Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Cinzano Prosecco Gran Cuvée är en prosecco med stark karaktär. Doften är friskt äpplig, med inslag av citrus och mandel. Smaken torr, mycket fräsch med toner av äpple, persika, päron och citrus. I eftersmaken finns en tydlig brödighet och moussen lätt och pärlande.
Vinet är elegant med en finstämd fruktighet och mousse som ger en festlig och lyxig känsla. Prosecco är en ”allemansdryck” som kan drickas som champagne, till det mesta från välkomstskål till dessert. Vinet är även en viktig bas i många vindrinkar bland annat är Cinzano Prosecco själva livsnerven i den världsberömda italienska spritzen.
Det är väl knappast troligt att bröderna Cinzano visste att de skrev historia när de experimenterade med att krydda vin i sin kryddbod i Turin 1757. Hade de vetat de en dag skulle tjusa en hel värld och förtrolla storheter som Caruso, Casanova, påvar och prinsar hade de nog satt saffranet i halsen. I dag är dryckerna som bär deras namn några av världens mest omtyckta. Inte minst Cinzano Prosecco. Cinzano var 1912 den första produkt som marknadsfördes med en neonskylt i Paris.
Cinzano Prosecco är en lyxig italienare som trots en mycket angenäm prisklass skänker flärd och elegans åt vilken bjudning som helst. Prosecco är champagne på italienska. När prosecco är som allra bäst både utmanar och överträffar den många av världens mousserande viner. I dag finns inte en enda italiensk restaurang med ambitioner från Los Angeles till Tokyo som inte har vinkylarna fulla av prosecco av allra bästa märke. Prosecco har blivit en modernare lite rockigare variant av mousserande vin. Om champagne är den mondäna franska adelsmannen så är prosecco den trendiga barkillen i Milano.
Prosecco får bara produceras inom ett begränsat område i Veneto i norra Italien, närmare bestämt mellan de små städerna Conegliano och Valdobbiadene norr om Treviso. En mindre del av detta område har tilldelats den allra förnämsta italienska klassifikationen DOCG. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som är den druvsort som traditionellt använts till prosecco och som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet.
Cinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia. Cinzano är en global italiensk ikon som drivs från bergen i Piemonte. Varje droppe Cinzano…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.