Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Asti Cinzano D.O.C.G. är ett sött italienskt mousserande vin som har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av citrus, persika, fläder och har den typiska karaktären av muskat. Smaken är söt, frisk och kvardröjande med inslag av torkade druvor, aprikos, mogna päron och söta krusbär.
Vinet kan drickas vid alla tillfällen när man vill sätta lite somriga bubblor på tillvaron, det är en utmärkt fest- och välkomstdryck, som även lämpar sig bra till friska frukt- och bärdesserter, pajer, sorbet eller till färska jordgubbar och hallon. Asti Cinzano är en livgivande ingrediens i många cocktails och drinkar. Bör serveras väl kylt. 8–10 grader.
Det är väl knappast troligt att bröderna Cinzano visste att de skrev historia när de experimenterade med att krydda vin i sin kryddbod i Turin 1757. Hade de vetat de en dag skulle tjusa en hel värld och förtrolla storheter som Caruso, Casanova, påvar och prinsar hade de nog satt saffranet i halsen. I dag är dryckerna som bär deras namn några av världens mest omtyckta. Cinzano var 1912 den första produkt som marknadsfördes med en neonskylt i Paris.
Asti i regionen Piemonte är en av mat- och vinvärldens mer ombesjungna platser. I dag har Torinos bilindustri förvandlat det gamla jordbrukssamhället, men grönsaksodlingarna och tryffeln som gömmer sig i marken utmed bergssluttningarna anses vara bland de bästa i världen. Vinerna härifrån har världsrykte – inte minst Asti.
I och kring staden Asti framställs en lång rad D.O.C-viner och ett flertal D.O.C.G., som är den förnämsta klassificering som italienska viner kan uppnå. I Asti finns en omfattande vinproduktion och vid den årliga vinfestivalen i staden ”Douja d’Or” premieras landets allra bästa viner. Distriktets och stadens stora vin är Asti.
Asti Cinzano D.O.C.G. görs som all Asti Spumante uteslutande på den söta druvan muskat. Vinet får jäsa långsamt, omkring 60 dagar, vid låg temperatur, på trycksatta ståltankar där koldioxiden löser sig i vinet. Eftersom jäsningen avbryts vid 7 % alkoholhalt finns det fortfarande socker kvar i musten och resultatet blir ett sött mousserande vin.
Läs merCinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia. Cinzano är en global italiensk ikon som drivs från bergen i Piemonte. Varje droppe Cinzano…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.