massara barolo nigab

Burlotto Barolo Cascina Massara 2013

Rött vin Artikelnummer:
75 cl | 379:-

Tegelröd färg. Stor, elegant, kryddig doft med inslag av nypon, körsbär och viol. Komplex, frisk smak med ursprungstypisk, balanserad strävhet, tydlig kryddighet och inslag av fat, hasselnötter och pomeransskal.

Från Verduno, en av de främsta byarna som ingår i Barolo DOCG. Området Verduno kommer ofta i skuggan av det angränsande La Morra när det gäller Barolo, vilket är lite synd, då Verduno ger elegantare och mer tillgängliga viner än muskelbergen från La Morra. Druvorna till detta vin kommer från tre olika kullar i Verduno: Massara som ger frukt och lite mjukare tanniner, Castagni som ger syra och ryggrad och Neirare som ger rejält av de tanniner som en riktig barolo skall ha.

Jordmån
Lerjordar med mycket inslag av kalk för den bästa barolon!

Druvsort
100% nebbiolo.

Årgång
2013 inledddes av en kall vår och en maj med extrema mängder regn. Det sistnämnda var dock välkommet efter många års torka, och med den erfarenhet odlarna i Barolo har, lyckades de flesta bemästra mjöldaggen som alltid trivs i vätan. En mild juni och en lagom varm juli avlöstes av en hyfsat varm augusti, och då det aldrig blev riktigt varmt och torrt krävdes noggrann tillsyn av vingårdarna. En lagom varm september och oktober gav en lång mognadsperiod och en realtivt sen skörd. 2013 gav i slutändan eleganta och strukturerade viner. Ingen muskelårgång, men ändå med mogna tanniner som gav viner som nu börjar blomma ut med eleganta aromer.

Skörd
Druvorna är skördade för hand i små korgar.

Vinifiering och lagring
Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål och sedan lagrat 36 månader på 1500-liters ekfat

Läs mer
PRIS: 379:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 14%
LAND: Italien
REGION: Piemonte
PRODUCENT: Burlotto Gian Carlo
PRESSBILD: Ladda ner
piemonte_vingård_landskap

Burlotto Gian Carlo

Mer om producenten

Burlotto Gian Carlo är ett familjeföretag, grundat i början på 1900-talet, som sedan 2013 drivs av Gian Carlo Burlotto och hans son Gianluca. Totalt förfogar de över 10 hektar vingårdar runt Verduno, i hjärtat av Barolo, och vinerna säljs under varumärket Cascina Massara. Förutom nebbiolo odlar man även barbera, dolcetto, favorita och pelaverga. Av den sistnämnda är man en av endast 11 producenter.

Inspiration

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise
Kött

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater
Vegetariskt

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close