Två personer som ses bakifrån går mot Hudson destilleri
Producent

Hudson Whiskey

Hantverksdestilleriet Hudson Whiskey är ett av de allra främsta amerikanska bourbondestillerierna och Four Grain är deras flaggskepp. Den amerikanska whiskeyn är en egen gren på de destillerade dryckernas utvecklingsträd. Att det har blivit så är både en följd av geografin och federal lagstiftning.

När skotska och irländska bönder började bruka jorden i det nya landet visade det sig att de gamla europeiska grödorna inte var lika lättodlade som på hemlandets åkrar. Däremot växte majs hej vilt. Så småningom upptäcktes att ursprungsamerikanernas basföda var sprängfull av socker och att den också tacksamt lät sig jäsas till mäsk. De dröjde inte länge förrän det puttrade tusentals pannor på gårdarna i och kring Kentucky. När förbudet mot rusdrycker infördes 1920 torrlades hela USA så när som på nattvardsvin och alkohol för antiseptiskt bruk. Den småskaliga bourbonindustri som hade vuxit fram försvann över en natt. Istället blev illegal moonshine böndernas livlina. När förbudet hävdes 1933 insåg myndigheterna behovet av att styra upp produktionen. Därför infördes ett vittgående regelverk kring tillverkningen. Efter effektiva påtryckningar av tunnbindarnas organisationer, ivrigt påhejade av skogsägarna, genomdrevs exempelvis en lag om att amerikansk whiskey endast fick tillverkas av nya ekfat. Det beslutet skulle förändra whiskyvärlden som snart kom att översvämmas av begagnade bourbonfat. Och där någonstans börjar historien om Hudson whiskey.

Vill du lära dig mer om whisky? Läs mer här.

HUDSONWHISKEY.COM

Inspiration

Produktion av whisky

Whiskytermer

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky

Drycker

En liten flaska innehållandes Hudson Baby Bourbon.

Hudson Baby Bourbon (US)

Baby Bourbon är en mild och behaglig whiskey, olik den bourbon som produceras i de stora fabrikerna i Kentucky. Den har...
Pris: 499:- (35 cl)
En flaska Hudson Four Grain

Hudson Four Grain (US)

Hudson Four Grain är en mycket välbalanserad bourbon där majs, vete, råg och mältat korn är basen i mäsken...
Pris: 699:- (35 cl)
En flaska Manhattan Rye.

Hudson Manhattan Rye (US)

Hudson Manhattan Rye är en fruktig, blommig och len smakupplevelse med en brödig ton som skiljer den från annan...
Pris: 699:- (35 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close