Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Stor doft av friska körsbärstoner, kakao, rostade kaffebönor, fikon och kanel. Smaken är fruktig med inslag av bitter marmelad, mörk choklad, kaffetoner och rött vin. Eftersmaken är kryddig och pepprig.
Cascara, betyder skal, eller skinn på spanska, och är de torkade delarna av kaffebäret som blir kvar sedan kaffebönan tagits bort. I kaffeproduktionen betraktas cascara som en restprodukt som bränns, kastas eller används som kompost. Discarded Spirits, tillvaratar restprodukten och har utvecklat en ny, innovativ cascara-aperitif, Discarded Vermouth.
Beräkningar visar att 70 % av allt matsvinn hade kunnat återanvändas till ny föda och nya varor. En ökad medvetenhet driver nu på utvecklingen av sådana produkter. Inom kaffeindustrins har man till exempel börjat använda cascara, eller coffee cherry tea som drycken också kallas. Denna smakrika dryck blir alltmer populär på trendiga kaffebarer och caféer över hela världen. Cascara brukar beskrivas som ett mellanting mellan kaffe och te, men det är egentligen ingetdera. Märkligt nog smakar cascara inte mycket kaffe. Smaken är fruktig och blommig där hibiskus, körsbär, röda vinbär, mango och nypon framträder. I vissa länder, som Yemen och Etiopien, har man länge känt till den unika smaken. I dag har kaffeproducenter över hela världen hakat på trenden och använder sin restprodukt till coffee sherry tea och andra produkter.
Discarded Vermouth utvecklades av Joe Petch, som upptäckt den nya trenden via barista-vänner på Londons kaffebarer. Den förre bartendern Joe Petch är global Brand Ambassador för William Grants whisky Monkey Shoulder. Han presenterade sin idé för bolagets innovationsavdelning som omedelbart blev förtjusta i miljötänket, återvinningstanken och att få lyfta in en helt ny sorts dryck med nya smaker i bolagets sortiment.
Discarded Vermouth görs av fortifierat vin (vin som förstärks med sprit). Vinet har tidigare använts för att smaksätta de whiskyfat som William Grant använder vid slutlagringen av whisky. Tidigare har denna vinrest sålts vidare till kemindustrin eller kasserats. Discarded Vermouth tillvaratar vinet, redestillerar det och låter det infuseras och smaksättas med cascara-extrakt, malört, örter och sockerarter.
Discarded Vermouth är en söt vermouth som kan användas som aperitif och till en lång rad drinkar, som klassiska Dyr Martini och Negroni, Espresso Martini, eller whiskydrinken Discorden med lika delar whisky, Discarded Vermouth och Campari. Eller till DT med en del Discarded Vermouth och tre delar Tonic.
Läs merWilliam Grant & Sons är ett av den skotska whiskyindustrins mest anrika dryckesföretag. Än i dag ägs och drivs bolaget av familjen Grant som på många sätt utvecklat och förändrat den skotska dryckesindustrin. William Grant inledde sin bana i whiskyindustrin som bokhållare vid Mortlach Distillery 1839. Han hade en dröm om att starta ett eget destilleri, men med en växande familj (så småningom nio barn) krävdes det…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.