Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen, grapefrukt och tropiska frukter framträder. Smaken har söta inslag av honungsmelon, persika, fläder och tuttifrutti. Moussen är frisk och bubblande (spumante) och eftersmaken tämligen torr och fruktig. Alkoholhalten ligger på 11%.
Casalforte Prosecco Extra Dry är ett elegant och festligt sällskapsbubbel. Internationellt omskrivet som ett av de mer prisvärda proseccovinerna. Prosecco Extra Dry är ett underbart aperitifvin och ett vin som både livar upp en fest och som står upp mot bra skaldjurs- och fiskrätter. Idealiskt till räkor och havskräftor och även till mindre kryddstark asiatisk mat. Oslagbart som välkomstdrink. Bör serveras ordentligt kylt, gärna 6–8 grader.
Med både hel och halvflaskan är Casalforte är Sveriges mest köpta Prosecco, ett gott bevis på kvalitet och prisvärdhet.
Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.
Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone. Från distriktet Prosecco kommer de populära Prosecco vinerna, nu också som rosé variant.
Prosecco har blivit en världssuccé. Numera finns det inte en stjärnkrog som inte har ”Den italienska champagnen” på sina menyer. Världen dricker spritz och prosecco så det bubblar i glasen. Prosecco kan som bekant bara göras i ett litet begränsat område i Italien. Från några av de allra bästa odlingarna kommer Casalforte Prosecco Extra Dry.
Prosecco var länge en kuriositet på italienska restauranger men är numera var mans dryck. Prosecco har inte samma aristokratiska klang som champagne utan snarare en rustik och lantlig ton, mer som olivolja och pasta än gåslever och ostron. Den italienska gastronomin har blivit ett älskat allemanskök långt utanför Italien och därmed har proseccon fått en vidöppen dörr in i mångas hjärtan. Prosecco brukar beskrivas som bubblorna i den italienska folksjälen och i sina bästa stunder är den värdig vilka välslipade champagneglas som helst.
För några år sedan infördes strängare regler och i dag får prosecco bara produceras i 15 kommuner kring byarna med de svåruttalade namnen Valdobbiadene och Conegliano och i nio provinser i regionerna Venetien och Friuli. Det är från trakten kring Valdobbiadene som mycket av den allra bästa cavan kommer, där finns också ett par DOCG-klassade odlingar. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet.
Casalforte Prosecco Extra Dry har vuxit på sluttningarna utanför Valdobbiadene. Efter att vinet har jäst klart får det en andra jäsning i slutna trycktankar, (charmatmetoden). Med hjälp av en liten mängd socker och en ny jästkultur sätts jäsningen igång igen. Sockret förbrukas och alkohol och koldioxid binds i vinet. Prosecco lagras inte, utan tappas så snart som möjligt efter den andra jäsningen i ståltank. Prosecco ska drickas ung då den har sin friska, fruktiga smak. Till skillnad från Cava, Crémant och Champagne, så vill man inte ha brödiga toner eller jästtoner i sin Prosecco, utan man eftersträvar en ung frisk och fruktig smak och rekommenderar att man dricker den så snart som möjligt.
Läs merCasalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.