André Delorme Crémant de Bourgogne Brut

André Delorme Crémant de Bourgogne Brut

Smakbeskrivning

André Delorme Crémant de Bourgogne är en frisk och mineralrik Crémant. Det är en Brut, alltså en torr Crémant med brödiga inslag, toner av gröna äpplen och gråpäron. Smaken är kraftfull med bitiga mineraler, citrus, persika och fläder, inbäddat i en mjuk och bubblande mousse.

Crémant de Bourgogne är ett lyxigt bubbel i en moderat prisklass, ett utmärkt champagnealternativ fullt jämförbart med de berömda bubblorna från norr. Crémant de Bourgogne är en klockren fördrink, ett mingel- och sällskapsvin med lyxkänsla, men också ett härligt vin att njuta till exempelvis fisk och skaldjur. Vinet är färdigt att drickas och bör serveras ordentligt kylt, gärna runt 8–10 grader.

André Delorme

Maison André Delorme är en av få producenter i Bourgogne som gör både stilla och mousserande viner. De är specialister på viner från Côte Chalonnaise och Crémant de Bourgogne och mest kända är de med sina smakrika mousserande viner.

Crémant de Bourgogne

Skillnaden mellan Champagne och Crémant är i stort sett bara växtplatsen och möjligheten att använda andra druvor än det tre champagnedruvorna. Det finns Crémantviner som är lika omsorgsfullt producerade som ädla champagner, fast med en betydligt mer överkomlig prislapp: André Delorme Crémant de Bourgogne Brut är ett välsmakande och bubblande exempel på detta.

Oftast använder man sig av moderna metoder som jäsning i trycktankar för att få fram ett mousserande vin. Den traditionella champagnemetoden föreskriver dock betydligt mer handpåläggning och en andra jäsning på flaska. Det traditionella sättet att göra champagne är identiskt med exempelvis sättet man gör Cava i Spanien och Crémant i Bourgogne ­– lika ålderdomligt, hantverksmässigt och tidskrävande.

Crémant de Bourgogne är en appellation som omfattar nästan 400 kommuner i Bourgogne. Från svala Chablis i norr med sina mineral- och kalkjordar till Rhône i soliga södern med sina sandiga granitjordar. I dag produceras Crémant på över 2 000 hektar och arealen växer ständigt på grund av ökad efterfrågan. Produktionen uppgår till nästan 15 miljoner flaskor årligen.

I Bourgogne är druvsorterna få och endruvsviner dominerar. Den stora regionen på vitt skilda förutsättningar och viner med stor spännvidd.  Crémant de Bourgogne kan vara vita eller rosé och sedan 1975 också röda. Druvorna är oftast chardonnay eller pinot noir.

Vinet

Just dessa druvor är basvinet i André Delormes Crémant de Bourgogne Brut, men i blandningen finns även aligoté och gamay.

  • Chardonnay: 25%
  • Pinot Noir : 25%
  • Gamay : 30%
  • Aligoté : 20%

Efter skörd pressas druvorna försiktigt i en pneumatisk press. Endast den första pressningen tas till vara och får jäsa malolaktiskt på rostfria ståltankar. Efter första jäsningen läggs vinet på flaska och får en tillsats av socker och jäst. Därefter jäser och mognar vinet på sin fällning i 18 månader i källare som huggits ut i berget och som håller en konstant jämn och låg temperatur.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

cremant bourgogne flaskor nigab

André Delorme

Mer om producenten

Huset André Delormes historia tar sin början mitt under brinnande krig. 1942 blev André Delorme skadad vid fronten och återvände svårt medtagen till Rully i Bourgogne, där hans far och farfar odlade vin sedan många år. När han återhämtat sig grundade han sitt eget vinföretag med fokus på att göra högkvalitativa mousserande viner som han sålde till privata kunder och bättre restauranger. Efter några år började…

Inspiration

vinflaskor cremant tillverkning

Crémant – en bubblande lillebror som växer sig allt startkare

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

strok med gurka på is

Ostron i gurkjuice med fänkål- och äppelsnö

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close