en flaska discarded

Discarded Sweet Cascara Vermouth

50 cl
199:-

Tillfälligt slut

Smakbeskrivning

Stor doft av friska körsbärstoner, kakao, rostade kaffebönor, fikon och kanel. Smaken är fruktig med inslag av bitter marmelad, mörk choklad, kaffetoner och rött vin. Eftersmaken är kryddig och pepprig.

Cascara

Cascara, betyder skal, eller skinn på spanska, och är de torkade delarna av kaffebäret som blir kvar sedan kaffebönan tagits bort. I kaffeproduktionen betraktas cascara som en restprodukt som bränns, kastas eller används som kompost. Discarded Spirits, tillvaratar restprodukten och har utvecklat en ny, innovativ cascara-aperitif, Discarded Vermouth.

Beräkningar visar att 70 % av allt matsvinn hade kunnat återanvändas till ny föda och nya varor. En ökad medvetenhet driver nu på utvecklingen av sådana produkter. Inom kaffeindustrins har man till exempel börjat använda cascara, eller coffee cherry tea som drycken också kallas. Denna smakrika dryck blir alltmer populär på trendiga kaffebarer och caféer över hela världen. Cascara brukar beskrivas som ett mellanting mellan kaffe och te, men det är egentligen ingetdera. Märkligt nog smakar cascara inte mycket kaffe. Smaken är fruktig och blommig där hibiskus, körsbär, röda vinbär, mango och nypon framträder. I vissa länder, som Yemen och Etiopien, har man länge känt till den unika smaken. I dag har kaffeproducenter över hela världen hakat på trenden och använder sin restprodukt till coffee sherry tea och andra produkter.

Discarded

Discarded Vermouth utvecklades av Joe Petch, som upptäckt den nya trenden via barista-vänner på Londons kaffebarer. Den förre bartendern Joe Petch är global Brand Ambassador för William Grants whisky Monkey Shoulder. Han presenterade sin idé för bolagets innovationsavdelning som omedelbart blev förtjusta i miljötänket, återvinningstanken och att få lyfta in en helt ny sorts dryck med nya smaker i bolagets sortiment.

Discarded Vermouth görs av fortifierat vin (vin som förstärks med sprit). Vinet har tidigare använts för att smaksätta de whiskyfat som William Grant använder vid slutlagringen av whisky. Tidigare har denna vinrest sålts vidare till kemindustrin eller kasserats. Discarded Vermouth tillvaratar vinet, redestillerar det och låter det infuseras och smaksättas med cascara-extrakt, malört, örter och sockerarter.

  • Discarded betyder kasserad och anspelar på att smaken i Discarded Spirit-serien kommer från restprodukter som annars skulle slängts.
  • Vermouth är ett malörtskryddat starkvin, omistligt i många cocktails och drinkar
  • Discarded Spirits mission är att utveckla nya smaker och upptäcka nya smakvärldar genom att återanvända matsvinn.
  • I dag återanvänder Discarded Spirits cascara, bananskal och druvrester, fler experiment pågår

Discarded Vermouth är en söt vermouth som kan användas som aperitif och till en lång rad drinkar, som klassiska Dyr Martini och Negroni, Espresso Martini, eller whiskydrinken Discorden med lika delar whisky, Discarded Vermouth och Campari. Eller till DT med en del Discarded Vermouth och tre delar Tonic.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska discarded i frukt

William Grant & Sons

Mer om producenten

William Grant & Sons är ett av den skotska whiskyindustrins mest anrika dryckesföretag. Än i dag ägs och drivs bolaget av familjen Grant som på många sätt utvecklat och förändrat den skotska dryckesindustrin. William Grant inledde sin bana i whiskyindustrin som bokhållare vid Mortlach Distillery 1839. Han hade en dröm om att starta ett eget destilleri, men med en växande familj (så småningom nio barn) krävdes det…

hendricks gin halvflaska

Hendrick’s Gin 35 cl (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 249:- (35 cl)
en flaska discarded vodka

Discarded Grape Skin Vodka (Sk)

Stor doft av gröna äpplen, litchifrukt och mandel. Smak av Williamspäron, exotiska frukter, guava och stjärnfrukt...
Pris: 359:- (70 cl)

Inspiration

en flaska vermouth discarded och ett glas med en espresso martini

Espresso Martini – Discarded

Relaterad sprit

Cinzano Rosso nigab

Cinzano Rosso (It)

Cinzano Rosso har en brunröd färg. Doften är kryddig med inslag av malört och pomerans. En söt och kryddig smak med...
Pris: 139:- (75 cl)
Cinzano Bianco nigab

Cinzano Bianco (It)

Cinzano Bianco har en ljusgul färg. Doften är kryddig med inslag av malört och kryddnejlika. En söt smak av apelsin...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska cinzano vermouth

Cinzano Extra Dry (It)

Cinzano Extra Dry har en ljusgul färg. Stor doft av malört, citrus och aprikos. Frisk och kryddig smak av malört...
Pris: 169:- (75 cl)
vermouth copa red sweet nigab

Vermouth La Copa Rojo (Sp)

La Copa har en rik och elegant smak, där man tydligt känner de rika, nötiga tonerna från oloroso sherry. Detta...
Pris: 199:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close