en flaska rose kanonkop

Kanonkop Kadette Rosé Pinotage 2021

Smakbeskrivning

En mjuk och fräsch rosé med tydliga och typiska inslag av skogsbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Vinet har en bitande frisk syra, massor av karaktär och en lång kvardröjande eftersmak.

Vinet

Kadette Pinotage Rose är ett mycket angenämt och lättdrucket rosévin i den torra stilen. Det är ett ungdomligt och piggt vin som passar utmärkt till lättare rätter som sallader, pasta och grönsaksrätter. Den relativt höga kryddigheten gör också att det står sig bra mot exempelvis kyckling, kalkon och fiskrätter. Vinet är också ett alldeles förträffligt sällskapsvin, ett easydrinking-vin som man kan njuta av i stora glas.

Sydafrika

Även om vinproduktionen i Sydafrika kan följas ända tillbaka till 1654 så är det först efter apartheidtiden som Sydafrikas enastående möjligheter som vinproducerande land blivit världskänt. Många heta soltimmar och nederbördsrika vintermånader borgar för optimala förutsättningar. Sydafrika är mest känt för sina vita viner men rödvinsdruvor ökar kraftigt. Druvsorten pinotage brukar omnämnas som nationaldruva – skälet är att den korsades fram just i regionen Stellenbosch i Sydafrika på 1920-talet.

Kanonkop

Det märkliga namnet Kanonkop kommer av att det under 1700-talet stod en kanon på ett podium utanför gården. När man siktade ett europeiskt skepp som stävade in mot Kapstaden sköts en kanonsalva som varskodde bönderna i trakten om att de snabbt skulle fylla sina kärror och bege sig till hamnen där de långväga sjöfararna suktade efter frukt och grönsaker efter månader till havs.

Bland Sydafrikas viner har Kanonkop en mycket respekterad ställning och har fått mängder med priser och utmärkelser. Särskilt framgångsrik har vingårdens pinotage varit. Deras rosé Kadette, som görs på 100 procent pinotage utsågs nyligen i en stor blindprovning till Folkets Favorit på stora Mitt Kök-mässan.

  • Kanonkop är afrikans och betyder kanonkullen
  • Kanonkop har cirka 60 anställda
  • Vingården omfattar cirka 100 ha och odlingarna ligger på 60 – 80 meters höjd över havet
  • Kanonkops ansvarige vinmakare, Abrie Beeslaar, har premierats ”Best Winemaker in the world” vid världens största branschtävling International Wine and Spirits Competitions
  • De äldsta vinstockarna närmar sig 60 år

Kort om Kanonkop

Kanonkap Estate är en av Sydafrikas absolut främsta vingårdar, belägen några mil nordväst om Kapstaden. Kanonkop ligger mycket vackert på sluttningarna till berget Simonsberg i distriktet Stellenbosch, där bergen sluttar brant ner mot havet, med vingårdar så långt ögat kan nå och där svala havsvindar skapar ett perfekt mikroklimat för vinodling. I området finns runt 200 olika vingårdar. Regn faller i stort sett bara under vintern, vilket gynnar druvornas utveckling. Signaturdruvan är pinotage som täcker mer än 50 procent av Kanonkops arealer. Vingården är familjeägd sedan fyra generationer. Verksamheten drivs mycket familjärt och majoriteten av de närmare 60 anställda bor på gården.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kanonkop Winery

Kanonkop Wine Estate

Mer om producenten

Namnet ”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker. Om Kanonkop…

en flaska kadette kanonkop

Kanonkop Kadette Pinotage 2020 (St)

Doften är bärig, där finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska rött vin kanonkop kadette

Kanonkop Kadette Cape Blend 2019 (St)

Ett fylligt och fruktigt vin med karaktär av rostade fat, inslag av svarta vinbär, björnbär och mörk choklad. ...
Pris: 139:- (75 cl)

Inspiration

tecknad bild på rödvin med människor

Hur gör man rosévin?

ett bord fullt med grillad mat

Braai-grill på sydafrikanska

maträtten Bobotie på en tallrik

Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

Relaterade viner

en flaska rosevin från Marius Peyol

Marius Peyol 2021 – Côtes de Provence (C)

En tumregel när man väljer rosévin är hålla utkik efter de blekrosa vinerna från Provence. Côtes de Provence i...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska rosévin från spanien riscal

Marqués de Riscal Rosado 2021 (Ri)

Ett friskt och elegant rosévin från den kanske mest klassiska producenten i Rioja. Den ljust rosa färgen följs upp...
Pris: 109:- (75 cl)
Mediterranico Rosé 2018
Ekologisk

Mediterranico Rosé 2021 (Vi)

Fruktig och generös doft av solmogna hallon, jordgubbar och körsbär. Torrt med en liten sötma. Fruktigt vin med smak...
Pris: 89:- (75 cl)
en flaska rose mateus

Mateus Rosé Original (Po)

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och...
Pris: 79:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close