Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Smakbeskrivning

Cinzano Prosecco Gran Cuvée är en prosecco med stark karaktär. Doften är friskt äpplig, med inslag av citrus och mandel. Smaken torr, mycket fräsch med toner av äpple, persika, päron och citrus. I eftersmaken finns en tydlig brödighet och moussen lätt och pärlande.

Vinet är elegant med en finstämd fruktighet och mousse som ger en festlig och lyxig känsla. Prosecco är en ”allemansdryck” som kan drickas som champagne, till det mesta från välkomstskål till dessert. Vinet är även en viktig bas i många vindrinkar bland annat är Cinzano Prosecco själva livsnerven i den världsberömda italienska spritzen.

Cinzano

Det är väl knappast troligt att bröderna Cinzano visste att de skrev historia när de experimenterade med att krydda vin i sin kryddbod i Turin 1757. Hade de vetat de en dag skulle tjusa en hel värld och förtrolla storheter som Caruso, Casanova, påvar och prinsar hade de nog satt saffranet i halsen. I dag är dryckerna som bär deras namn några av världens mest omtyckta. Inte minst Cinzano Prosecco. Cinzano var 1912 den första produkt som marknadsfördes med en neonskylt i Paris.

Cinzano Prosecco är en lyxig italienare som trots en mycket angenäm prisklass skänker flärd och elegans åt vilken bjudning som helst. Prosecco är champagne på italienska. När prosecco är som allra bäst både utmanar och överträffar den många av världens mousserande viner. I dag finns inte en enda italiensk restaurang med ambitioner från Los Angeles till Tokyo som inte har vinkylarna fulla av prosecco av allra bästa märke. Prosecco har blivit en modernare lite rockigare variant av mousserande vin. Om champagne är den mondäna franska adelsmannen så är prosecco den trendiga barkillen i Milano.

Prosecco

Prosecco får bara produceras inom ett begränsat område i Veneto i norra Italien, närmare bestämt mellan de små städerna Conegliano och Valdobbiadene norr om Treviso. En mindre del av detta område har tilldelats den allra förnämsta italienska klassifikationen DOCG. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som är den druvsort som traditionellt använts till prosecco och som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet.

  • Prosecco tillverkas i två varianter, den svagt mousserande frizzante och den mer kraftigt bubblande spumante.
  • Prosecco är basen i italienarnas favoritdrink Spritz.

Vinet

  • Druvsort: 100% Glera
  • Prosecco görs enligt den så kallade charmantmetoden där vinet får jäsa på ståltank, efter jäsningen lagras det ytterligare upp till två år.
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

tre flaskor bubbel

Cinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia. Cinzano är en global italiensk ikon som drivs från bergen i Piemonte. Varje droppe Cinzano…

asti cinzano hlavflaska

Asti Cinzano – halvflaska (Pi)

Asti Cinzano är ett sött italienskt mousserande vin som har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk...
Pris: 65:- (37,5 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Inspiration

fänkål smaskiga i stekpanna och fat

Indivie grigliate – Ugnsgrillade endiver

aperol spritz med alice som blandar den perfekt

Aperol Spritz

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

prosecco_nigab flaskor

Prosecco – en bubblande succé

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close