en flaska vilarnau cava

Vilarnau Organic Brut Nature

Smakbeskrivning

Ljus, gul färg med små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Torr, fruktig, frisk och komplex smak med inslag av citrus och päron.

Vilarnau Organic Brut Nature är helt torr, vilket gör att vinets friskhet och naturliga fruktighet får spela fritt. En fräsch cava som passar utmärkt som en aperitif innan maten, till lite goda tilltugg eller bara på egen hand tillsammans med goda vänner

Vinet

Samtliga tre druvsorter i Vilarnau Brut Nature plockas och jäses separat i ståltank. När dessa basviner är färdiga gör vinmakaren Eva Plazas ett noggrannt urval av de bästa tankarna, och blandar ihop en cuvée. Denna cuvée tappas sedan på flaska, med en liten tillsats av socker och jäst. Nu sker den andra jäsningen på flaska – den process som ger Vilarnau Brut Nature dess små, fina bubblor. Vinet får vila med på flaskan i 12 månader innan jästfällningen avlägsnas och vinet buteljeras. Lagen kräver bara nio månader, men för Eva är det självklart att ge Vilarnau Brut Nature några månader extra för den komplexitet hon vill ha i vinet.

Vilarnau

På kullarna i Penedes, en halvtimme väster om Barcelona, ligger det lilla vineriet Vilarnau bedövande vackert på en kulle med utsikt över det böljande landskapet. I norr tornar det mäktiga bergsmassivet Montserrat upp sig och bortom kustbergen i söder kan man ana ljuset från Medelhavet. För Vilarnau är det självklart att visa omsorg om naturen när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, och är sedan 2016 certifierade för ekologisk produktion, och detta omfattar samtliga vingårdar. Detta betyder att 100% av vinerna från Vilarnau är ekologiska, och inga kemiska bekämpningsmedel och ingen konstgödsel används i vingårdarna.

Vilarnau har sitt namn från den spanska adelsfamiljen Vilarnau, som slog ned sina bopålar väster om Barcelona redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherry-producenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.

Vinmakaren Eva Plazas

Eva Plazas är född och uppväxt i en vinmakarfamilj San Sadurni, cavans huvudstad som ligger några kilometer från Vilarnau. Efter sin utbildning till vinmakare har hon jobbat på Vilarnau i 25 år, och det är med andra få som känner vingårdarna och vinerna så väl som hon gör. Förutom att hon brinner för en hållbar vinproduktion och var en av de ledande i att göra Vilarnau ekologiskt, är hon också mycket intresserad av att bevara och återuppliva traditionella metoder för att göra cava. Detta har bland annat resulterat i den enda cava som jäses på kastanjefat – Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño.

Druvorna

Vilarnau Brut Nature är gjort på de tre klassiska cava-druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. De är alla nödvändiga för balansen i det färdiga vinet, där macabeo ger en elegant bas, xarel-lo bidrar med en markerad syra och citrusaromer och parellada med mer blommiga, bredare aromer.

Fakta

Vinmakare: Eva Plazas Torné
Druvor: 40% macabeo, 30% xarel-lo, 30% parellada
Vinstockar: 10-25 år gamla
Jordmån: Varierad beroende på druvsort, från lerjordar till lättare jordar med inslag av grus och större stenar. Tydligt inslag av kalksten i alla vingårdar.
Vinifikation: Varje druvsort vinifieras separat. Efter blandning tappas vinet på flaska för andra jäsningen.
Lagring: Vinet är lagrat tolv månader på jästfällningen i flaskan.
Alkohol: 12%
Socker: 0,4 gr/100 ml

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vineriet vilarnau utanför barcelona

Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och allt sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en…

en flaska mousserande vin
Ekologisk

Vilarnau Brut Nature Vintage 2020 (Ca)

Vilarnau Brut Nature Vintage är helt torr – utan någon tillsats av dosage – vilket gör att vinets friskhet och...
Pris: 139:- (75 cl)
Vilarnau flaska gran reserva brut cava
Ekologisk

Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2016 (Ca)

Ljust gyllengul färg med små, fina bubblor. Elegant, komplex och frisk doft, med inslag av persika och rostat bröd...
Pris: 259:- (750 cl)

Inspiration

Bresaola med semitorkad tomat och kapris

Bresaola med semitorkad tomat och kapris

Tortillachips med kronärtskocka, solrosfrön och krasse

Tortillachips med kronärtskocka, solrosfrön och krasse

Mousserande vin från Nigab

Cava – så mycket mer än bara bubbel

en tallrik med calamares

Calamares

Relaterade viner

en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago (Vi)

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av...
Pris: 99:- (75 cl)
en flaska mousserande vin

Casalforte Prosecco Extra Dry (Vi)

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen...
Pris: 99:- (75 cl)
Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée (Vi)

Doften är friskt äpplig, med inslag av citrus och mandel. Smaken torr, mycket fräsch med toner av äpple, persika...
Pris: 129:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close