Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
En torr, medelfyllig champagne med frisk syra och krämig mousse. Smak av rostat bröd, jäst, citrus samt en viss smörighet i avslutningen.
Endast när de bästa förhållandena råder gör familjen Fourny en årgångsbetecknad Blanc de Blancs vilken de kallar Monts de Vertus. Druvorna odlas ekologiskt och skördas för hand. Endast den bästa pressade druvjuicen används. Druvorna växer i mitten på kullen varav namnet, där är toppskiktet är av kalk och det ger ett vin som håller länge och ger en ren syra och en liten saltig ton. Första jäsningen har skett på små ekfat. Därefter buteljeras de inför den andra jäsningen som enligt tradition sker på flaska som slutligen lagras på jästfällningen i familjens källare minst 5 år.
Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.
I Fournys källare ligger champagnen länge på flaska. Två och ett halvt år för Brut, fem år för vintageårgångarna och nio år för Clos Faubourg Notre-Dame. Fournys husstil är typisk för Côte des Blancs: kraftfull och pärlande mousse, mycket aromatisk, torr fruktighet i en mineralrik, ren, torr och frisk premier cru champagne.
Sedan augusti 2020 är gården certifierad som « HIGH ENVIRONMENTAL VALUE » LEVEL 3.
Vinmakare: Charles och Emmanuel Fourny
Druvor: chardonnay
Klimat:
Vinstockar: över 50 år gamla
Jordmån: kalkjord
Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 7 månader på fällningen med minimal användning av svavel.
Lagring: sker på småekfat och sedan på flaskan i fem år
Socker: 3 gr/l
Veuve Fourny & Fils – förstklassig Champagne från en liten familj Vertus är en by och en premier cru i södra delen av berömda Côte des Blancs-sluttningen i Champagne. Här finns Veuve Fourny & Fils, en liten vinodlarfamilj med ett enastående gott rykte. Familjen Fourny har odlat viner i Vertus sedan 1856. I dag drivs familjeföretaget av två bröder i den femte generationen, Charles-Henry och Emmanuel Fourny….
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.