Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
En torr, medelfyllig champagne med påtaglig syra samt en mjuk och krämig mousse. En koncentrerad smak av citrus, aprikos, honung och rostat bröd.
Druvorna till Fourny Cuvée du ”Clos Faubourg Notre-Dame” Brut 2012 skördas från gårdens äldsta plantering i hjärtat av egendomen, från 60 år gamla vinrankor. Monopolet har tillhört familjen sedan 1930 och är endast 0,29 hektar. Tidigare ingick dessa druvor i de övriga årgångsvinerna, men sedan tidigt 1990-tal bestämde man sig för att göra en årgångschampagne från endast denna lilla vingård med det perfekta mikroklimatet. Druvorna odlas ekologiskt och skördas för hand. Endast den bästa pressade druvjuicen används. Första jäsningen har skett på små träfat. Därefter buteljeras de inför den andra jäsningen som enligt tradition sker på flaska som slutligen lagras på jästfällningen i familjens källare minst 9 år. Detta vin produceras endast vid utvalda årgångar då förhållandena har varit perfekta.
Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.
I Fournys källare ligger champagnen länge på flaska. Två och ett halvt år för Brut, fem år för vintageårgångarna och nio år för Clos Faubourg Notre-Dame. Fournys husstil är typisk för Côte des Blancs: kraftfull och pärlande mousse, mycket aromatisk, torr fruktighet i en mineralrik, ren, torr och frisk premier cru champagne.
Sedan augusti 2020 är gården certifierad som « HIGH ENVIRONMENTAL VALUE » LEVEL 3.
Vinmakare: Charles och Emmanuel Fourny
Druvor: chardonnay
Klimat: 2012 var varmt och regnigt. Skörden började den 15 september, efter två torra och soliga veckor.
Vinstockar: över 60 år gamla
Jordmån: humusrik kalkjord så kallad, rendzina
Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 7 månader på fällningen med minimal användning av svavel.
Lagring: sker på småekfat och sedan på flaskan i över 108 månader
Socker: 2,7 gr/l
Veuve Fourny & Fils – förstklassig Champagne från en liten familj Vertus är en by och en premier cru i södra delen av berömda Côte des Blancs-sluttningen i Champagne. Här finns Veuve Fourny & Fils, en liten vinodlarfamilj med ett enastående gott rykte. Familjen Fourny har odlat viner i Vertus sedan 1856. I dag drivs familjeföretaget av två bröder i den femte generationen, Charles-Henry och Emmanuel Fourny….
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.