Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
”Min Gud jag dricker stjärnor” sägs munken Dom Perignon ha utbrustit när han för första gången smakade vin som hade börjat jäsa på sin flaska och utvecklat kolsyra. Detta är väl dock lika sant som att det var han som uppfann champagnen.
Mousserande vin är ett samlingsbegrepp för många kolsyrade bubbelviner. Tillverkning av högklassigt mousserande vin sker i alla vinländer. Ofta är vinerna ursprungsskyddade som italienska Prosecco och Spumante, spanska Cava, tyska Sekt och inte minst kungsvinet Champagne, och förstås Cremánt från Frankrike självt. Mousserande viner är oftast torra och vita, även om det förekommer såväl rosé, som röda och söta bubblande viner. Det finns flera metoder att tillverka mousserande viner.
Principen är att den koldioxid som frigörs som kolsyra när socker jäses till alkohol stängs inne i vinet. Vanligen sker detta i ståltankar (Charmat-metoden). Mer traditionellt är att ge vinet en andra jäsning på flaska, (Champagne-metoden) vilket anses ge vinet en djupare smak och en mer pärlande mousse. Mindre känt är också det mousserande vin som kallas för mousseux, ett franskt bubbel som framställs på annat sätt än de klassiska franska metoderna.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.