Vve Fourny Rosé Brut Premier Cru Vertus

Vve Fourny Rosé Brut Premier Cru Vertus

Smakbeskrivning

Rosé Brut Premier Cru Vertus har en vacker laxrosa färg med små livliga bubblor. Den finstämda doften har inslag av smultron och björnbär och en lätt citrus. Smaken är torr, brödig, med toner av jordgubbar och mogna körsbär.

Användning

Rosé Brut Premier Cru Vertus är ett vin som i allra högsta grad inbjuder till flärd och livsnjutning. Det är ett vin för såväl långklänning som pyjamas. Det kan drickas som apertif eller som en optimal välkomstskål på en bättre middag. Passar också att gå vidare med till förrätter som fisk, skaldjur och lyxig gåslever. Bör serveras runt tio grader och kan lagras några år.

Champagne

Champagne är kungsdrycken utan jämförelse i världen. Ingen annan dryck har så ädel klang och kan bära upp lika gnistrande glas av renaste kristall. Veuve Fourny & Fils är en av de mest klangfulla producenterna, så anspråksfull att deras champagne fick kröna Nobelfesten 2012.

Det mest flärdfulla som finns är rosa champagne, de små pärlande bubblorna och den förförande färgen kan få vilken konnässör och livsnjutare som helst att ge efter. Det går helt enkelt inte att dricka något mer sensuellt än rosa champagne. Från att ha varit en ganska marginaliserad del av champagneproduktionen har efterfrågan på rosa bubblor ökat markant. Numera tillverkar även de mest strikta producenterna roséchampagne och försäljningen ökar för varje år. Lär dig mer om dristriktet Champagne i vår vinskola.

Tillverkning

Tillverkningen av traditionell champagne och roséchampagne skiljer sig bara på en enda punkt – färgen. Man tillför en andel rödvindsdruvor i bladningen, antingen genom att man helt enkelt blandar röda och vita viner, vilket är tillåtet inför andra jäsningen i Champagne, men inte i andra franska distrikt. Eller att man låter druvor och druvskal i musten macerera, dvs ligga kvar i saften för att avge färg. Smakmässigt skiljer oftast inget eller väldigt lite från det vita vin som champagnen ursprungligen kommer ifrån.

Vinet

Rosé Brut Premier Cru Vertus är en champagne som kommer från den premier Cru-betäcknade byn Vertus i Cote de Blanc. I blandningen ingår ekologiskt odlade chardonnay- och pinot noir-druvor som plockas för hand och får macerera länge. Endast saften från den första pressningen kommer till användning. Första jäsningen sker på små ekfat i sju månader där jästfällningen och bottensatsen är med, innan vinet får en andra jäsning och lagras på flaska i minst två år.

Fourny

I dag odlar femte generationen Fourny vin i ett 30-tal olika lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att ta fram ett flertal basviner som var för sig används som ingredienser i den slutliga champagnen. Läget ger Fourny den unika möjligheten att odla både pinot noir och chardonnay. Det familjeägda företaget drivs sedan drygt 20 år av bröderna Charles-Henry och Emmanuel Fourny. Familjen har odlat vin sedan mitten av 1800-talet, men den första flaskan champagne såldes så sent som 1957. Fourny odlar vin på ett stort antal vingårdar i Vertus, mest berömd är släktjuvelen ”Faubourg Notre-Dame” en muromgärdad vingård, som i champagne kallas Le Clos. Namnet Notre Dame kommer från ett gammalt kloster som en gång låg på platsen. Jormånen i Vertus är ovanligt kalkrik, stora sjok av ren kalk förekommer rikligt, och är särskilt gynnsam för att utveckla torra viner med hög syra.

Fakta

Tips: se på etiketten på baksidan av flaskan när just den är degorgerad.

Sedan augusti 2020 är gården certifierad som « HIGH ENVIRONMENTAL VALUE » LEVEL 3.

Vinmakare: Charles och Emmanuel Fourny
Druvor: chardonnay och pinot noir
Cuvée: 3 sammanhängande årgångar, pinot noir blanc, pinot noir rouge och chardonnay blanc, varav 30% ”reserve wine”
Vinstockar: över 40 år gamla
Jordmån: humusrik kalkjord så kallad, rendzina
Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 7 månader på fällningen med minimal användning av svavel.
Lagring: sker på småekfat och sedan på flaskan i minst 30 månader
Socker: 5 gr/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bröderna fourny i champagne

Vve Fourny & Fils

Mer om producenten

Veuve Fourny & Fils – förstklassig Champagne från en liten familj Vertus är en by och en premier cru i södra delen av berömda Côte des Blancs-sluttningen i Champagne. Här finns Veuve Fourny & Fils, en liten vinodlarfamilj med ett enastående gott rykte. Familjen Fourny har odlat viner i Vertus sedan 1856. I dag drivs familjeföretaget av två bröder i den femte generationen, Charles-Henry och Emmanuel Fourny….

en flaska champagne fourny blanc de blanc

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 359:- (75 cl)
Vve Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru – Magnum

Vve Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru – Magnum (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 789:- (150 cl)

Inspiration

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Tortillachips med kronärtskocka, solrosfrön och krasse

Tortillachips med kronärtskocka, solrosfrön och krasse

vinskola om vinlandet frankrike

Allt om vinlandet Frankrike

nigab chardonnay druvor

Chardonnay – lär dig känna igen världens mest populära druvsort

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close