Kan man blanda någon drink med Riunite. Vill gärna ha några recept tack.
Lambrusco Farfalle har den där jordgubbssaftiga tonen som kännetecknar Lambrusco. Det är ett friskt och bubblande purpurrött vin. Doften är fylld av körsbär, mogna plommon och björnbär. Vinet har en lätt sötma, balanserad syra och smakar som en hel skål av jordgubbar, röda äpplen och hallon.
Lambrusco Farfalle är ett lättdrucket sällskapsvin som fungerar utmärkt som aperitif, som ett gott sommarfruktigt pratvin, välkomstdrink till plockmat eller till lättare italienska rätter som pasta, charkuterier, salami och ost. Lambrusco Farfalle är färdigt att drickas och bör serveras något kylt runt 12 grader.
1950 bildade nio vinbönder i Emilia odlarkooperativet Riunite, namnet betyder enig på italienska. Några år senare följde odlare från Modena deras exempel och gick samman i CIV (Conzorcio Interprovinciale Vini). De två odlarkooperativen växte samman och 2008 blev man ett gemensamt Riunite, som i dag är själva hjärtpunkten för Lambruscoproduktionen i Italien. Riunite har vuxit till ett högeffektivt odlarkooperativ med över 2 000 medlemmar som gemensamt producerar Lambruscoviner för över 70 marknader. Mycket tack vare Riunite har vinet fått en avsevärt bättre ställning och man talar mer och mer om Lambrusco som ett fascinerande historiskt och berikande vin.
Lambrusco är både en druva och ett rött vin. Det är lite slarvigt uttryckt en norditaliensk Prosecco, fast röd. Ett mousserande rödvin helt enkelt. Lambrusco berikar världens vinkarta med en helt egen stil, och på många håll talar man om en röd bubbeltrend.
Rött mousserande vin tillhör inte de mest kända vinerna, men likväl görs sådana på flera håll i världen. Inte minst i Proseccolandet Italien där charmatmetoden är utbredd och konsten att göra bubblor mer spridd än någon annanstans. Druvan Lambrusco är minst sagt en kameleont. Ingen annan druva har lika lätt för att muteras. Den har ett 60-tal olika kloner. Lambrusco är närmast ett familjenamn. Anfadern är en liten blå druva som är urgammal. Under romartiden växte den vilt i bergen men kom snart att tämjas och blev med sin jordgubbsliknande smak så populär att den med tiden fick ge namn till en hel vinststil.
Lambrusco odlas från Po-slätten upp mot bergen i regionerna Emilia-Romagna, Piemonte och Trentino. Vinet täcker hela skalan från enkla törstsläckande hinkviner till DOC-viner med höga ambitioner gjorda med omsorg och stolthet. Den främsta regionen är Emilia Romagna som ståtar med fyra DOC. De många klonerna gör att Lambrusco får olika stilar. Därtill finns betydande regionala skillnader. Ett Lambruscovin kan vara både sött och torrt, fruktigt och sprängfyllt med tanniner. Det kan vara mer eller mindre mousserande och smakspektrat är stort.
I dag är kvalitets-Lambrusco trendigt och det finner numera sina vägar in på vinlistorna över hela världen.
Kan man blanda någon drink med Riunite. Vill gärna ha några recept tack.
1950 bildade nio vinbönder i Emilia odlarkooperativet Riunite, namnet betyder enig på italienska. Några år senare följde odlare från Modena deras exempel och gick samman i CIV (Conzorcio Interprovinciale Vini). De två odlarkooperativen växte samman och 2008 blev man ett gemensamt Riunite, som i dag är själva hjärtpunkten för Lambruscoproduktionen i Italien. Riunite har vuxit till ett högeffektivt odlarkooperativ med över 2…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.