en flaska mousserande vin av aves del sur

Aves del Sur Brut

Smakbeskrivning

Det mousserande Aves del Sur har en gyllengul färg med rosa stråk. Moussen har små och livliga bubblor. Doften är intensivt fruktig, med vit persika, kvitten, gröna äpplen och rostat bröd. Smaken är frisk och elegant med en lång krämig och fruktig eftersmak. Vinet har en brödig stil som passar till de flesta skaldjur, buffé- och fiskrätter. Det är ett lyxigt vin i en angenäm prisklass. Utmärkt som välkomstdrink eller en festskål när något ska firas. Bör serveras kylt, cirka 6–8 grader.

Producenten

Viña del Pedregal från regionen Maule är en av Chiles äldsta och mest prestigefyllda vinproducenter. Inte minst gäller det deras vita och mousserande viner som på senare år skördat stora framgångar i världens största vintävlingar.

För 200 år sedan var det oroliga tider i Spanien med blodiga inbördeskrig och fattigdom. Många flydde över havet till de nya länderna i Sydamerika. 1825 kom familjen del Pedregal från Asturien till byn Villa Alegre i Loncomilla-dalen, söder om Talca. Det första Carlos Adolfo del Pedregal Neumann gjorde var att anlägga en vingård, tack vare jordmånens höga kvalitet och platsens optimala klimatförhållanden, blev vingården en av de första som införlivade en rad franska druvsorter; cabernet sauvignon, merlot och cot (malbec), alla importerade från Bordeaux. I dag odlar åttonde generationen del Pedregal vin på samma plats. Firman drivs fortfarande som ett familjeföretag.

Viña del Pedregal är numera en betydelsefull producent och en stor arbetsgivare i regionen. Vinodlingen omfattar över 1 200 hektar. Platsen har ett Medelhavsklimat med varma sommardagar och kalla nätter vilket ger druvor med hög mognad och mycket aromer.

Vinet

Aves del Sur, Söderns fåglar, är en serie viner från Viña del Pedregal där Chiles ”nationalfåglar” pryder etiketterna. Detta mousserande vin är en blandning gjort på 80 % chardonnay och 20 % pinot noir. Vinet är gjort enligt tankmetoden, också känd som charmatmetoden, cuve close  eller autoclave. Detta innebär att den kolsyregivande jäsningen sker i en trycktank

Det mousserande Aves del Sur pryds av ”Chiles skogsjuvel”, den sjungande kolibrin.

Visste du att:

  • Maule-regionen ligger cirka 25 mil söder om Santiago
  • Loncomilla-dalen där del Pedregal odlar sina viner sträcker sig från hög höjd i Anderna till stilla havets kust
  • Viña del Pedregal är ett modernt vineri som förenar gamla traditioner med modern teknologi
  • Viña del Pedregal rankas bland topp tio av Chiles 300 producenter
  • Nästan hela den omfattande produktionen exporteras till medvetna vinkonsumenter över hela världen

Kort fakta

Druvsort: 80% chardonnay, 20% pinot noir
Klimat: Svalt havsklimat
Odling: Vertikalt spaljé
Jordmån: Sandig lerjord
Metod: Charmatmetoden
Restsocker: 0,6 g/100 ml
Syra: 4,78 g/l
PH-värde: 3,01
Vinmakare: Rosario Domínguez

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kan den sjungande kolibrin sjunga Give Peace
A Chance

en flaska aves del sur mousserande vin med en skål med chips

Viña del Pedregal

Mer om producenten

Historien År 1825 emigrerade Carlos Adolfo del Pedregal till Chile. Han kom från Asturias i Spanien och slog sig som många av emigranterna ner i någon av dalarna där smält- och regnvatten från de väldiga Anderna letade sig fram på sin väg mot Stilla havet. Han kom från en spansk vinodlarfamilj och hade en dröm om att börja odla vin i det nya landet. Med sig på resan över Atlanten tog han malbec-, cabernet sauvignon- och…

en flaska rött vin men fågel på etiketten

Aves del Sur Carmenère 2022 (Ch)

Aves del Sur – Carmenère är ett rubinrött vin med stråk i violett. I doften kommer bäriga toner, björnbär...
(75 cl)
carta vieja vitt vin en flaska

Carta Vieja Sauvignon Blanc 2020 (Ch)

Sauvignon Blanc är ett vin med härliga toner av grapefrukt, krusbär och sommarsköna aromer av gräs, svarta...
Pris: 79:- (75 cl)

Inspiration

potatisfåffla på bord med ett glas bubbel och vitt vin

Potatisvåffla med löjrom, smetana, rödlök och dill

Vingård i Chile

Om vinlandet CHILE

tappningsmaskin för mousserande vin

Hur gör man mousserande vin?

små blad med räkor på och lök

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close