Lambruscio Farfalle

Riunite Lambrusco Farfalle

Smakbeskrivning

Lambrusco Farfalle har den där jordgubbssaftiga tonen som kännetecknar Lambrusco. Det är ett friskt och bubblande purpurrött vin. Doften är fylld av körsbär, mogna plommon och björnbär. Vinet har en lätt sötma, balanserad syra och smakar som en hel skål av jordgubbar, röda äpplen och hallon.

Lambrusco Farfalle är ett lättdrucket sällskapsvin som fungerar utmärkt som aperitif, som ett gott sommarfruktigt pratvin, välkomstdrink till plockmat eller till lättare italienska rätter som pasta, charkuterier, salami och ost. Lambrusco Farfalle är färdigt att drickas och bör serveras något kylt runt 12 grader.

Riunite

1950 bildade nio vinbönder i Emilia odlarkooperativet Riunite, namnet betyder enig på italienska. Några år senare följde odlare från Modena deras exempel och gick samman i CIV (Conzorcio Interprovinciale Vini). De två odlarkooperativen växte samman och 2008 blev man ett gemensamt Riunite, som i dag är själva hjärtpunkten för Lambruscoproduktionen i Italien. Riunite har vuxit till ett högeffektivt odlarkooperativ med över 2 000 medlemmar som gemensamt producerar Lambruscoviner för över 70 marknader. Mycket tack vare Riunite har vinet fått en avsevärt bättre ställning och man talar mer och mer om Lambrusco som ett fascinerande historiskt och berikande vin.

Lambrusco

Lambrusco är både en druva och ett rött vin. Det är lite slarvigt uttryckt en norditaliensk Prosecco, fast röd. Ett mousserande rödvin helt enkelt. Lambrusco berikar världens vinkarta med en helt egen stil, och på många håll talar man om en röd bubbeltrend.

Rött mousserande vin tillhör inte de mest kända vinerna, men likväl görs sådana på flera håll i världen. Inte minst i Proseccolandet Italien där charmatmetoden är utbredd och konsten att göra bubblor mer spridd än någon annanstans.  Druvan Lambrusco är minst sagt en kameleont. Ingen annan druva har lika lätt för att muteras. Den har ett 60-tal olika kloner. Lambrusco är närmast ett familjenamn. Anfadern är en liten blå druva som är urgammal. Under romartiden växte den vilt i bergen men kom snart att tämjas och blev med sin jordgubbsliknande smak så populär att den med tiden fick ge namn till en hel vinststil.

Lambrusco odlas från Po-slätten upp mot bergen i regionerna Emilia-Romagna, Piemonte och Trentino. Vinet täcker hela skalan från enkla törstsläckande hinkviner till DOC-viner med höga ambitioner gjorda med omsorg och stolthet. Den främsta regionen är Emilia Romagna som ståtar med fyra DOC. De många klonerna gör att Lambrusco får olika stilar. Därtill finns betydande regionala skillnader. Ett Lambruscovin kan vara både sött och torrt, fruktigt och sprängfyllt med tanniner. Det kan vara mer eller mindre mousserande och smakspektrat är stort.

Vinet

I dag är kvalitets-Lambrusco trendigt och det finner numera sina vägar in på vinlistorna över hela världen.

  • Farfalle betyder fjäril på italienska och symboliserar den lätta friska stilen
  • Lambrusco har något högre sockerhalt och tydligare syra än andra viner och får därigenom en egen stil
  • Lambrusco Farfalle är gjort på 85 % Lambrusco och 15 % Lancelotta
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kan man blanda någon drink med Riunite. Vill gärna ha några recept tack.

Hej Eva. Nja. Tanken är att den är god som den är. Men sin fruktiga stil är det liksom redan en drink i sig. Man varför inte testa att addera is och en apelsinskiva. Så är det klart.!

Riunite Lambrusco Farfalle

1950 bildade nio vinbönder i Emilia odlarkooperativet Riunite, namnet betyder enig på italienska. Några år senare följde odlare från Modena deras exempel och gick samman i CIV (Conzorcio Interprovinciale Vini). De två odlarkooperativen växte samman och 2008 blev man ett gemensamt Riunite, som i dag är själva hjärtpunkten för Lambruscoproduktionen i Italien. Riunite har vuxit till ett högeffektivt odlarkooperativ med över 2…

Inspiration

jordgubbar glass och grädde

Jordgubbsswiss

jordgubbs tartlett

Crostata di fragole

Bresaola med semitorkad tomat och kapris

Bresaola med semitorkad tomat och kapris

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Relaterade viner

en flaska vilarnau cava
Ekologisk

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close