Alsacevin från vindistriktet i Alsace

Alsace

Alsace är ett av våra närmaste vindistrikt ute i Europa och har länge varit ett populärt resmål för vinälskande svenskar. Det är inte svårt att förstå varför Alsace är en så uppskattad vinregion. Här finns franska charmen och ”ambiancen” parad med tysk ordning och reda. Det är helt enkelt det bästa av två världar, ett resultat av en lång historia där Alsace ömsom varit franskt och tyskt. Det visar sig i maten, arkitekturen och framförallt i vinerna.

På tyskt manér sätter man i Alsace ut druvsorten på etiketten, vilket är långt ifrån självklart i Frankrike. Vi hittar också tyska druvsorter som gewurztraminer och riesling men också pinot gris, muscat, sylvaner, pinot blanc, auxerrois och den blå pinot noir.

Vinlagstiftningen är mer lättbegriplig här än i många andra delar av Frankrike. De flesta vinerna betecknas enbart som ”Alsace”, varken mer eller mindre, och anger druvsort. Lättbegripligt. Om vinet är gjort på någon av de så kallade ”ädla” druvorterna riesling, gewurztraminer, pinot gris eller muscat och dessutom odlats på någon av de 51 grand cru-vingårdarna så sätter man ut beteckningen ”Alsace Grand Cru”, druva samt namnet på vingården. Inte heller så krångligt, eller hur?
Man gör också viner med flera olika druvsorter och då kallas dessa ofta ”edelzwicker” eller ”gentil”.