Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
En torr, frisk champagne med inslag av kola, citrus, bröd och nötter.
Fourny Cuvée ”R” Extra Brut är en hyllning till pappa Roger Fourny, tidigare vinmakare hos familjeegendomen. Sönerna Charles-Henry och Emmanuel fann de sista åldrade flaskorna i vinkällaren. De bestämde sig för att återskapa vinet som en hyllning till sin pappa. Cuvée R görs numera uteslutande av chardonnay. Druvorna odlas ekologiskt och skördas för hand. Endast den bästa pressade druvjuicen används. Första jäsningen sker på små träfat. Basvinerna ligger på sin jästfällning till våren därpå. Jästfällningen pumpas runt för att utvinna så mycket aromer som möjligt i vinet. Därefter buteljeras de inför den andra jäsningen som enligt tradition sker på flaska som slutligen lagras i familjens källare minst 48 månader.
Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.
I Fournys källare ligger champagnen länge på flaska. Två och ett halvt år för Brut, fem år för vintageårgångarna och nio år för Clos Faubourg Notre-Dame. Fournys husstil är typisk för Côte des Blancs: kraftfull och pärlande mousse, mycket aromatisk, torr fruktighet i en mineralrik, ren, torr och frisk premier cru champagne.
Tips: se på etiketten på baksidan av flaskan när just den är degorgerad.
Sedan augusti 2020 är gården certifierad som « HIGH ENVIRONMENTAL VALUE » LEVEL 3.
Vinmakare: Charles och Emmanuel Fourny
Druvor: chardonnay
Cuvée: 2 sammanhängande årgångar, 50% av varje
Vinstockar: över 50 år gamla
Jordmån: humusrik kalkjord så kallad, rendzina
Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 18 månader på fällningen i små ekfat med minimal användning av svavel.
Lagring: 4 år på flaska
Socker: 3-4 gr/l
Veuve Fourny & Fils – förstklassig Champagne från en liten familj Vertus är en by och en premier cru i södra delen av berömda Côte des Blancs-sluttningen i Champagne. Här finns Veuve Fourny & Fils, en liten vinodlarfamilj med ett enastående gott rykte. Familjen Fourny har odlat viner i Vertus sedan 1856. I dag drivs familjeföretaget av två bröder i den femte generationen, Charles-Henry och Emmanuel Fourny….
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.