en flaska discarded vodka

Discarded Grape Skin Vodka

Smakbeskrivning

Stor doft av gröna äpplen, litchifrukt och mandel. Smak av Williamspäron, exotiska frukter, guava och stjärnfrukt med en eftersmak som är fruktig och brödig med rosépeppar i avslutningen.

Discarded Chardonnay Vodka är ett aktivt och miljömässigt val för den som vill påverka dryckesindustrin i en mer hållbar riktning. Det är också en annorlunda och smakrik vodka som med sin vinösa fruktighet ger en ny dimension till många klassiska vodkadrinkar.

Tillverkning

Vid pressningen av druvor uppstår stora mängder restavfall, stjälkar, kärnor, skalrester med mera. Förutom en liten del som komposteras eller destilleras till druvsprit har denna restprodukt ringa värde. Discarded Spirits, är ett nystartat företag som utvecklar nya drycker genom att tillvara ta restprodukter som annars hade kasserats. Discarded Chardonnay Vodka, destillerad av pressrester, är en sådan produkt.

Pressrester från vinframställningen är en resurs som sällan kommer till användning. Vintillverkarna försöker sälja den vidare, men tillgången är vida större än efterfrågan och blott en ringa del kan tas om hand, blir kompost eller används som jordförbättring. Detta resursslöseri vill Discarded Spirit begränsa och använder pressresterna som bas för produktionen av sin Chardonnay Vodka.

Ännu en restprodukt kommer till användning i produktionen, så kallad vinalkohol. Det finns en stor och växande efterfrågan på alkoholfria och lågalkoholhaltiga viner av god kvalitet. De görs vanligen genom att man avalkoholiserar ett färdigt vin. En av de restprodukter som uppstår i denna process är vinalkohol. Denna säljs i regel vidare till kemiindustrin, eller mer vanligt, kasseras. Discarded Sprits använder denna chardonnay-essäns som smaksättning till sin vodka, som på så sätt får en helt unik smak av chardonnaydruvan.

Fakta

Ursprung: Skottland, druvrester från Frankrike
Destilleri: Girvan Distillery
Övrigt: Används främst som drinkingrediens

Om Discarded

Discarded Spirits började som en idé hos William Grants global brand ambassador Jon Petch. Barristavänner i London hade introducerat honom för cascara, en ny trendig innedryck som görs av överblivna rester från kaffeproduktionen. Han tog idén till William Grants innovationsavdelning, som genast såg potentialen med att tillvara den överblivna råvaran. I dag producerar och marknadsför Discarded Spirits tre produkter som görs utifrån samma resurs- och återbrukstänk; en smaksatt rom som får sin karaktär av bananskal, Cascara-vermouth som görs av fruktköttet från kaffeträdets röda, körsbärsliknande bär och chardonnayvodka som produceras av pressrester och vinalkohol.

  • Produktionen sker vid William Grants stora destilleri Girvan i södra Skottland
  • Discarded Spirits använder återbrukade material i flaska, kork, hätta och etikett
  • Discarded Spirits ambition är att utmana hela dryckesindustrin med ett nytt hållbart tänk
  • En rad experiment och fler produkter är under utveckling
  • Discarded betyder kasserad
  • Discarded Spirits utsågs 2018 till dryckesindustrins mest innovativa varumärke vid The Spirit Business stora branschtävling i London
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska discarded vodka

William Grant & Sons

Mer om producenten

William Grant & Sons är ett av den skotska whiskyindustrins mest anrika dryckesföretag. Än i dag ägs och drivs bolaget av familjen Grant som på många sätt utvecklat och förändrat den skotska dryckesindustrin. William Grant inledde sin bana i whiskyindustrin som bokhållare vid Mortlach Distillery 1839. Han hade en dröm om att starta ett eget destilleri, men med en växande familj (så småningom nio barn) krävdes det…

hendricks gin halvflaska

Hendrick’s Gin 35 cl (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 249:- (35 cl)
en flaska discarded

Discarded Sweet Cascara Vermouth (St)

Stor doft av friska körsbärstoner, kakao, rostade kaffebönor, fikon och kanel. Smaken är fruktig med inslag av...
Pris: 199:- (50 cl)

Inspiration

vodka glas nigab

Allt om vodka – den nordliga drycken

Relaterad sprit

en flaska skyy vodka

SKYY Vodka (US)

SKYY har en vattenklar färg. Doften och smaken har en ren och mjuk sädeskaraktär.
Pris: 289:- (70 cl)
en flaska skyy vodka passion fruit

SKYY Infusions Passionfruit (US)

SKYY Infusions är en unik vodka smaksatt endast med naturella smaker från färska frukter.
Pris: 299:- (70 cl)
reyka vodka

Reyka Vodka (Is)

Reyka har en mjuk och stillsam sädeston i doften. Smaken är frisk och ren, som att dricka Islands vatten. Där finns...
Pris: 339:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close