Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och geléhallon. Där finns också en äpplig friskhet med färska jordgubbar och en lätt bitter nyans som balanserar mot de söta smakerna innan de mynnar ut i en blommig final. Det är ett aperitif- och sällskapsvin, okomplicerat, men samtidigt trendigt och elegant. Mateus Rosé kan mycket väl kan drickas såväl på stranden, som på mingelpartyt eller som entrédryck på en bättre middag. Passar till lättare måltider, fisk och skaldjur, till medelhavsmat och asiatiska rätter.
Mateus är själva grundstenen i det stora portugisiska vinföretaget Sogrape. Mateus är modern klassiker som blivit en förebild för en hel vinkategori och som mer eller mindre startat den rosévinstrend som i betydande grad förändrat 2000-talets vinmarknad. Idén till Mateus föddes under en middag i början av 1940-talet. Samtalet kretsade kring svårigheterna att sälja vin i det krigshärjade Europa och att man istället borde exportera till Brasilien som stod utanför kriget och hade portugisiska som nationalspråk. För att bredda försäljningen ytterligare borde man också ta fram ett vin som attraherade kvinnor i höge grad än vad andra viner gjorde. Fernando Van Zeller Guedes, började fundera och tanken på ett rosévin tog form. Namnet fick han från Matteuspalatset, ett greveslott i Douro, där en del av druvorna odlades. Han tänkte att en bild av palatset skulle vara en trevlig etikett. Vinet buteljerade han i en rund knubbig flaska som skulle påminna om de dryckeskärl som soldaterna bar under första världskriget. Guedes gjorde upp ett avtal med slottsgreven om en liten provision på varje såld flaska som tack för användningen av slottsbilden. Dagen därpå ändrade sig greven. Han trodde inte att ett rosévin skulle sälja i Portugal så han ville ha ett litet engångsbelopp istället. Hade han hållit fast vid sitt första avtal hade hans ättlingar numera kunnat räkna in omkring en miljard kronor i årlig provision. Mateus blev snart en storsäljare i länder som Storbritannien, USA, Japan, Hong-Kong och Australien, för att senare bli 1960-talet främsta jetsetvin. Kändisar, skådespelare, astronauter och fotomodeller figurerade gärna med en flaska Mateus. Sogrape tog gladeligen emot all PR för vinet och försäljningen ökade för varje år.
Mateus görs på samma sätt som vita viner. Sedan skalen skiljts från musten får vinet jäsa långsamt i rostfria ståltankar vid en temperatur på 16 grader. Vinet klarnas och stabiliseras i kyla innan det filtreras och buteljeras. Hela processen sker med största omsorg för att säkra konstant färg, smak och fräschör.
Druva: Baga, Rufete, Tinat Barocca, Touriga Franca
Kolsyra: 2,8 g/l
Restsocker: 15 g/l
pH: 3,2 – 3,3
Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.