Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 flaska cava

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016

Smakbeskrivning

Ljust gyllengul färg med små, fina bubblor. Stor, komplex doft, med tydliga toner av citrus, mogen persika och rostat bröd. Fyllig och koncentrerat fruktig smak med inslag av citrus och med en liten nötighet. Lång, intensiv eftersmak med blommiga och nötiga aromer.

Vinet

Den torra och varma årgången 2016 gjorde att man skördade rekordtidigt för att behålla syran i druvorna. Det varma vädret gjorde att man fick mycket aromrika druvor i perfekt kondition. Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño är gjort på 100 procent xarel-lo, varav 45 procent har jäst på rostfria ståltankar, medan 55 procent har jäst på 225-liters fat av kastanj. Det fatjästa vinet har sedan lagrats sex månader på faten, varefter de båda vinerna blandats och sedan överförts till flaska för den andra jäsningen. Vinet är sedan lagrat drygt tre år på jästfällningen i flaskan.

Vingårdarna

Druvorna till Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 från Vilarnaus egna vingårdar, som omger vineriet på en kulle strax öster om San Sadurni d’Anoia. Beläget på 200 meters höjd över havet har dessa vingårdar ett perfekt läge, väl skyddat från de nordliga vindarna av bergskedjan Montserrat, och med skydd från söder av Serrelada-bergen längs med medelhavskusten. Jordmånen består av alluviala (avsatta från rinnande vatten) sediment i tre lager: det översta bestående av lera och finare sediment, det underliggande bestående av grus och mindre stenar, och det djupaste av ett djupt lager fin sand, kallad “sauló”.

Årgången

Ett mycket torrt och varmt år i Penedes, där nederbörden var mindre än hälften av den normala. Skörden skedde extremt tidigt, och redan i slutet av augusti var det mesta av druvorna till produktionen av Cava skördade. Det varma och torra vädret gav druvor med hög koncentration och koncentrerade aromer.

Caves Vilarnau

Vilarnau grundades som Castell de Vilarnau 1949, och 1982 köptes det av den stora sherryfirman Gonzalez-Byass. 1990 köptes vingårdarna på kullarna i Espiells, strax öster om San Sadurní, och här byggdes det moderna vineriet som invigdes 2005. Sedan 2016 är 100 procent av produktionen ekologisk, och sedan 2017 också 100 procent vegansk. Vilarnau är en pionjär i området när det gäller hållbar vinproduktion, och är anslutet till programmet ”Wineries for Climate Production”. Man var den första Cava-producenten som ansöt sig till detta program, och är den enda producent av Cava som konstant mäter sina klimatpåverkan och konstant arbetar med att minska den.

Vinmakaren Eva Plazas

Eva Plazas är född i San Sadurní, och är född med Cava i blodet. Efter en gedigen utbildning i önologi, som också tog henne till vinuversitet i Geisenheim, har hon arbetat det mesta av sitt yrkesliv på Vilarnau. Hon började som assistent i laboratoriet 1996, och har sedan dess arbetat sig upp till en position som en av de starkast profilerade vinmakarna i Penedes. Hennes största utmaning var starten av det nya vineriet 2005, där hon sedan dess har kunnat arbeta på sin dröm att göra den bästa tänkbara Cavan i samklang med naturen.

Druvan

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 är gjord på 100 procent xarel-lo, en inhemsk druva för Penedes. Xarel-lo ger friska, intensiva viner med tydliga aromer av citrus och vit persika.

Fakta

Vinmakare: Eva Plazas
Druvor: 100% xarel-lo
Årgången: 2016 var ett mycket torrt år, med mindre än hälften av den normala nederbörden. Skörden blev därför cirka 30 procent mindre än normalt, men med druvor av hög kvalitet med koncentrerade aromer.
Alkohol: 12%
Totalsyra: 5,6 gr/l
Socker: <3 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vineriet vilarnau utanför barcelona

Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och allt sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en…

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska mousserande vin
Ekologisk

Vilarnau Brut Nature Vintage 2020 (Ca)

Vilarnau Brut Nature Vintage är helt torr – utan någon tillsats av dosage – vilket gör att vinets friskhet och...
Pris: 139:- (75 cl)

Inspiration

Mousserande vin från Nigab

Cava – så mycket mer än bara bubbel

tappningsmaskin för mousserande vin

Hur gör man mousserande vin?

en tallrik med calamares

Calamares

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad jätteräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close