en flaska rosevin mateus liten rackare

Mateus Rosé Original – 18,75 cl

Smakbeskrivning

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och geléhallon. Där finns också en äpplig friskhet med färska jordgubbar och en lätt bitter nyans som balanserar mot de söta smakerna innan de mynnar ut i en blommig final. Det är ett aperitif- och sällskapsvin, okomplicerat, men samtidigt trendigt och elegant. Mateus Rosé kan mycket väl kan drickas såväl på stranden, som på mingelpartyt eller som entrédryck på en bättre middag. Passar till lättare måltider, fisk och skaldjur, till medelhavsmat och asiatiska rätter.

Om Mateus

Mateus är själva grundstenen i det stora portugisiska vinföretaget Sogrape. Mateus är modern klassiker som blivit en förebild för en hel vinkategori och som mer eller mindre startat den rosévinstrend som i betydande grad förändrat 2000-talets vinmarknad. Idén till Mateus föddes under en middag i början av 1940-talet. Samtalet kretsade kring svårigheterna att sälja vin i det krigshärjade Europa och att man istället borde exportera till Brasilien som stod utanför kriget och hade portugisiska som nationalspråk. För att bredda försäljningen ytterligare borde man också ta fram ett vin som attraherade kvinnor i höge grad än vad andra viner gjorde. Fernando Van Zeller Guedes, började fundera och tanken på ett rosévin tog form. Namnet fick han från Matteuspalatset, ett greveslott i Douro, där en del av druvorna odlades. Han tänkte att en bild av palatset skulle vara en trevlig etikett. Vinet buteljerade han i en rund knubbig flaska som skulle påminna om de dryckeskärl som soldaterna bar under första världskriget. Guedes gjorde upp ett avtal med slottsgreven om en liten provision på varje såld flaska som tack för användningen av slottsbilden. Dagen därpå ändrade sig greven. Han trodde inte att ett rosévin skulle sälja i Portugal så han ville ha ett litet engångsbelopp istället. Hade han hållit fast vid sitt första avtal hade hans ättlingar numera kunnat räkna in omkring en miljard kronor i årlig provision. Mateus blev snart en storsäljare i länder som Storbritannien, USA, Japan, Hong-Kong och Australien, för att senare bli 1960-talet främsta jetsetvin. Kändisar, skådespelare, astronauter och fotomodeller figurerade gärna med en flaska Mateus. Sogrape tog gladeligen emot all PR för vinet och försäljningen ökade för varje år.

Tillverkning och fakta

Mateus görs på samma sätt som vita viner. Sedan skalen skiljts från musten får vinet jäsa långsamt i rostfria ståltankar vid en temperatur på 16 grader. Vinet klarnas och stabiliseras i kyla innan det filtreras och buteljeras. Hela processen sker med största omsorg för att säkra konstant färg, smak och fräschör.

Druva: Baga, Rufete, Tinat Barocca, Touriga Franca
Kolsyra: 2,8 g/l
Restsocker: 15 g/l
pH: 3,2 – 3,3

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i solnedgång

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca…

vinho verde flaska gazela

Gazela Vinho Verde (Po)

Gazela Vinho Verde har en klar ljusgul färg, med ett liten mousse som förstärker doft, smak och fräschör. Det har...
Pris: 69:- (75 cl)
mateus rose flaska

Mateus Rosé Original – 37,5 cl (Po)

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och...
Pris: 45:- (37,5 cl)

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close