Filter
Land/Region: Frankrike: Loire
en karta över loires vindistrikt

Loire

Loirefloden är en 100 mil lång flod som rinner från Bourgogne öster genom centrala Frankrike till Atlanten. Längs den vackra floddalen ligger ett stort antal appellationer. Loire är Frankrikes tredje största vinområde och regionen med störst mångfald av viner. I Loire produceras röda, vita, rosé, mousserande, dessert- och fruktviner. Variationsrikedomen beror dels på skiftande jordmåner och klimat, men också på den mängd druvor som är tillåtna. Till mångfalden bidrar även att vingårdarna är små, liksom att produktionen ofta sker småskaligt i mindre familjeägda eller kooperativa sammanslutningar. Därtill finns flera uppköpare som gör sina egna viner.

Loirefloden är med sina 100 mil Frankrikes längsta flod. Den tar sin början i Centralmassivet, väster om Rhonedalen och rinner först norrut, för att sedan vika av i östlig riktning mot Biscayabukten. Loire är mycket naturskönt och längs de grönskande kullarna utmed floddalen trängs pittoreska frukt- och vinodlingar med fantastiska sagoslott. Loire ligger vid den nordliga klimatgränsen för vinodling vilket gör att vinerna ofta får en lite högre syra. Vingårdarna börjar dock inte förrän Loire har passerat halva sin färd mot Atlanten i väster.

Läs mer
nigab Domaine Tinel-Blondelet Pouilly-Fumé Arrêt-Buffatte 2018.jpg

Domaine Tinel-Blondelet Pouilly-Fumé Arrêt-Buffatte 2018 (Fr)

Arrêt-Buffatte är ett friskt, mineralrikt och fruktigt vin med en gyllene färg där stråk av grönt gnistrar i...
Pris: 179:- (75 cl)

Domaine Tinel-Blondelet Sancerre Frétoy 2019 (Fr)

Sancerre har odlats på 40 år gamla vinstockar (100 % sauvignon blanc) på kalkrik jord. Det har vinifierats på...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close