relaterad sprit

Campari 70 cl en flaska röd

Campari (It)

Campari har en klar röd färg. Stor, generös och typisk doft av apelsin, malört och kryddor. Söt, bitter och frisk...
Pris: 269:- (70 cl)
en flaska aperol

Aperol (It)

Namnet Aperol säger allt: Aperol är den perfekta aperitifen. Ljust orange med en bitterljuv och söt smak. Receptet...
Pris: 199:- (70 cl)
monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close