Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Med La Copa Vermouth återupplivar Gonzalez-Byass sin gamla tradition att producera vermouth. Även om de i dag är mest kända för att vara den ledande producenten av kvalitetssherry, så var vermouth en viktig del av Gonzalez-Byass portfölj för 100 år sedan. La Copa är baserad på ett recept från 1896, och etiketten är också baserad på den ursprungliga från denna tid. En genuin vermouth från Jerez, som kunnat återskapas tack vare att Gonzalez-Byass under sina mer än 175 års historia byggt upp ett av de största arkiven i vinvärlden.
La Copa är baserad på en högklassig torr oloroso sherry och en intensivt söt pedro ximenez. Båda vinerna har lagrats i mer än åtta år i solera-systemet, innan de kryddats med en blandning av noggrant utvalda örter och kryddor. Det exakta receptet är förstås hemligt, men bland de ingående ingredienserna finns malört, kyndel, kryddnejlika, pomeransskal, kanel, muskotnöt, angelika och kinabark.
La Copa har en rik och elegant smak, där man tydligt känner de rika, nötiga tonerna från oloroso sherry. Detta balanseras av en elegant bitterhet från malörten, komplexitet från alla kryddorna och en balanserad sötma från pedro ximenez. En vermouth att njuta på egen hand med en isbit och en citronklyfta, eller som ingrediens i alla klassiska drinkar där röd vermouth ingår – om det så är Manhattan, Old-fashioned eller Negroni. La Copa kommer att ge dem alla ett helt annat djup än vad en standard-vermouth gör!
Namnet ”La Copa” – glaset – passar förstås utmärkt på en vermouth, men kommer faktiskt från ett gammalt boskapsmärke (som också kan ses på etiketten). Det användes av markisen av Torresoto för hans nötdjur och de eftertraktade ”tre-blodshästarna” – avlade från engelska, spanska och arabiska hästar.
Läs merGonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.