Filter
Land/Region
Druva
  • Aglianico
  • Albariño
  • Alicante Bouchet
  • Aligoté
  • Barbera
  • Bourboulenc
  • Bussanello
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Canaiolo
  • Carignan
  • Carmenère
  • Carricante
  • Chardonnay
  • Chenin Blanc
  • Ciliegiolo
  • Cinsault
  • Corvina
  • Corvinone
  • Fiano
  • Frappato
  • Gamay
  • Garganega
  • Garnacha
  • Garnacha Blanca
  • Garnatxa
  • Glera
  • Graciano
  • Grenache Blanc
  • Grenache Noir
  • Grillo
  • Gruner Veltliner
  • Hondarrabi Zuri
  • Lambrusco
  • Macabeo
  • Malbec
  • Malvasia
  • Marsanne
  • Mazuelo
  • Merlot
  • Molinara
  • Monastrell
  • Montepulciano
  • Mourvedre
  • Muskat
  • Nebbiolo
  • Nerello Mascalese
  • Nero d’Avola
  • Palomino Fino
  • Parellada
  • Pecorino
  • Pedro Ximenez
  • Petit Verdot
  • Pinot Blanc
  • Pinot Gris
  • Pinot Noir
  • Pinotage
  • Riesling
  • Rondinella
  • Rousanne
  • Sangiovese
  • Sauvignon Blanc
  • Sémillon
  • Syrah / Shiraz
  • Tempranillo
  • Tinto de toro
  • Trebbiano
  • Verdejo
  • Vermentino
  • Viognier
  • Viura
  • Xarel-lo
  • Zibibbo
  • Zinfandel
  • Zweigelt
Producent
  • Adega Pazo de Lusco
  • Albert Bichot
  • Alheit Vineyards
  • André Delorme
  • Azienda Agricola Zoppi Cristina
  • Bacalhôa Vinhos
  • Bodegas Beronia
  • Bodegas Salentein
  • Cantina Tollo
  • Casalforte
  • Castellani
  • Cave de Turckheim
  • Charles Orban
  • Chateau de Caraguilhes
  • Cinzano
  • Crotin 1897
  • d’Arenberg
  • Domaine de la Croix Senaillet
  • Domaine du Mont-Épin
  • Domaine Tinel-Blondelet
  • Familia Castaño
  • Fritz Walter
  • González Byass
  • Gruber Röschitz
  • Hartenberg Wine Estate
  • Inycon
  • Kanonkop Wine Estate
  • Kingston Estate Wines
  • Les Grands Chais de France
  • Locatour
  • Lolea
  • Mandrarossa
  • Marqués de Arienzo
  • Marqués de Riscal
  • Maschio Dei Cavalieri
  • Nizza Silvano
  • Paul Jaboulet
  • Paul Sapin
  • Prà
  • Produttori di Govone
  • Riunite
  • Schloss Raggendorf
  • Settesoli
  • Sogrape
  • Speri
  • Tenuta di Montefoscoli
  • Tokara Winery
  • Veramonte
  • Vigneti di Campomaggio
  • Vilarnau
  • Villa Matilde
  • Viña del Pedregal
  • Viñedos y Bodegas Gormaz
  • Vve Fourny & Fils
  • Weingut Hoffman-Simon
  • WG Herxheim
Smaktyp
Övrigt
PUPITRE MED MOUSSERNAD FLASKOR UNDER ANDRA JÄSNINGEN

Mousserande vin

Det enda vin som kan användas till alla rätter

Mousserande vin är långt mycket mer än en välkomstdrink. Det är ett underbart vin, ett storslaget festvin och ett makalöst matvin. Mousserande vin är det enda vin som kan användas till alla rätter under en hel middag.
Mousserande vin tillverkas över hela världen. Det kan göras på flera sätt och av vilka druvor som helst. Mousserande vin är i flera fall några av världens mest eleganta och flärdfulla viner och i sina mest exklusiva versioner tillhör de mest dyrbara och lagringståliga vinerna som finns.

Mousserande vin görs på både blå och gröna druvor. Den blå pinot noir är vanlig, liksom gröna chardonnay – dessa två druvsorter av de tre tillåtna champagnedruvorna och några av de mest odlade druvorna i världen. Chardonnay och pinot noir odlas i de flesta länder och anses vara särskilt lämpande för mousserande vin. I Italien föreskrivs druvsorten glera för Prosecco, en druvsort som tidigare delade namn med vinet. Spanska Cava görs traditionellt av inhemska druvsorter, men har på senare år alltmer ersatts av pinot noir och chardonnay.

Ordet mousse i mousserande vin kommer från franskans mosseaux som betyder pärlande. Ett mousserande vin är kort sagt ett färdigt vin som börjat jäsa i en sluten miljö. Koldioxiden som utsöndras under jäsningen går då i lösning med vattnet och bildar kolsyra. I äldre tider var de flesta viner mer eller mindre mousserande. Ett stilla vin som tappats på krus och senare flaskor vildjäste ofta och kom då att bli ett mousserande vin. Det äldsta kända exemplet på framställningen av ett medvetet mousserande vin är från 1531. Det skedde i ett Benediktinerkloster utanför Limoux i sydligaste Frankrike. Munkarna där lät sitt vin jäsa en andra gång på flaska. Vinet kallade de Blanquette och det görs än i dag på samma sätt. Legenden berättar att det var hit som tiggarmunken Dom Pérignon kom hundratalet år senare. Han ska ha tagit med sig konsten att göra mousserande vin till Champagne, vilket är en av många myter kring det mousserande vinet. Blanquette är alltjämt ett stort vin i regionen och där menar man att det är åtskilligt bättre än ”kopian” från norra Frankrike.

På 1600-talet förfinades konsten att göra mousserande vin, liksom konsten att försegla och tillverka glasflaskor så att de inte exploderade under jäsningen. Vid denna tid spred sig det mousserande vinet från Champagne och fick fäste inom adeln och vid de franska och brittiska hoven. Champagne fick nu den aura av mondän elegans som vinet alltjämt har.

I dag är vildjäsningens tid förbi och mousserande vin tillverkas på en rad olika sätt.

Ursprungsmetoden

Ursprungsmetoden är det äldsta sättet. I korthet innebär denna metod att man buteljerar vin som inte har jäst färdigt. Vinet fortsätter då att jäsa på flaskan och koldioxiden binds som kolsyra i vattnet. På detta sättet görs bland annat Blanquette.

Traditionella metoden

Den traditionella metoden kallas också champagnemetoden, ett begrepp som är förbjudet inom EU sedan 1994, utom i just Champagne. Man använder ett färdigt torrt vin som man buteljerar tillsammans med en extra dos socker och jäst. Vinet börjar då jäsa en andra gång. Den andra jäsningen pågår under fyra till åtta veckor. Under jäsningen bildas en fällning av döda jästceller. Efter jäsningen lagras flaskorna sluttande så att fällningen samlas i flaskhalsen. Under tiden flaskorna lagras vrids de försiktigt så att all fällning hamnar där den ska. Många mousserande viner får vila på sin fällning under mer eller mindre lång tid. I Champagne föreskrivs minst femton månader, för bättre årgångschampagner minst 36 månader. Ju längre tid flaskorna lagras på sin fällning desto mer brödiga toner utvecklar vinet. Före buteljeringen skakas flaskorna lätt, för hand eller maskinellt. För att kunna avlägsna jästcellerna kyls vinet ner så att fällningen fryser till is. Förseglingen avlägsnas och trycket i flaskan pressar ut isproppen. Därefter fylls flaskorna på med färdigt vin och eventuellt ytterligare socker. Den traditionella metoden används inte bara i champagne. Så gör man cremant, cava och bättre mousserande viner över hela världen.

Charmatmetoden

Charmatmetoden utvecklades 1895 av italienaren italienaren Federico Martinotti. I detta fall fylls ett färdigt stilla vin på en trycktank av rostfritt stål. Socker och jäst tillsätts och en andra jäsning påbörjas. Vinet får i regel mycket lite tid att vila på sin fällning och utvecklar inte samma komplexa toner som traditionellt tillverkat mousserande vin. När jäsningen avslutats filtreras fällningen bort och vinet tappas på flaska. Charmatmetoden förekommer i många vinproducerande länder, men är vanligast i Italien där Prosecco och Lambrusco görs på detta sätt.

Kolsyremetoden

Att helt enkelt göra mousserande vin genom att tillsätta kolsyra till ett stilla vin förekommer på många håll i världen. Processen går till på samma sätt som när man kolsyrar läsk. Kolsyra tillförs vinet i en trycktank, det tappas av, filtreras och buteljeras som ett mousserande vin. Detta är en vanlig metod att exempelvis göra alkoholfria viner mousserande. Kolsyremetoden ger stora bubblor som försvinner snabbt.

Härutöver finns ett antal metoder som används mer eller mindre regionalt. Gemensamt för dem är att kolsyra bildas under en andra jäsning på flaska eller tank.

Tre stora viner

Mousserande vin tillverkas i alla vinländer. På senare år har även nya världens mousserande viner börjat övertyga även om det är det tre klassiska länderna Frankrike, Italien och Spanien som dominerar med sina ursprungsmärkta mousserande viner.

Champagne – får endast tillverkas i Champagne i norra Frankrike. Tillåtna druvor är de blå pinot noir och pinot meunier, samt den gröna chardonnay. Champagne måste få en andra jäsning på flaska och lagras på sin fällning i minst 15 månader.

Prosecco – kan endast tillverkas i Veneto i norra Italien. Druvan ska vara glera, men iblandning tillåts av upp till 15 % andra lokala sorter. Prosecco tillverkas i enligt charmatmetoden.

Cava – Är ett spanskt vin som i huvudsak kommer från Katalonien där över 90 % av alla cavor produceras. Cava måste göras på samma sätt som champagne. Cava måste lagras på sin jästfällning i minst nio månader, 15 månader för att betecknas Reserva och 30 för Grand Reserva.

Utöver dessa tre stora viner finns andra förnämliga mousserande viner som franska Cremant och tysk/österrikiska sekt.

Läs mer
en flaska rosevin mateus liten rackare

Mateus Rosé Original – 18,75 cl (Po)

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och...
Pris: 35:- (18,75 cl)
rebujito flaska med färdigblandad drink

Croft Twist – Rebujito (Je)

Ljus, gul färg. Lätt kolsyrad. Frisk och balanserat söt smak, med tydlig brödighet och smak av fläderblom och...
Pris: 94,20:- (75 cl)
en flaska mousserande vin av aves del sur

Aves del Sur Brut (Ch)

Det mousserande Aves del Sur har en gyllengul färg med rosa stråk. Moussen har små och livliga bubblor. Doften är...
Pris: 99:- (75 cl)
flaska spumante casalforte brut organic
Ekologisk

Casalforte Spumante Brut Organic (Vi)

Vinet har en halmgul färg med stråk av grönt. Doften är intensiv med mycket frukt och lätta blommiga toner. Här...
Pris: 89:- (75 cl)
en halvflaska prosecco från casalforte

Casalforte Prosecco Extra Dry – halvflaska (Vi)

Torr prosecco med en blommig arom där mogna äpplen, grapefrukt och tropiska frukter framträder. Smaken har söta...
Pris: 62:- (37,5 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)
Casalforte Prosecco Rosé Brut Millesimato 2019

Casalforte Prosecco Rosé Brut Millesimato 2020 (Vi)

Casalforte Prosecco Rosé är ett torrt och friskt mousserande rosé vin med doft av hallon och vilda smultron. Smaken...
Pris: 119:- (75 cl)
en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska mousserande vin
Ekologisk

Vilarnau Brut Nature Vintage 2020 (Ca)

Vilarnau Brut Nature Vintage är helt torr – utan någon tillsats av dosage – vilket gör att vinets friskhet och...
Pris: 139:- (75 cl)
Vilarnau flaska gran reserva brut cava
Ekologisk

Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2016 (Ca)

Ljust gyllengul färg med små, fina bubblor. Elegant, komplex och frisk doft, med inslag av persika och rostat bröd...
Pris: 259:- (750 cl)
Lambruscio Farfalle

Riunite Lambrusco Farfalle (Vi)

Lambruscio Farfalle har den där jordgubbssaftiga tonen som kännetecknar Lambrusco. Det är ett friskt och bubblande...
Pris: 95:- (75 cl)
Maschio Prosecco Biologico Extra Dry
Ekologisk

Maschio Prosecco Biologico Extra Dry (Vi)

Prosecco Biologico Extra Dry är trots namnet en halvtorr Prosecco. Det har en halmgul färg med livlig mousse...
Pris: 119:- (75 cl)
André Delorme Crémant de Bourgogne Brut

André Delorme Crémant de Bourgogne Brut (Bo)

André Delorme Crémant de Bourgogne är en frisk och mineralrik Crémant. Det är en Brut, alltså en torr Crémant med...
Pris: 179:- (75 cl)
Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 flaska cava
Ekologisk

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 (Ca)

Ljust gyllengul färg med små, fina bubblor. Stor, komplex doft, med tydliga toner av citrus, mogen persika och rostat...
Pris: 439:- (750 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
Valdobbiadene Prosecco DOCG Rive del Colbertaldo 2017

Cavalieri Rive di Colbertaldo Prosecco DOCG 2019 (Vi)

Rive di Colbertaldo Valdobbiadene Prosecco är Maschio dei Cavalieris flaggskepp. Det görs av 85 % Glera och 15 % andra...
Pris: 149:- (75 cl)
vilarnau rose delicat reserva cava
Ekologisk

Vilarnau Organico Rosé Delicat Reserva (Ca)

Vilarnau Rose Delicat Reserva är frisk, fruktig och smakrik med toner av mogna hallon och jordgubbar – utmärkt att...
Pris: 109:- (75 cl)
asti cinzano hlavflaska

Asti Cinzano – halvflaska (Pi)

Asti Cinzano är ett sött italienskt mousserande vin som har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk...
Pris: 65:- (37,5 cl)
en flaska champagne charles orban

Charles Orban Brut Blanc de Blancs (Ch)

Charles Orban Blanc de Blancs tillverkas endast i små volymer. Den har en frisk och brödig arom med inslag av...
Pris: 389:- (75 cl)
en flaska champagne fourny blanc de blanc

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 359:- (75 cl)
Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée (Vi)

Doften är friskt äpplig, med inslag av citrus och mandel. Smaken torr, mycket fräsch med toner av äpple, persika...
Pris: 129:- (75 cl)
Vve Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru – Magnum

Vve Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru – Magnum (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 789:- (150 cl)
en flaska fourny champagne

Vve Fourny Grandes Terroirs Brut Premier Cru (Ch)

En torr, medelfyllig champagne med smak av citrus, mogna äpplen och en viss brödighet.
Pris: 359:- (75 cl)
Vve Fourny Vertus Brut Nature Blanc de Blancs

Vve Fourny Vertus Brut Nature Blanc de Blancs (Ch)

En mycket torr, medelfyllig champagne med tydlig friskhet och krämig mousse. Ren, frisk doft av citrus, granny-smith...
Pris: 369:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close