Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago

Smakbeskrivning

Maschio Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av svag citrus och grapefrukt. Smaken är frisk och blommig med toner av melon, päron och mandarin. Sockerhalten är förhållandevis låg och de små lätta bubblorna ger vinet en angenäm känsla.

Maschio Prosecco Frizzante är ett lättdrucket och mycket njutbart sällskapsvin, det perfekta vinet för en sommarpicknick eller välkomstdrink. Det har låg alkoholhalt och lätt pärlande kolsyra, så det passar även dem som inte föredrar alltför stickande och livlig mousse. Det är ett lämpligt vin till fisk, skaldjur, till sallad och fruktefterrätter. Den bör serveras väl kyld.

Maschio Dei Cavalieri

Prosecco är Norditaliens champagne och själva bubblorna i den italienska folksjälen. Den största prosecco-producenten i Italien är Maschio Dei Cavalieri från Treviso. Nu lanserar Maschio-familjen, en lite ovanligare typ av prosecco, med mindre bubblor och snällare, mer pärlande och lenare munkänsla.

Bubblor är en av dagens stora trender inom dryckesvärlden, och inte mycket går upp mot ett glas pärlande vin en varm sommarkväll eller som aperitif med middagssugna vänner. I Italien finns två typer av mousserande vin, dels friskt sprudlande spumante, med stålgrimma och högt tryck i flaskan, dels den mer finstämda och eleganta frizzante. I dag föredrar många de pärlande bubblorna, men ändå med den lilla festliga touchen som den försiktigare frizzante ger. Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante är just ett sådant vin.

Maschio Prosecco Frizzante har ett klassiskt säckvävssnöre som försegling kring korken. En så kallad ”spago”. Snöre heter just spago på italienska och användes förr på gårdarna för att förankra korken i flaskorna. Det låga trycket som är i en flaska frizzante gör dock att det inte finns någon risk för att korken skjuter ut.

Prosecco

Prosecco har haft ursprungsbeteckningen DOC sedan 1969. För några år sedan infördes strängare regler och i dag kan prosecco bara produceras inom ett begränsat område i Veneto i norra Italien, närmare bestämt mellan de små städerna Conegliano och Valdobbiadene norr om Treviso. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som är den druvsort som traditionellt använts till prosecco och som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet. Prosecco görs vanligtvis enligt den så kallade charmatmetoden där vinet får en andra jäsning på ståltank.

  • Den första proseccon tillverkades i Italien 1840.
  • Prosecco är den bubblande ryggraden i italienarnas nationaldrink Aperol Spritz.

Vinet

  • Druvorna till Maschio Prosecco Frizzante kommer från odlingar i Treviso. Bland annat från den så kallade prosecco-triangeln som är ett DOCG klassat område.
  • Maschios vineri kallas en ”katedral av rostfritt stål” och rymmer 15 miljoner liter vin.
  • Maschio Prosecco Frizzante har en sockerhalt på 12 g/l, dvs Extra Dry, precis på gränsen till Brut.
  • Till skillnad från annan Prosecco genomgår Maschio Prosecco Frizzante inte en andra jäsning. Den får sin naturliga kolsyra redan i första jäsningen.
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bubbels

Maschio Dei Cavalieri

Mer om producenten

Familjen Maschio brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått…

Maschio Prosecco Biologico Extra Dry
Ekologisk

Maschio Prosecco Biologico Extra Dry (Vi)

Prosecco Biologico Extra Dry är trots namnet en halvtorr Prosecco. Det har en halmgul färg med livlig mousse...
Pris: 119:- (75 cl)
Valdobbiadene Prosecco DOCG Rive del Colbertaldo 2017

Cavalieri Rive di Colbertaldo Prosecco DOCG 2019 (Vi)

Rive di Colbertaldo Valdobbiadene Prosecco är Maschio dei Cavalieris flaggskepp. Det görs av 85 % Glera och 15 % andra...
Pris: 149:- (75 cl)

Inspiration

pizzor på skärbräda med vita vitvinsglas

Ruccolapizzetta med grillade grönsaker och myntayoghurt

vegans pastarätt

Pasta marinara & valnötsparmesan

prosecco_nigab flaskor

Prosecco – en bubblande succé

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)
Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée (Vi)

Doften är friskt äpplig, med inslag av citrus och mandel. Smaken torr, mycket fräsch med toner av äpple, persika...
Pris: 129:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close