Valdobbiadene Prosecco DOCG Rive del Colbertaldo 2017

Cavalieri Rive di Colbertaldo Prosecco DOCG 2019

Smakbeskrivning

Vinet är en ”spumante” det vill säga att det har en livlig och tydlig mousse. Färgen är gnistrande halmgul. Aromerna är tydligt fruktiga med mogna päron, aprikos, annans och mango. Smaken är frisk med lätta citrustoner och en välbalanserad syra.

Det är ett utmärkt sällskaps- och mingelvin, men också underbart gott till allt från en italiensk tallrik med ost och charkuterier till en fruktig avslutning på en lång middag. Det är ett vin som går förträffligt till fisk och skaldjur, ostron, musslor, havskräftor, men också till ljust kött som fågel och fläsk. Bör serveras väl kylt 6–8°C.

Maschio Dei Cavalieri

Cavalieri Rive di Colbertaldo Prosecco DOCG är Maschio dei Cavalieris flaggskepp. Det görs av 85 % Glera och 15 % andra DOCG-druvor. Prosecco har de senaste åren gjort succé över hela världen. I takt med att intresset har ökat för den ”italienska champagnen” har också kvalitetsribban höjts. Nu finns Prosecco från DOCG-klassade områden, och även med Rive-klassificering, men då krävs det yppersta av vad Italien kan producera – som denna från från Maschio dei Cavalieri.

En mycket liten del Prosecco kan buteljeras som DOCG, då kommer vinet från särskilt utvalda och högklassiga odlingar. En sådan DOCG är Valdobbiadene, känt som det område i världen som producerar den allra förnämsta Proseccon. I Valdobbiadene ligger Rive di Colbertaldo där de gamla vinstockarna växer på Piave-flodens solmättade sluttningar i skydd av de omgivande Alperna. Rive är motsvarigheten till franska cru, det vill säga utvalda, terroir-specifika områden. För att en Prosecco ska klassas som Rive, krävs förutom att druvorna kommer från samma odling, att de är handplockade och från samma årgång.

Prosecco

Under stora delar av 1900-talet var Italien svårt plågat av fattigdom och oroligheter. Det var ett utpräglat jordbrukssamhälle med stora skillnader mellan landsbygden i söder och expansiva städer i norr. I alla delar av landet odlade bönderna vin i stora mängder. Kvaliteten varierade och produktionen saknade styrning och regelverk. Det var minst sagt rena vilda vinvästern. 1963 infördes DOC-systemet, en slags kvalitets- och ursprungskontroll, som ett försök att reglera det vildvuxna vinlandet. Detta kom att bli grunden för det italienska vinets uppgång. DOC-vinerna blev med tiden fler och fler och på 80-talet tillkom en överklass med särskilt högt ställda krav, DOCG.

Prosecco är Italiens största DOC. Området där Prosecco får produceras fick sin klassificering 1969 och täcker 14 000 kvadratkilometer, en timmes bilväg nordost från Venedig, i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia. Prosecco är en vintyp som nästan alltid är mousserande och som bara får göras av Glera-druvan, som fram till 2009 hette just Prosecco. Regelverket medger dock iblandning av andra druvsorter till max 15 procent. Ursprungligen kommer namnet från den lilla byn Prosecco utanför Trieste.

 

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska prosecco maschio och ishink med två glas mousserande

Maschio Dei Cavalieri

Mer om producenten

Familjen Maschio brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått…

Maschio Prosecco Biologico Extra Dry
Ekologisk

Maschio Prosecco Biologico Extra Dry (Vi)

Prosecco Biologico Extra Dry är trots namnet en halvtorr Prosecco. Det har en halmgul färg med livlig mousse...
Pris: 119:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)

Inspiration

prosecco_nigab flaskor

Prosecco – en bubblande succé

en korkskruv med kork

Servering – Några goda råd om goda viner

små förätter i skålar

Skaldjurssallad

Tortillachips med kronärtskocka, solrosfrön och krasse

Tortillachips med kronärtskocka, solrosfrön och krasse

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close