en halvflaska prosecco från casalforte

Casalforte Prosecco Extra Dry – halvflaska

Smakbeskrivning

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen, grapefrukt och tropiska frukter framträder. Smaken har söta inslag av honungsmelon, persika, fläder och tuttifrutti. Moussen är frisk och bubblande (spumante) och eftersmaken tämligen torr och fruktig. Alkoholhalten ligger på 11%.

Casalforte Prosecco Extra Dry är ett elegant och festligt sällskapsbubbel. Internationellt omskrivet som ett av de mer prisvärda proseccovinerna. Prosecco Extra Dry är ett underbart aperitifvin och ett vin som både livar upp en fest och som står upp mot bra skaldjurs- och fiskrätter. Idealiskt till räkor och havskräftor och även till mindre kryddstark asiatisk mat. Oslagbart som välkomstdrink. Bör serveras ordentligt kylt, gärna 6–8 grader.

Med både hel och halvflaskan är Casalforte är Sveriges mest köpta Prosecco, ett gott bevis på kvalitet och prisvärdhet.

Casalforte

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.

Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone. Från distriktet Prosecco kommer de populära Prosecco vinerna, nu också som rosé variant.

Prosecco

Prosecco har blivit en världssuccé. Numera finns det inte en stjärnkrog som inte har ”Den italienska champagnen” på sina menyer. Världen dricker spritz och prosecco så det bubblar i glasen. Prosecco kan som bekant bara göras i ett litet begränsat område i Italien. Från några av de allra bästa odlingarna kommer Casalforte Prosecco Extra Dry.

Prosecco var länge en kuriositet på italienska restauranger men är numera var mans dryck. Prosecco har inte samma aristokratiska klang som champagne utan snarare en rustik och lantlig ton, mer som olivolja och pasta än gåslever och ostron. Den italienska gastronomin har blivit ett älskat allemanskök långt utanför Italien och därmed har proseccon fått en vidöppen dörr in i mångas hjärtan. Prosecco brukar beskrivas som bubblorna i den italienska folksjälen och i sina bästa stunder är den värdig vilka välslipade champagneglas som helst.

För några år sedan infördes strängare regler och i dag får prosecco bara produceras i 15 kommuner kring byarna med de svåruttalade namnen Valdobbiadene och Conegliano och i nio provinser i regionerna Venetien och Friuli. Det är från trakten kring Valdobbiadene som mycket av den allra bästa cavan kommer, där finns också ett par DOCG-klassade odlingar. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet.

  • Prosecco har haft ursprungsbeteckningen DOC sedan 1969
  • Prosecco görs i tre torrhetsgrader, Brut, Extra Dry och Dry – där Dry är den sötaste märkligt nog
  • Prosecco finns också i lätt pärlande frizzante-stil
  • Prosecco är i dag världens mest exporterade vin

Vinet

Casalforte Prosecco Extra Dry har vuxit på sluttningarna utanför Valdobbiadene. Efter att vinet har jäst klart får det en andra jäsning i slutna trycktankar, (charmatmetoden). Med hjälp av en liten mängd socker och en ny jästkultur sätts jäsningen igång igen. Sockret förbrukas och alkohol och koldioxid binds i vinet. Prosecco lagras inte, utan tappas så snart som möjligt efter den andra jäsningen i ståltank. Prosecco ska drickas ung då den har sin friska, fruktiga smak. Till skillnad från Cava, Crémant och Champagne, så vill man inte ha brödiga toner eller jästtoner i sin Prosecco, utan man eftersträvar en ung frisk och fruktig smak och rekommenderar att man dricker den så snart som möjligt.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

massor av flaskor på ett bord

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det…

amarone riserva casalforte flaska svart etikett

Casalforte Amarone Riserva 2016 (Vi)

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare. Ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet...
Pris: 399:- (75 cl)
en flaska casalforte pinot grigio

Casalforte Pinot Grigio Delle Venezie 2020 (Vi)

Castelforte pinot grigio är en typisk norditaliensk pinot grigio i en frisk och fruktig stil. Den öppnar sig med...
Pris: 95:- (75 cl)

Inspiration

fem städer i verona

Fem städer du inte får missa i Veneto

tre anitpasto i skålar

Tre gånger antipasti

prosecco_nigab flaskor

Prosecco – en bubblande succé

tappningsmaskin för mousserande vin

Hur gör man mousserande vin?

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close