Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Maschio Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av svag citrus och grapefrukt. Smaken är frisk och blommig med toner av melon, päron och mandarin. Sockerhalten är förhållandevis låg och de små lätta bubblorna ger vinet en angenäm känsla.
Maschio Prosecco Frizzante är ett lättdrucket och mycket njutbart sällskapsvin, det perfekta vinet för en sommarpicknick eller välkomstdrink. Det har låg alkoholhalt och lätt pärlande kolsyra, så det passar även dem som inte föredrar alltför stickande och livlig mousse. Det är ett lämpligt vin till fisk, skaldjur, till sallad och fruktefterrätter. Den bör serveras väl kyld.
Prosecco är Norditaliens champagne och själva bubblorna i den italienska folksjälen. Den största prosecco-producenten i Italien är Maschio Dei Cavalieri från Treviso. Nu lanserar Maschio-familjen, en lite ovanligare typ av prosecco, med mindre bubblor och snällare, mer pärlande och lenare munkänsla.
Bubblor är en av dagens stora trender inom dryckesvärlden, och inte mycket går upp mot ett glas pärlande vin en varm sommarkväll eller som aperitif med middagssugna vänner. I Italien finns två typer av mousserande vin, dels friskt sprudlande spumante, med stålgrimma och högt tryck i flaskan, dels den mer finstämda och eleganta frizzante. I dag föredrar många de pärlande bubblorna, men ändå med den lilla festliga touchen som den försiktigare frizzante ger. Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante är just ett sådant vin.
Maschio Prosecco Frizzante har ett klassiskt säckvävssnöre som försegling kring korken. En så kallad ”spago”. Snöre heter just spago på italienska och användes förr på gårdarna för att förankra korken i flaskorna. Det låga trycket som är i en flaska frizzante gör dock att det inte finns någon risk för att korken skjuter ut.
Prosecco har haft ursprungsbeteckningen DOC sedan 1969. För några år sedan infördes strängare regler och i dag kan prosecco bara produceras inom ett begränsat område i Veneto i norra Italien, närmare bestämt mellan de små städerna Conegliano och Valdobbiadene norr om Treviso. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som är den druvsort som traditionellt använts till prosecco och som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet. Prosecco görs vanligtvis enligt den så kallade charmatmetoden där vinet får en andra jäsning på ståltank.
Familjen Maschio brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.