flaska spumante casalforte brut organic

Casalforte Spumante Brut Organic

Smakbeskrivning

Vinet har en halmgul färg med stråk av grönt. Doften är intensiv med mycket frukt och lätta blommiga toner. Här finns inslag av gröna äpplen, exotiska frukter och citrus. Moussen är tämligen livlig och smaken ganska torr och fruktig med en tydlig syra. Här finns även honungsmelon, mogna päron och toner av fläder i en liten bubblande frisk eftersmak.

Casalforte Spumante Brut Organic är ett sprudlande festvin. Utmärkt som välkomstdrink, skålvin eller smakrikt sällskapsvin i många sammanhang när man vill umgås lite festligt. Det är också ett generellt vin som tack vare sin torrhet fungerar till de flesta rätter, från förrätt till ostbricka. Kanske är det som allra bäst till fisk och skaldjur, kyckling och somriga sallader. Ett sprudlande sommarvin som bör drickas väl kylt, 6 – 8 grader.

Casalforte

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.

Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone. Från distriktet Prosecco kommer de populära Prosecco vinerna, nu också som rosé variant.

Spumante

Mousserande vin heter på italienska spumante vini. Spumante kan göras över hela Italien och är till skillnad från Proseccon inte beroende av ett ursprung eller druvtyp. Spumante kan till exempel göras på blå druvor. Spumante finns som torr (secco), halvtorr (semi-secco) och söt (dolce). Några vinhus som Collis-Riondo använder i stället de franska benämningarna brut, extra brut och Extra Dry. Spumante kan alltså göras av alla sorters druvor och betyder egentligen inte mer än att det är bubblor i glaset. En Spumante är nästan alltid jäst i ståltank under tryck, alltså inte på det traditionella sättet på flaska som i champagne. Det betyder att vinets bubblor utvecklats i en separat trycktank under en andra jäsning. Spumante har den fördelen att vinet kan blandas av flera sorters druvor och får därmed ett bredare smakspektrum.

Vinet

Druvorna till Spumante Brut Organic har vuxit i den vackra Illasi-dalen, som går genom både Valpolicella och Soave. Illasi-dalen sträcker sig i nord-sydlig riktning där odlingarna kyls tack vare ”Piccole Dolomiti of the Lessina”. En kall bris som drar ner från ”Lilla dolomiterna ” – gränsbergen mellan Italien och Österrike – och som samverkar med havsvindarna från Adriatiska havet. Detta väderfenomen både kyler och håller fuktigheten i jorden under heta sommarmånader, och minskar risken för frost under andra tider på året. I Illasi-dalen är ekologiska odlingar vanliga och vinerna som odlas i Illasi-dalen har i många fall världsrykte.

Casalforte Spumante Brut är ett torrt till halvtorrt vitt mousserande vin som kommer från 25 – 30 år gamla vingårdar i Illasi-dalen. Här är en lokal odlingsteknik dominerande. Man binder upp druvorna i 90-graders vinkelräta pergolor. I bland bildar dessa en markis, vilket ger druvorna en stor solexponering. Druvorna är av olika slag, men till största delen garganega. Druvorna har skördats för hand, pressats långsamt för att sedan jäsa vid 16 grader i rostfria temperaturkontrollerade tankar. Därefter har de fått en andra jäsning på trycktankar av rostfritt stål vilket gör att vinet behåller ungdomlighet och fräschör.

  • Den dominerande druvsorten i Spumante Brut Organic är garganega – den världsberömda Soavedruvan
  • Spumante är en vinstil helt fri från ursprung och druvtyp
  • Spumante Brut har en sockerhalt mellan 0 och 12
  • Spumante (och urspungsskyddade Prosecco) görs enligt den så kallade Charmatmetoden
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

massor av flaskor på ett bord

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det…

amarone riserva casalforte flaska svart etikett

Casalforte Amarone Riserva 2016 (Vi)

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare. Ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet...
Pris: 399:- (75 cl)
en flaska casalforte pinot grigio

Casalforte Pinot Grigio Delle Venezie 2020 (Vi)

Castelforte pinot grigio är en typisk norditaliensk pinot grigio i en frisk och fruktig stil. Den öppnar sig med...
Pris: 95:- (75 cl)

Inspiration

små förätter i skålar

Skaldjurssallad

grillspett med grönsaker

Kycklingspett med grönsaker och blue cheese dipp

tappningsmaskin för mousserande vin

Hur gör man mousserande vin?

restaurang veneto mat

Maten i Veneto

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close