GL'OR WHITE

GL’OR WHITE

75 cl
149:-

Smakbeskrivning

Inget är mer festligt och elegant än sprudlande bubblor i sköna champagnetrumpeter. I dag bubblar det som aldrig förr på barer och klubbar över hela världen. Men det är inte den mondäna och sofistikerade champagnen som drar bubbeltrenden, utan den rockigare och skönare Proseccon.

Gl’or White är en Extra Dry Prosecco, det innebär att den har naturlig sockerhalt som gör den fruktig och fräsch. Doften är blommig, med mogna päron, melon och mango. Smaken har också en blommande frukt, tutti-frutti och äpplen, men även en liten citruston och en balanserad friskhet.

Familjen Maschio

brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått i arv från far till son. 1973 invigde sonsonen Bonaventura Maschio ett hypermodernt vineri som komplement till familjens destilleri. Snabbt blev Maschio ett stort och aktat vinvarumärke. I dag är deras prosecco, chardonnay och pinot rosa marknadsledare i Italien och storsäljare i flera länder. Maschio dei cavalieri odlar inget eget vin utan förädlar vinet från utvalda odlare i Dolomiterna. I dag ansvarar Bonaventura Maschios son Italo för verksamheten tillsammans med sina barn Anna och Andrea.

Prosecco

Prosecco kan bara göras på en plats på jorden, nämligen i Venetoregionen i nordöstra Italien några mil norr om Venedig. Prosecco har tusenåriga rötter i trakten där redan romarna gjorde ett mousserande vin. Här växer druvorna i skydd av Dolomiterna. Regnmolnen som tar sig in från adriatiska havet orkar sällan över alperna. Det gör att nederbörden just här är rikligare än någon annanstans i Italien, vilket passar glera-druvan förträffligt. Glera är nämligen en förutsättning för att göra prosecco. Minst 85 procent av prosecco-musten måste vara av druvan glera.

Prosecco ett sprudlande fruktigt vin som till skillnad från mycket champagne ska drickas utan påtaglig lagring. Men det finns även tyngre prosecco som utvecklar mer komplexitet och mognad under lagringen. Prosecco görs enligt den så kallade charmat-metoden. I korthet innebär den att vinet genomgår en jäsning på trycktank av stål istället för på flaska. Under jäsningen bildas kolsyra, jästen filtreras av och vinet tappas på trycktåliga flaskor. Prosecco görs i två olika stilar, det lätt pärlande frizzante och det mer mousserande spumante. Prosecco indelas även i söthetsgrad från torra ”Brut” via ”Extra dry” och ”Dry”.

Vinet

Den stora prosecco-tillverkaren Machio dei Cavalieri har haft en försäljningssuccé med sitt mousserande vita vin Gl’or Black, nu följer de upp med en nattklubbsdrottning, en DOC Prosecco, Gl’or White, gjord på 100 % Glera.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska prosecco maschio och ishink med två glas mousserande

Maschio Dei Cavalieri

Mer om producenten

Familjen Maschio brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått…

en låda kartong med vin
Begränsad utgåva

Nigabs Bubbellåda

Tre färger från tre länder! Vitt, rosa och rött från de stora vinländerna Italien, Spanien och Frankrike. ...
Pris: 594:- (6 x 75 cl)
Maschio Prosecco Biologico Extra Dry
Ekologisk

Maschio Prosecco Biologico Extra Dry (It)

Prosecco Biologico Extra Dry är trots namnet en halvtorr Prosecco. Det har en halmgul färg med livlig mousse...
Pris: 115:- (75 cl)

Inspiration

prosecco_nigab flaskor

Prosecco – en bubblande succé

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

tre anitpasto i skålar

Tre gånger antipasti

Tortillachips med kronärtskocka, solrosfrön och krasse

Tortillachips med kronärtskocka, solrosfrön och krasse

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (It)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 88:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (It)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (It)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 94:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close