en skylt i en vingård med texten sangiovese

Sangiovese

Utan tvekan är Sangiovese Italiens mest kända och mest hyllade rödvinsdruva. Den odlas över hela landet men har sitt nav i mellersta Italien där den är hemligheten bakom några av landets, och därmed världens bästa, viner. Sangiovese serveras både till de enkla bordsvinerna på den italienska trattorian och till lyxrätterna på de trestjärniga krogarna i Rom. Med inspiration från Bordeaux blandas sangiovese ofta med Merlot och Cabernet Sauvignon till en så kallad Super-Tuscans. Sangiovese har flera namn och mängder av kloner. Brunello (den lilla bruna) och prugnolo (det lilla plommonet) är två av dessa. Sangiovese förekommer i många stilar. Enklare viner är i regel friska och rika på syra och tanniner, medan de mer fruktdrivna äldre vinerna blir strama och får smaker av mörka körsbär, tobak och läder. Ett gemensamt drag är syrliga bärtoner, örter och en lite dammig och jordig karaktär.