Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Vilarnau Brut Nature Vintage är helt torr – utan någon tillsats av dosage – vilket gör att vinets friskhet och naturliga fruktighet får spela fritt. Basen i vinet är 50 procent macabeo för syra och ryggrad, 35 procent parellada ger fyllighet och 15 procent chardonnay ger aromer av citrus och gula plommon. Den extra långa lagringen på jästfällningen i flaskan (alltid minst 24 månader) ger vinet komplexitet och krämighet. Servera gärna vinet i ett vanligt vitvinsglas, så får aromerna chans att utvecklas bättre.
Vinet passar utmärkt till småplock och lättare förrätter på fisk, skaldjur och grönsaker – ja, helt enkelt det som vi i dag känner som tapas och pinchos.
Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherry-producenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.
Vilarnau genomsyras av den enkla tanken att göra den bästa möjliga cavan med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Att visa omsorg om naturen blir självklart när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, både avseende den kommersiella delen av verksamheten och själva produkten i sig.
Det är ingen slump att Vilarnau Brut Nature Vintage kommer från de böljande kullarna bara några mil väster om Barcelona – staden där man hittar barer med fräscha tapas och pinchos i snart sagt varje gathörn. Att dricka cava till maten är populärt inte bara i Barcelona, utan är en trend som sprider sig över hela världen.
Vinmakare: Damiá Deàs och Eva Plazas
Druvsammansättning: 50% macabeo, 35% parellada, 15% chardonnay
Vinifiering och lagring: Varje druvsort vinifieras separat. Efter blandning tappas vinet på flaska för andra jäsningen. Vinet är sedan lagrat minimum 24 månader på jästfällningen i flaskan.
Sockerhalt: 3 g/l
Syra: 5,55 g/l
pH: 3,05
Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och allt sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.